A harag 14 rejtett oka és az, hogyan kezelheted őket

2022. július 12. 07:30 - Life Advisor

harag_kezeles_1.jpgIttál már úgy kávét valakivel, hogy egyik pillanatban még minden rendben volt, a másikban pedig már egy vita közepén találtad magad? Küzdelem számodra a harag kezelése? Ne aggódj! Ebben a posztban bemutatjuk a harag különböző forrásait, hogyan váltanak ki belőled haragot és természetesen azt is, hogyan kezelheted őket. A haragunkat kordában tartani nehéz lehet. Nem számít, hogy kritizáltak, zaklattak vagy hazudtak neked a harag bármely pillanatban felbukkanhat.

A harag egy gyakori téma az életünkben, de fontos megérteni az érzelem mögött meghúzódó számos kockázati tényezőt is. Ezek felismerése nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a harag kezelése ne csússzon ki a kezeid közül. A harag mögötti okok miatt könnyű elveszíteni az irányítást az érzelmeink felett és hagyni, hogy a dolgok elmérgesedjenek.

A harag egy nem kívánt érzelem, amely rossz irányba terelhet és olyan dolgokhoz vezethet, amelyeket később megbánunk. Mindig van md arra, hogy gondolkodjunk és tanuljunk a tapasztalatainkból.

Ha a harag nem múlik el, tudd meg, miért rejtőzik még mindig benned és foglalkozz vele. A harag nagyon mély érzelem és sokan félnek szembenézni a kiváltó okokkal, de lehet, hogy ez a legnagyobb kulcsa annak, hogy kitaláljuk, hogyan tudjuk kezelni.

A harag hatása a mentális, érzelmi és fizikai egészségedre

Számos fizikai és mentális egészségügyi probléma merülhet fel a harag miatt. Mindez olyan problémákat okozhat, mint a magas vérnyomás, szívbetegségek, stroke stb.

A harag egy természetes emberi érzelem, amelyet gyakran használnak a stressz felszabadításának módszereként. Azonban az is tény, hogy a haragot átélő embereknek gyakran nehezebb kontrolálni az érzelmeiket és hajlamosak agresszívabbak lenni a tetteikben. 

A harag viszont jó is lehet, ha jól használjuk. Amikor viszont elkezdi átvenni az uralmat az életünk felett, az már káros. A harag nagyon nehezen kezelhető érzelem. Stresszhez, szorongáshoz és kiégéshez vezethet, ami negatív hatással lesz az egészségünkre.

A kiégés a lelkesedés és a motiváció kimerülése, amely a krónikus stressz vagy a túlzott munka okoz. Mindez a munka teljesítményének romlását, megnövekedett hibákat, csökkent termelékenységet, magas szintű kimerültséget, valamint a munka vagy a kollégák iránti neheztelés érzését eredményezheti.

Az emberek gyakran úgy gondolnak a haragra, mint egy hirtelen, intenzív érzelemre, amelyet nehéz ellenőrizni. A haragnak azonban számos rejtett oka van, amelyekre az emberek ritkán gondolnak. Ezek az okok szinte bármik lehetnek, az ember személyiségétől a világ jelenlegi állapotáig.

Íme a harag 14 rejtett oka: 

1. Emberek, akik nem hallgatnak rád

Néha az emberek egyszerűen nem hallgatják meg, hogy mit akarsz. Nem eszerint cselekednek és ettől frusztráltnak érezhetjük magunkat.

2. Emberek, akik úgy érzik, hogy játszhatnak az időddel

Ha valaki nem találkozik veled a megbeszélt időben, mindig az utolsó pillanatban mondja le a találkozókat, akkor jogosan érezheted úgy, hogy az illető csak játszik veled.

3. Be nem teljesített ígéretek

Amikor az emberek nem tartják be az ígéreteiket, akkor úgy érezheted, hogy nem megbízhatóak és emiatt a negatív érzések felgyűlhetnek benned.

4. A szeretteid támogatásának hiánya

Ha nincs valaki, aki ott van melletted és támogatja a döntéseidet, az nagyon frusztrálttá tehet. 

5. A tisztelet hiánya a körülötted lévőktől

Sokszor tapasztalhatod, hogy a körülötted lévő emberek nem tartják tiszteletben a döntéseid vagy nem törődnek azzal, hogy mit akarsz.

6. Alváshiány

Ha nem alszol eleget, akkor dühös leszel, amely további negatív érzéseket kelt benned.

7. Azok az emberek, akik úgy érzik, nem vagy elég jó

Ha valaki kritizál, lebuktat vagy úgy érzi, nem vagy elég jó, az szintén dühöt válthat ki belőled.

8. Akaratlanul is bántó szavak

Néha az emberek úgy mondanak ki bizonyos dolgokat, hogy észre sem veszik, hogy ez valójában bántó. Ilyenkor érdemes elbeszélgetni az illetővel, mert lehet, hogy nem tudja, mit csinál.

9. Valami, ami kiváltja egy múltbéli trauma emlékét

Lehet, hogy olyan emberek vannak körülötted, akik emlékeztetnek egy - a múltban átélt - traumás eseményre, amelynek felelevenítése szintén haragot válthat ki belőled.

10. Barátság tesztek

Néha tapasztalhatjuk, hogy amikor igazán rosszul érezzük magunkat, a barátaink másképp kezdenek el viselkedni és nélkülünk folytatják az életüket. Ez szomorú dolog, mert úgy érezhetjük, hogy a barátaink nincsenek mellettünk és sok negatív érzést begyűjtünk azokkal az emberekkel kapcsolatban, akik egykor közel álltak hozzánk.

11. Tehetetlenség érzése

Amikor valaki úgy érzi, hogy bizonytalanság uralkodik el rajta bármivel kapcsolatban, szintén haragot válthat ki belőle.

12. Valaki, aki téged hibáztat a tetteidért

Ha valaki mindig téged hibáztat bármiről is legyen szó, akkor a düh és a harag szintén felüti majd a fejét az életedben.

13. Valaki, aki kihasznál téged

Ha valaki kihasznál téged, vagy olyasmit tesz, amitől rosszul érzed magad, az téged is és őt is dühössé teszi.

14. A szeretet hiánya

Néha az emberek egyszerűen nem éreznek elég szeretetet másoktól és ez dühössé teheti őket.

Hogyan kell kezelni a haragot?

A harag kezelése fontos készség, amelyet mindenkinek meg kell tanulnia. Ennek számos módja van, így akár az esetleges terápiát és gyógyszeres kezelést is elkerülhetjük.

  • Szánj több időt magadra
  • Meditálj
  • Csinálj valamit, amit élvezel
  • Beszélj egy közeli barátoddal vagy a családoddal az érzéseidről
  • Vegyél mély lélegzetet és számolj vissza 10-től
  • Próbálj meg arra figyelni, amit csinálsz és amit gondolsz
  • Írd le az érzéseid egy naplóba
  • Ha túl dühös vagy ahhoz, hogy írj, akkor csinálj fizikailag valamit, ami eltereli az elméd a haragról
  • Próbáld meg megőrizni a humorérzéked

Néha rejtett düh jelenhet meg, ha az emberek nem kapják meg tőlünk, amit akarnak. Ha az emberek nem kapják meg tőlünk azt a dolgot, amit akarnak, mert nem tettük meg, amit kértek, akkor haragudni fognak ránk és ezáltal még inkább frusztráltak lesznek ők is és mi is.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása