Gyermekkori trauma szabotálja a kapcsolatod?

2022. július 24. 07:30 - Life Advisor

gyermekkori_trauma.jpgGyerekként milyen emberi kapcsolatokat láttál? Láttad, hogy a nőket megcsalják, a férfiakat pedig eldobják? Láttad, hogy a párok nem is igazán szeretik és tisztelik egymást hosszú távon? Mindezek képesek maradandó sebeket hagyni bennünk. Felnőttként meg kell tanulnunk mindent, különösen, ha a szerelmi életünkről van szó, de gyakran érezhetjük - ilyen gyermekkori minták után - hogy fogalmunk sincs mi tévők legyünk. Ha neked is ismerősek ezek az érzések és még évekkel később is ezek a traumák kísérnek, akkor ez a poszt most neked szól. Ezen traumáknak köszönhetően könnyen előfordulhat, hogy rossz emberekbe szeretsz bele és ezzel együtt szabotálod a jó kapcsolataid.

Most 3 olyan biztos jelet mutatunk be nektek, amelyek teljességgel alátámasztják, hogy a jelenlegi kapcsolatod valamilyen gyermekkori trauma szabotálja.

1. Nem gondolod, hogy bárki is őszintén szerethet téged

Ez a gondolat is abból a sok-sok példából származik, amelyeket gyerekként láttál. Ha az emberek csak úgy jöttek-mentek az életedben, ha mindig magányos gyerekként éltél, akkor ennek hatása lesz a felnőtt életedre is.

Ez a gondolkodásmódot és mintát fogod átvinni a randikba is. Azt fogod majd hinni, hogy nem érdemled meg a szerelmet, téged úgyse szeret senki, ezáltal az önbecsülésed is olyan alacsony szintre kerül, hogy gyorsan vége is lesz mindenféle kapcsolatodnak. 

Nem kell rendkívülinek vagy tökéletes embernek lenned ahhoz, hogy jó kapcsolatot alakíts ki valakivel, de a gyermekkori trauma felkavarhatja az elméd és elhitetheti veled, hogy egy jó kapcsolat, egy jó emberrel nem neked való.

2. A legrosszabb forgatókönyvre gondolsz állandóan

Mindig a szakításra gondolsz. Mentálisan és érzelmileg annyira felkészült vagy a "mi van, ha a dolgok rosszra fordulnak" hozzáállásra, hogy ezt teremted meg magadnak.

Nem számít, hogy mennyire jó a jelenlegi kapcsolatod, mindig úgy érzed, hogy szükség van egy biztonsági tervre. Így, ha valami rossz történik, nem fog annyira fájni.

Valójában folyamatosan megkérdőjelezed, ha valami jó a kapcsolatotokban. Számodra a múltban látott és megtapasztalt bajok, harcok és minden egyéb mérgező viselkedés a "normális". Tehát látni és megélni valamit, ami egészséges és stabil, furcsa érzés lesz számodra.

Egy egészséges kapcsolatban az emberek meg akarják oldani a felmerülő gondokat, függetlenül attól, hogy mennyire akadtak el. Nincs felesleges dráma és tudják, hogy mely harcok érik meg az energiát.

Sajnos a te agyad viszont még mindig nem szokott hozzá a jóhoz és úgy tűnik, hogy mindig csak a legrosszabb forgatókönyvre tudsz gondolni.

3. A bizalmatlanságod megőrjít

Ez a legfőbb oka annak, hogy véget érnek a kapcsolatok.

Ha gyerekkorodban elég példát láttál mérgező párokra, akkor nehéz még mindig abban hinned, hogy létezik egészséges és jól működő kapcsolat is.

Tehát elkezded vádolni a párod, hogy biztos megcsal, kutakodsz a telefonjába és mindent megteszel, hogy bizonyítékot találj elméd szüleményére.

Ismertem egy illetőt, aki szabotálta a saját kapcsolatát azzal, hogy felbérelt egy idegent, hogy szemmel tartsa a partnerét, amíg ő a városon kívül dolgozott.

Bár tudta, hogy partnere korábban sem lépett félre, mégis megtette. 

Kapcsolatuk borzalmasan végződött, pedig csak 1 éve voltak házasok. Őrület, hogy a bizalmi problémák, mennyire elvehetik a józan ítélőképességünk.

De, mint minden másnak, ennek is oka van. Ahelyett viszont, hogy a párodat vádolod hamisan, jobb, ha először megkérdőjelezed ezeket az érzéseket.

A lényeg

Mindannyiunknak más módszer hatásos, hogy megbirkózzunk a fájdalommal és végül megoldjuk a problémákat.

Lehet, hogy egy terapeuta fog neked segíteni. Lehet, hogy a naplóírás, lehet, hogy teljesen más módszer, a te dolgod, hogy megtaláld, melyik működik neked a legjobban. 

Mindaddig azonban, amíg tisztában vagy azzal, hogy ez a gyermekkori trauma benned van és hajlandó vagy dolgozni rajta, megígérem, hogy idővel javulhatnak a dolgok. 

A kapcsolatod sokkal egészségesebb lesz és képes leszel rajtakapni magad, ha esetleg ismét szabotálnád a kapcsolatod.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása