Rossz kapcsolatod van önmagaddal? 5 jel, amiből kiderül

2022. június 26. 07:30 - Life Advisor

onbantalmazas.jpgGondolj magadra úgy, mintha egy külső szemlélő lennél. Például mély barátságként, ahol két fél (vagy több) egy közös küldetésen dolgozik. A másik személy tehát a barátod. Ő nem te vagy. Mindez azt jelenti, hogy kommunikációra van szükség köztetek. Tárgyalni kell, vigyázni egymásra és tisztelettel bánni egymással. Egye fene, időnként még szórakoznotok is kell. Ami pedig a legfontosabb, hogy egymás érdekeit kell szem előtt és a szívetekben is tartanotok. Összességében azonban külön vagytok. Különböző személyiségek, különböző entitások. Barátok és partnerek vagytok az életért. Szó szerint. 

Az önmagaddal való kapcsolatod olyan, mint bármilyen kapcsolatod, amely közel áll hozzád. Ideális esetben úgy kellene működnie, ahogy azt a bevezetőben leírtam. De mindez mérgezővé válhat, bántalmazó és bántó is lehet. 

Ebben a posztban 5 olyan jelet mutatunk be nektek, amelyekkel bántod saját magad és az önmagaddal való kapcsolatod. 

1. Önmagad legrosszabb kritikusa vagy

Ha minden, amit magadnak mondasz, negatív, mérges, lekicsinylő, ne várj fejlődést és jó kapcsolatot sem önmagaddal. 

Ha ugyanazokat a szavakat mondod el a legjobb barátodnak, amiket magadnak mondasz, akkor is ők lennének a legjobb barátaid? Vagy egyáltalán a barátaid? Nem hiszem.

A velük való kapcsolatod súlyosan megsérülne. Az, ahogyan látod őket, hatással lenne rád is. Te sem fogsz hinni bennük, ők sem hisznek benned. Egyikőtök sem számíthat a másikra. 

Ez nem olyan kapcsolat, amit szeretnél. 

Tehát fontos, ahogyan magaddal beszélsz. A negatív, szűretlen önbeszéd gyengévé tesz.

Beszélj magaddal úgy, mint aki törődik veled. Ne nevezd magad csődtömegnek, ne legyél bunkó magaddal. Kezdj hinni önmagadban. Beszélj magaddal tisztelettel és tartsd szem előtt az érdekeid.

2. Elhanyagolod a fizikai egészséged

Ez nyilvánvaló jel. de mégis sokan nem is figyelnek rá.

Nem lehet úgy bánni a testeddel, mint egy darab szarral és elvárni, hogy egészséges kapcsolatod legyen magaddal. 

Ha nem alszol eleget, az borzasztó. Ha nem eszel eleget, az borzasztó. Ha minden, amit eszel, egészségtelen, rossz minőségű, ami végül megöl, az borzasztó. Ha imádsz a kanapén tespedni, az borzasztó. Ha nem vagy formában és nem is teszel ellene semmit, az borzasztó.

A fizikai egészségünk figyelmen kívül hagyása az öngyűlölet és az önárulás jele.

Ráadásul a fizikai egészséged elhanyagolása hatással lesz a mentális egészségedre is. Ez pedig befolyásolja a problémákkal való szembenézés és a problémák megoldásának képességét, vagy leegyszerűsítve az életed minőségét. 

Kezdj az alapokkal! Aludj eleget, egyél minőségi ételeket, mozogj! Ez komoly dolog, az életed múlik rajta. 

3. Csak a negatív dolgaidra koncentrálsz és észre sem veszed, amiben jó vagy

Mindannyiunknak van sötét oldala. Mindannyiunknak vannak olyan dolgai, amelyekre nem vagyunk büszkék. És mindannyiunknak vannak olyan dolgai, amiben nem vagyunk jók. 

De van egy jó oldalunk is és olyan dolgok, amelyekben természetesen jók vagyunk. 

Az egészséges kapcsolatok egyik alapvető tulajdonsága, hogy a legjobbat látjuk a másikban. Mindannyian vágyunk arra, hogy valaki a legjobbat lássa bennünk és ez előre vigyen minket. Vágyunk valakire, aki hisz a bennünk lévő jóban.

Ennek az ellenkezője is igaz. A bántalmazó kapcsolatok, ahol valaki csak a legrosszabbat látja benned és ezalapján határoz meg téged. A bántalmazó kapcsolatban a másik fél a hibáid megszállottja és ezek alapján ítél meg téged.

Ha te magad is megszállottja vagy a gyengeségeidnek, a sötét oldaladnak és a legrosszabb tulajdonságaidnak, az sehova sem vezet. És ez a tiszteletlenség jele.

Ilyenkor sanyargatod magad a hibáidért és a hiányosságaidért. Ez az, amikor a gyenge pontjaidra koncentrálsz és arra, amiben nem vagy jó. Ez az, amikor nem hiszel magadban, az eredményeidben és az erősségeidben sem.

Az éned szó szerint megvet téged. Senki sem szeret olyan ember közelében lenni, aki nem látja önmagában a jót, hanem megszállottja a negativitásnak. 

Végül pedig gyenge leszel. Az erősségek, amiben természetesen jó vagy, azok, amelyek előre visznek az életben. A hibák kijavítása mást jelent, mint megkövezni magad.

Összpontosíts tehát arra, amiben természetesen jó vagy. Ehhez ismerned és szeretned kell önmagad, mivel nem tudsz hinni valakiben, akit nem ismersz.

Van egy jó oldalad, olyan dolgok, amelyekben természetesen jó vagy és vannak egyedi tulajdonságaid. Koncentrálj ezekre! Higgy magadban! Hagyd abba mások utánzását és azt, hogy mindig másokhoz hasonlítod önmagad!

Győződj meg róla, hogy látod magadban a jót. Ez rendben van, nem bűncselekmény és nem leszel arrogáns sem, mert meglátod és hiszel a jó dolgaidban.

4. Önszabotázs

Az önszabotázs két okból következik be. 

Vagy az öngyűlölet miatt vagy mert nem vállalsz felelősséget a sikereidért.

Amikor az önszabotázs az öngyűlölet eredménye, az olyan, mintha bosszút állnál magadon. Olyan, mintha azt mondanád magadnak, hogy nem vagy méltó arra a dologra, amit éppen szabotálsz. Ezt pedig egy idő után el is hiszed magadnak.

Elég szomorú. Legbelül viszont arról van szó, ahogy látod magad. Az alacsony önbecsülés elhiteti veled, hogy a legtöbb jó dolog nem hozzád tartozik, nem jár neked, így nem is érdemled meg őket.

Azt hiszed, hogy méltó lennél egy előléptetésre. Amikor esélyt kapsz rá, kényelmetlenül érzed magad, mert azt hiszed, nem tartozol oda. Mindent megteszel tehát azért, hogy ne léptessenek elő és hogy jól érezd magad a jelenlegi helyzeteben. Ebből lesz egy önbeteljesítő prófécia, ami valóra is válik, nem fognak előléptetni. 

A felelősség vállalás hiánya kicsit más.

A siker és a nagyszerű életvitelnek ára van. Több felelősséget kell vállalnod.

A kudarcnak is ára van, de az egyik előnye, hogy nem kell a felelősségvállalással bajlódnod.

Van egy részünk, amely nem akarja a felelősség terhét cipelni és élvezi a felelősségmentes életet, amelyet "siker" nélkül fogunk leélni.

Tönkre fogod tenni az életedet és ha így bánsz magaddal, akkor az bántalmazó viselkedés önmagaddal szemben. Így fogod elárulni a jövőbeli éned. Ezt pedig csírájában kell elfojtani. 

Meg kell értened, hogy miért szabotálod önmagad. Utána pedig dolgozz azon, hogy legyőzd ezt. Vagy jobban kell hinned magadban, vagy vállalnod kell a felelősséget az életedért.

Az a részed, aki szabotál fél. Ne gyűlöld! Próbáld megérteni és rájössz, hogy egyszerűen tanácstalan és nézd meg, hogyan segíthetsz neki. Ez a részed még éretlen. Útmutatásra van szüksége tőled. Vállald ezt a felelősséget!

5. Hazudsz

Ha valaki hazudik, onnantól kezdve nehéz lesz bízni benne. Nehéz felismerni az igazságot a beszédében. Kétségeid lesznek afelől, hogy amit mond az igaz-e vagy sem. Ugyanez történik veled is, ha sokat hazudsz.

Nem fogsz tudni bízni magadban és romlik az önmagaddal való kapcsolatod.

Amikor hazudsz, akkor azt a rendszert patologizálod, amely a cselekedeteidet és a gondolataidat irányítja: a lelkiismereted. 

Nem fogod tudni mit kell tenned, amikor szar került a ventilátorba, nem fogsz tudni magadra támaszkodni.

Nem csak arról van szó, hogy hazudsz önmagadnak. A hazugságról általánosságban. A hazugság az életed minden területére kiterjed, beleértve azt is, amit magadnak mondasz. Ez gyengévé tesz, meg legbelül tudod, hogy gyávaság.

A megoldás? Ne hazudj! Bánj magaddal tisztelettel és nézz szembe az igazsággal!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása