3 ok, amiért idén nem éred el a céljaidat

2022. július 27. 07:30 - Life Advisor

celok_elerese_nem_megy_3_ok.jpgHa ezt a bejegyzést olvasod, lefogadom, hogy voltak olyan időszakok, amikor bizonyos célok elérése frusztráló volt, sőt elérhetetlennek tűnt. Legyen szó arról, hogy a korábbinál magasabb fizetést szerettél volna, le akartál fogyni, meg akartuk venni az álomotthonunk vagy az egészségünket akartuk rendbe tenni. Minden embernek megvannak a módszerei a céljai elrésére. Egyesek álomtáblát használnak, mások pedig feladat listán követik a céljaik felé vezető út lépéseit. Bár kíváncsi voltam a sikeres emberek titkaira, valahogy jobban érdekelt, hogy miért küzdünk olyan sokan a céljaink elérésével. Íme három ok, amiért tapasztalataim alapján nem tudjuk elérni a vágyainkat.

1. Túlságosan a célra összpontosítasz, nem pedig a rendszerre

Ez nekem is újdonság volt az elején. Ahelyett, hogy a céljaim mögött álló rendszert néztem volna, csak a céljaimra összpontosítottam. 

Tegyük fel, hogy le akarsz adni néhány kilót. Hasznos dolog, ha tisztázod magadban, hogy mennyi a kívánt célsúlyod, amit el akarsz érni, viszont minden további pillanatban, arra kell fókuszálnod, hogy mely rendszer fog téged elvezetni ahhoz, hogy elérd a kívánt célt.

Gondolok itt arra, hogy egyedül akarod-e csinálni? Személyi edzőhöz mész-e? Milyen étkezési szokást fogsz behozni az éltedben? Hányszor fogsz edzeni egy héten? Hogy fogod megoldani, ha mondjuk te akarod mindig elkészíteni az ételed stb?

Azaz, nem lesz elég tisztában lenned a céloddal, de a mögötte lévő rendszert is ki kell alakítanod. Ezzel persze ne ess bele abba a hibába, hogy addig, amíg nem állt össze benned a teljes rendszer, addig nem is csinálsz semmit. A folyamat során bátran változtathatsz a rendszereden. Tegyük fel, úgy gondoltad, hogy te főzöl majd magadnak rendszeresen, de aztán úgy alakul, hogy a munkahelyeden káosz van és nincs rá időd, ezért inkább rendelni fogsz magadnak kaját 1-2 hétre például. 

2. Nem elég erős a "MIÉRT"-ed

Ez általában olyankor szokott előfordulni, amikor a legújabb iPhone-ról, sportkocsiról vagy ruháról van szó. Mindezek a vágyak mögött legtöbbször csak az áll, hogy feltudj vele vágni a barátaid, családod előtt. 

Meg kell értened, hogy ha nagy célt akarsz kitűzni, akkor a MIÉRT-nek is ugyanolyan nagynak kell lennie. Ha ez nem így van, elveszíted a motivációd, a kitartásod, megrettensz az akadályok láttán és nagy valószínűséggel fel is fogod adni.

3. Korlátozó hiedelmeid vannak

Ezt körülbelül az ügyfeleim 99%-nál látom, ha nem 100%-uknál. Sokkal nehezebb cselekedned, ha erős korlátozó hiedelmeid vannak, mert ezek szó szerint megbénítanak. 

Mik lehetnek ezek a korlátozó hiedelmek? 

  • "Nem lehetek sikeres ebben a munkában, mert még soha nem csináltam."
  • "Nem fogok tudni sok pénzt keresni, mert a szüleim sem voltak gazdagok."
  • "Nem érdemlem meg X-t vagy Y-t."
  • "Anyukám, apukám mindig azt mondta, hogy....."
  • "A barátaim szerint...."

A korlátozó hiedelmek feloldásának és elengedésének számtalan módja van és itt jegyezném meg, amit szintén a coachingon résztvevő ügyfeleimnél tapasztaltam, hogy mindenkinek más-más módszer válik be a legjobban. 

A világon bárki elérheti azt a sikert, amire vágyik, igen ebben a bárkiben TE is benne vagy. Ha ötvözöd a megfelelő gondolkodásmódot a megfelelő rendszerrel, csak idő kérdése, hogy elkezdd elérni és megvalósítani a céljaid.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása