17 "normális" ok, amiért egyedülálló vagy

2022. augusztus 04. 07:30 - Life Advisor

szingli_okok_normalis.jpgSokan úgy vannak az egyedülálló léttel, mint ha ez valami furcsa, rossz, ijesztő, azonnali cselekvést igénylő dolog lenne. Ha te is ilyen vagy, jobb, ha ezt a gondolatot kitörlöd a fejedből. Szeretjük analizálni ezt az állapotot, pedig nincs semmi baj azzal, ha valaki egyedülálló. A probléma ott szokott kezdődni, amikor elkezdjük az okait kutatni annak, hogy miért vagyunk egyedül. Nem is az ok megtalálásával van a gond, hanem az ezzel kapcsolatos negatív minták, amelyek sokszor bennünk ragadnak. Ráadásul az okok nagyon szerteágazóak. 

Általánosságban elmondható, hogy az alábbi kérdések merülnek fel bennünk, amikor próbáljuk megfejteni az egyedülálló létünk okait: 

  • Valami baj van velem?
  • Többet kellene foglalkoznom ezzel az állapottal? 
  • Normális az, hogy egyedül vagyok?
  • Lehet, hogy nyitottabbnak kellene lennem egy párkapcsolatra?

Ebben a posztban azért szeretnék 17 okot mutatni az egyedüllétre, hogy lásd, nem világmegrengető dolog egyedül lenni, függetlenül attól, hogy esetlegesen mások ezt nem igazán fogadják el vagy nézik jó szemmel. 

1.Bizalmi dolgok

Nem kell szerelmi kapcsolat ahhoz, hogy a bizalmadat próbára tegyék. Képesnek kell lenned arra, hogy megbízz egy másik emberben és hogy a velük való kapcsolatnak szenteld magad. 

Ha általánosságban bizalmatlan vagy az emberekkel, akkor normális, ha teljesen eltávolodsz a kapcsolatoktól.

2. Nincs rá időd

Az a közhely, hogy a kapcsolatok komoly munkával járnak olyas valami, amire nem igazán szeretek hivatkozni. Valójában utálok minden klisét és jó lenne, ha nem támaszkodnánk rájuk annyira.

Bár tény, hogyha valaki is voltál már kapcsolatban, akkor tudod, hogy ez nem csak egy kellemes séta a parkban.

Képesnek kell lenned, hogy

  • időt szánj a párodra
  • feláldozd a szabadidőd, hobbid stb, hogy helyet adj a párodnak
  • elszámoltatható legyél a cselekedeteidért
  • erőfeszítéseket tegyél annak érdekében, hogy megismerj valakit, kapcsolatot hozz létre és együtt élj a másik személlyel

Ez rengeteg dolog, pedig a lista koránt sem teljes. Ha pedig nem érzed magad készen erre, vagy egyszerűen nem akarsz ezzel foglalkozni és inkább másra használod az időd, akkor könnyebb lesz az egyedüllétet választani.

Nem szeretném azt mondani, hogy ezek az erőfeszítések nem érik meg, de sokaknál láttam, hogy - korábbi kapcsolatuk miatt - nem látják értelmét ezeknek, hiszen a múltban annyi mindent megtettek egy kapcsolatért, amely aztán zátonyra futott.

3. Nem találsz senkit, aki kitartana melletted

Elkötelezettség. Nem a te részedről, hanem a párod részéről. Te megpróbálsz hosszú távú kapcsolatot kialakítani, de nem igazán találsz partnert hozzá.

Ilyenkor az estek 99%-ban az embereknek az jut eszébe, hogy valami baj van velük. Azonban nyilván senkit nem tudunk rákényszeríteni vagy lefizetni, hogy kapcsolatba legyen velünk és teljesen normális, ha ezzel a problémával küzdünk.

4. A karrieredre összpontosítasz

Annak idején, amikor az első munkahelyemen elkezdtem dolgozni, számomra abszolút az volt a prioritás, hogy a karrieremet építsem. Rengeteget dolgoztam, képeztem magam, lépegettem folyamatosan előre a ranglétrán, amely persze több munkát, nagyobb felelősséget is hozott magával. Mivel az estek többségében a 8 órás munkanapot nem igazán tudtam tartani, tisztában voltam vele, hogy jelen helyzetben nem tudnék még egy párkapcsolatot is beengedni az életembe.

Normális, ha a karriered vagy a tanulásod helyezed előtérbe és nem hozol be senkit életed ezen szakaszán, sőt, ha belegondolsz, ez a pároddal szemben sem lenne fair lépés.

5. Nem hiszed el, hogy valaki szerethet téged

Nagyon sok ügyfelemtől hallottam már ezt és megszakad a szívem ettől az októl. Lehet, hogy reménytelen romantikusnak tűnik, de biztos vagyok benne, hogy mindenki számára van társ a nagyvilágban. 

Ennek az érzésnek az egyike oka az lehet, hogy valószínűleg rossz emberek után "futsz" vagy pedig lehet, hogy hagyod, hogy egy vagy két ember véleménye irányítsa az életed.

Nincs semmi baj, ha te is így érzel, de azt javaslom, hogy dolgozd át ezt a nézetet önmagadról. Mindenkinek szüksége van egészséges önbecsülésre, nemcsak akkor, ha épp társat keres.

6. Nem tudsz hűséges maradni

Vannak ilyen emberek. Olyan szilárdan bevésődött a testükbe, az elméjükbe és a cselekedeteikbe, hogy senkihez nem képesek hűségesek lenni

Még azon emberek esetében sem, akikkel párkapcsolatot is eltudnának képzelni. 

Remek dolog, ha te már tudtad azonosítani önmagadban és tisztában vagy azzal, hogy nem vagy képes hűségesnek lenni, mivel ezek az emberek általában tudják mi a helyes és mi nem. Ha pedig ezek az emberek követik a helyes utat és emiatt szándékosan kerülik a kapcsolatokat, hogy senkit ne bántsanak meg, akkor tökéletes, amit csinálsz.

7. Boldog vagy egyedül

Nincs olyan szabály, amely azt mondaná, hogy párkapcsolatban kellene élned vagy akarnod kellene egy párkapcsolatot. 

És különösen nincs szabály arra, hogy egy párkapcsolatban boldogabb lennél, mint egyedül. 

Nincs "normális" állapot, bármennyire is megpróbálná a társadalmunk azt mondani, hogy de igenis van, mégpedig, hogy párkapcsolatban KELL élned.

8. Nem tervezel hosszú távra

Az életedben lévő emberek számára úgy tűnhet, hogy ugyan kapcsolatotokat létesítesz, de nem tudod őket megtartani. Attól viszont nem leszel abnormális, mert nem találsz senkit, akivel úgy gondolod, hogy tervezhetnél közös jövőt. 

A kapcsolatokhoz és az elkötelezettséghez való hozzáállásunk rendkívül változó, különösen azért, mert az elmúlt évek világjárványa meglehetősen átrendezte az életünket. Sokan inkább a szabadságot keresik, mintsem az elkötelezettséget és ennek vagy te is az áldozata.

9. A kapcsolatok közötti átmenet

Nem arról van szó, hogy össze vagy zavarodva abban, mit is akarsz. Inkább arról beszélünk, hogy gyakran elszalasztod a lehetőséget az emberekkel, mert nem hiszed, hogy megéri. Lehet, hogy jól érzed magad valakivel, megértitek egymást, sőt még az is felmerülhet benned, hogy lehetne köztetek komolyabb, de valamiért mégis úgy érzed, hogy nem éri meg.

10. Borzalmas szociális készségek

Biztos már te is találkoztál olyan emberrel (vagy lehet, hogy épp rólad mondják ezt mások), akivel az első találkozás során nem éppen volt jó véleményed. Nem egészen értetted a humorát, a túlzott őszinteségét sem értékelted stb. Aztán lehet, hogy bár kezdetben rossz véleménnyel voltál róla, a végén beleszerettél.

Vannak, akik remek szociális készségekkel rendelkeznek és vonzzák magukhoz az embereket, ugyanakkor az is normális, ha gyenge, bizonytalan vagy problémás szociális készségekkel rendelkezünk, amely nehezebbé teszi a párkapcsolat kialakítását. 

Nem vagyunk egyformák, ettől szép az élet. 

11. Nem csinálsz semmit

Ez egy elég egyszerű ok. Ha nem randizol, ha nem ismerkedsz, egyedül maradsz. Ebben nincs semmi bonyolult dolog. 

Furcsa, amikor az emberek azt mondják, hogy utálnak egyedül lenni, kapcsolatot szeretnének, de arra az egyszerű kérdésre, hogy "Mit teszel ezért?" nem tudnak válaszolni, mégpedig azért, mert nem tesznek semmit.

12. Túl gyorsan elunod magad

Nem te lennél az egyetlen, aki unalmasnak talál egy hosszú távú kapcsolatot.

Vannak emberek, akiknek állandó változásra, impulzusokra, szórakozásra van szükségük és nem mindig töltenek sok időt egy kapcsolatban. Eluralkodik rajtuk az unalom és egyszerűen csak tovább akarnak lépni. 

13. Úgy gondolod, hogy a kapcsolatok sok drámával járnak

Egyébként ez így is van. Gondolj csak bele, egy párkapcsolat azt jelenti, hogy két ember élete találkozik és jobb esetben összefonódik. Hogy is ne lenne dráma? 

Ez nem jelenti azt, hogy a dráma lesz mindig túlsúlyban. De normális, ha a kapcsolati drámákat elkerülnéd és inkább az egyedülálló létet választod. 

14. A jelenlegi élethelyzeted egy nagy katyvasz

Ebbe pedig nem akarsz más valakit belevonni. Ez nem csak okos, de önzetlen lépés is. 

Nem tisztességes egy másik ember behozni egy olyan helyzetbe, ami neked sem túl rózsás, ahol rengeteg a számodra megoldandó feladat és nem is tudod, hogy merre tartasz. Ha te magad össze vagy zavarodva, képzeld el, mit érezne a potenciális partnered.

15. Fogalmad sincs, hogyan ismerkedj

Nincs szükség PhD-re ahhoz, hogy megismerkedj valakivel. Az ismerkedési lehetőségek viszont folyamatosan változnak és már-már lehetetlen lépést tartani velük. 

Ami pedig még rosszabb és gyakran nem beszélnek róla, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző generációkra.

Ami a fiatalok számára működik, mint például egy társkereső alkalmazás a telefonon, nem biztos, hogy működik egy hatvanas éveiben járó, nemrég elvált ember számára, aki társat keres. 

Ezek az úttorlaszok mindenhol ott vannak és már az indulásál kisiklathatnak téged.

16. Szexuális zavar

Hogyan tudnál ismerkedni, ha nem vagy 100% tisztában azzal, hogy kihez vonzódsz?

A szexuális irányultságot sokan magától értetődőnek vesznek. Nem mindig van ez így. Azok, akiknek fogalmuk sincs a szexuális preferenciájukról, mindez egy hatalmas akadály lehet, amit le kell küzdeniük, mielőtt párkapcsolatot alakítanak ki. 

17. Poszttraumás stressz előző kapcsolatok miatt

Nem hibáztatok senkit, aki ilyen okból nem kíván párkapcsolatot létesíteni. 

A múltbéli sérelmek - akár fizikai vagy szexuális bántalmazás, esetleg érzelmi negatív élmények - megnehezítik azt, hogy megbízz valakiben. Legalábbis addig, amíg ezt a helyzetet nem kezeled.

Van még valami?

Egyedülállónak lenni egy választás, amit soha senkinek nem kell megindokolnod. Persze az emberek megfogják kérdezni, hiszen tudni akarják és el is fognak ítélni miatta. Ezen nem tudunk változtatni.

De semmi nem mondja azt, hogy egyedülállónak lenni furcsa, szokatlan vagy elítélendő. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása