A fejfájás 13 típusa és kezelése

2022. július 23. 07:30 - Life Advisor

fejfajas_tipusok.jpgA fejfájás, ha nem is teljesen, de lényegesen rombolhatja a napunkat. Néha gyorsan orvosolható vény nélkül kapható gyógyszerekkel, más esetben akár orvosi segítségre is szükség lehet. A fejfájás viszont nem elhanyagolható és nem rendezhetjük le annyival, hogy ez "csak egy" fejfájás. Általában két kategóriába lehet őket sorolni, elsődleges és másodlagos fejfájás. Miért fontos ezt tudni? Azért, mert ha ismered, hogy a fejfájásod melyik kategóriába tartozik, segíthet megtudni, hogyan kezelheted a leghatékonyabban. Ebben a posztban pontosan erre fogunk tippeket adni.

FIGYELEM!

A cikkben megjelent tanácsok és tippek nem helyettesítik az orvossal való konzultációt. Amennyiben valamelyik tünetet tapasztalod magadon, kérjük, fordulj szakemberhez!

Elsődleges fejfájás

Dr. Huma Sheikh fejfájás specialista és okleveles neurológus szerint az elsődleges fejfájási rendellenességek olyan fejfájásokat írnak le, amelyek a fejben lévő fájdalom következményei. Ide tartozik a tenziós fejfájás, a cluster fejfájás, a migrén, a hamicrania continue és a jégcsákány-fejfájás (bármilyen rossz is legyen).

Tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás a leggyakoribb. Jellemzően a fejünk mindkét oldalán fájdalommal jár, enyhe vagy közepes intenzitású és könnyen kezelhető.

A stressz, a mentális és fizikai kimerültség a leggyakoribb oka az ilyen típusú fejfájásnak. Amennyiben havi 10 vagy ennél is több alkalom tapasztalunk ilyet, forduljunk orvoshoz. 

Akkut kezelési lehetőségek közé tartoznak a nem szteroid gyulladáscsökkentők, valamint a manuális terápia is, mint az akkupunktúra vagy a fejmasszázs.

Migrén

A migrén általánosságban inkább a 30-40 év közötti embereket sújtja és általában a fej egyik oldalán jelentkezik. Sok minden kiválthatja, beleértve a stresszt, az időjárás változásait és az alvászavarokat. 

Általában a migrén "lüktető érzés", mintha valaki a fejünkben egy dobot ütne. A migrént gyakran kíséri hányinger, fény vagy hangérzékenység is.

Migrén esetén hasznos felkeresni egy orvost, hogy együtt kitaláljátok, hogyan kezelhetitek az ilyen típusú fájdalmat. Léteznek migrén-specifikus gyógyszerek, ami mellé gyakran hányinger elleni gyógyszereket is szednünk kell. 

Ezen kívül a migrén kialakulását csökkenthetjük rendszeres testmozgással, kognitív-viselkedési terápiával, valamint elektromos idegstimulációs eljárással is.

A migrén egyébként a nőknél gyakoribb, de amikor férfiaknál jelentkezik, sokkal nehezebb lehet kezelni. 

Cluster fejfájás

A cluster fejfájás általában nagyon jól azonosítható. Jobban érinti a férfiakat, mint a nőket és olyan tényezők váltják ki, amelyeket képesek vagyunk szabályozni, mint például a dohányzás. 

Valószínűleg te is azonosítani tudod majd ezt a típusú fejfájást, ugyanis a tünetek közé tartozik a fej egyik oldalán fellépő roham (fájdalom a szemben, szem felett vagy a halánték közelében), amely fájdalmat gyakran "szúró" fájdalomként írnak le az érintettek. Esetenként előfordulhat, hogy a szemünk bevörösödik és minden ok nélkül folyhat az orrunk is.

Cluster fejfájás esetén az akut kezelés oxigénpótlást foglal magában. Ez a típus visszatérő lehet, emiatt előfordulhat, hogy olyan gyógyszereket kell szednünk, amelyek ellazítják az ereinket. 

Hemicrania continua

Ez a fejfájás kevésbé gyakori, amikor az illető folyamatos fájdalmat érez a feje egyik oldalán. Általában a szem mögött és a halánték területén. A "folyamatos" azt jelenti, hogy a harmicrania continua néha hónapokig is tarthat. 

Jégcsákány-fejfájás

Nevét onnan kapta, hogy rövid, szúró fájdalmakat tapasztalunk, amelyek akár néhány másodpercig is tarthatnak. Naponta többször is előfordulhatnak és ha mindig ugyanott érzed ezt az szúró érzést, akkor érdemes beszélni az orvosunkkal, mert más agyi betegségek is hasonló fájdalmat tudnak kiváltani.

Másodlagos fejfájás

A másodlagos fejfájást általában valami más okozza, azaz nem azzal kezdődik, hogy valami történt a fejünkben. A fejfájást okozó egyéb tényezők köré tartozik a túl sok koffeinbevitel vagy épp a nem jól beállított vérnyomás. Miután rájöttél, hogy mi ez a külső forrás, ami az ilyen típusú fájdalmat kiváltja, képes leszel lépéseket tenni a kezelésére.

Szinuszos fejfájás

Szinuszos fejfájás gyakran megfázás vagy más felső légúti fertőzés után fordul elő. Általában az orrmelléküregben, a szem alatt és az orr mögött koncentrálódik. A trükkös dolog az, hogy a migrén is okozhat ezen területeken fájdalmat, így nehéz megkülönböztetni őket. 

Az egyik árulkodó különbség, hogy a szinuszos fejfájás általában nem jár hányingerrel vagy hányással. Ha viszont sokszor tapasztalsz szinuszos fejfájást, keress fel egy orvost, aki valóban segít kideríteni, hogy ez tényleg nem migrén.

Visszapattanó fejfájás

Ez akkor fordul elő, ha valaki túl sok fájdalomcsillapítót szed a fejfájás kezelésére. A koffein tartalmú gyógyszerekről különösen ismert, hogy ehhez a fejfájáshoz kapcsolódnak. A visszapattanó fejfájások enyhék és feszültség jellegét kelthetik, de lehetnek olyan fájdalmasak is, mint a migrén. Itt is érdemes mindenképp orvoshoz fordulni, aki segít kitörni a fejfájás-fájdalomcsillapító-fejfájás ördögi köréből.

Hipertóniás fejfájás

Ez a fajta fejfájás a túlzottan magas vérnyomás miatt fordul elő. Ha valakinek diagnosztizáltan magas vérnyomása van, vagy a vérnyomásunk hirtelen megemelkedik, az ilyen típusú fejfájást okozhat. Azonnal fordulj orvoshoz, ha a fejfájásod, látásromlást, zsibbadást, orrvérzést, mellkasi fájdalmat vagy légszomjat vált ki.

Poszttraumás fejfájás

Ez a fajta fejfájás akkor fordul elő, ha valaki agyrázkódást szenved, amely enyhe vagy súlyos is lehet. Az agyrázkódást számos különböző dolog okozhatja és számos különböző tünetet okozhat, beleértve az alvászavarokat, hangulati ingadozást, koncentrációs zavarokat és a fejfájást. 

Thunderclap (mennydörgés) fejfájás

A Thunderclap egy olyan fejfájás leíró kifejezése, amely hirtelen lép fel és néhány másodperc vagy perc alatt válik nagyon súlyossá. 

Az ilyen jellegű fejfájást azonnal orvosolni kell sürgősségi osztályon, mivel olyan veszélyes dolgok is okozhatják, mint például az agyvérzés.

Koffein fejfájás

A koffein fejfájás - a nevéből kiindulva - akkor jelentkezhet, ha túl sok koffeint fogyasztottunk vagy ha úgy döntöttünk, hogy abbahagyjuk a koffeinfogyasztást. Migrén esetén nagyobb valószínűséggel tapasztalhatjuk ezt a fajta fejfájást is, mivel a fájdalom és a rázkódáshoz hasonló érzést az agy alacsony véráramlása okozza.

Exertion (erőkifejtés okozta) fejfájás

Ez a fajta fejfájás jellemzően intenzív fizikai tevékenységben, például erősítő edzés vagy akár szex után is jelentkezik. Szakemberek úgy vélik, hogy ezek a fejfájások a koponya fokozott véráramlásának tulajdoníthatók, ami lüktető fájdalomhoz vezet a fej mindkét oldalán. Ezek a fejfájások általában nem tartanak tovább néhány óránál, sőt néha perceken belül elmúlnak. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása