A bizonytalanságod megöli a kapcsolatod

2022. augusztus 03. 07:30 - Life Advisor

bizonytalansag_parkapcsolat.jpgSokszor beszéltünk már a blogon is az önbizalomról, az önszeretetről és a bizonytalanságról. Most viszont azt vesszük górcső alá, hogy miért is tudja megölni a bizonytalanság akár a párkapcsolatunkat (is). Biztos vagyok benne, hogy már hallottad a kifejezést: "Ha magadat nem szereted, senki sem szerethetsz." De mi ez a nagy felhajtás ekörül? Mit jelent mindez a valóságban? Kezdjük azzal, hogy mit jelent bizonytalannak lenni egy kapcsolatban? 

 

 

Ismerősen hangzik valamelyik mondat?

 • "Túl alacsony vagyok."
 • "Nem vagyok elég szép."
 • "Nincs elég pénzem."
 • "Nem vagyok olyan menő, mint a barátaim."
 • "Nem vagyok benne biztos, hogy jó lennék az ágyban."
 • "A párom többet keres, mint én."
 • "A párom túl jó nekem."

A lista még hosszasan folytatódhatna. A lényeg, hogy a párkapcsolati bizonytalanság azt jelenti, hogy nem vagy biztos abban, hogy a másik olyannak szeret és elfogad, amilyen vagy, ezért attól tartasz, hogy a végül egyedül maradsz.

Most pedig foglalkozzunk azzal, hogy miért olyan nagy probléma a bizonytalanság?

 1. Úgy viselkedsz, mint egy őrült detektív, aki a párod minden egyes lépését figyeli. Állandó megnyugtatásra van szükséged, hogy a párod szeret és fontos vagy neki, ha pedig ezt nem kapod meg, akkor túlgondolsz minden egyes lépést, cselekedetet, történést a kapcsolatotokban, amelyek viszont tévútra terelnek.
 2. Szarkasztikussá válsz a személyiségedet illetően
 3. Úgy viselkedsz, mint egy kedvtelésből tartott kutya, aki túlságosan függ a gazdájától és féltékeny leszel, ha a gazdi más kutyussal beszél, mást kutyust simogat.

Egyedül a józan eszed fogja megmondani, hogy ezek a viselkedések miért is problémások. Nem mondja meg? Akkor majd én: MÉRGEZŐ VAGY A PÁRODRA és előbb-utóbb ebbe belefárad.

Megoldás?

Önállóság

Csökkentened kell a másik személytől való függőséged és meg kell nyugtatnod magad, hogy elég jó vagy és ha esetleg a kapcsolatod véget is ér, akkor is jó vagy, minden rendben van veled. (Ha ezt nem hiszed el magadról, akkor még nem ismered elég jól magad.)

Tanulj meg különbséget tenni

Figyelned kell a gondolataidra, mert ez a lépés megköveteli, hogy felmérd, a párod tényleg nem bánik veled megfelelően vagy esetleg csak te látod rosszul a dolgokat. Kezdetben ezt nehéz lehet egyedül megtenni, ezért érdemes - legalább az elején - terapeuta segítségét kérni. Ha erre nincs lehetőséged, akkor:

 • olvass olyan könyvet, amely a kapcsolatokban tapasztalható bizonytalan viselkedésről szól
 • azonosítsd, ha a te életedben is vannak ilyenek
 • ismerd meg a megoldási javaslatokat

A szeretet és türelem a kulcs

Egy nap alatt nem tudsz fejlődni. Mindez időt és következetes erőfeszítést igényel. Tarts ki, olvass könyveket, hallgass podcastokat, kérd terapeuta segítségét, amelyek együttesen segítenek új gondolkodási és viselkedési minták elsajátításban. Ne hibáztasd magad, tanulj a hibáidból, fejlődj és fogadd el, hogy a változáshoz idő kell.

Végezetül pedig az ARANYSZABÁLY

Ahelyett, hogy azon aggódnál, hogy tetszeni fogsz-e a másik személynek, fókuszálj arra, hogy az illető tetszik-e neked. Gúnyt űz belőled? Kritizálja a kinézeted, magasságod, súlyod stb? Viccet csinál belőled? Fuss, sokkal többet/jobbat érdemelsz.

Ezért igaz az ősi bölcsesség: először önmagadat kell szeretned, mielőtt valaki mást szeretsz.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása