4 ok, amiért a ragaszkodás elriasztja a párod

2022. június 22. 07:30 - Life Advisor

ragaszkodas_kapcsolat.jpgSzerinted mi a leggyakoribb oka annak, ha egy kapcsolatnak vége szakad? Az éjszakai horkolás? Az orrpiszkálás? A féltékenység? Meglepő, de az Evolutionary Psychology-ban megjelent tanulmány szerint a kapcsolatok megszakadásának két legfőbb oka a túlzott ragaszkodás és az ebből fakadó személyes tér hiánya. A legtöbben elkövetjük ezt a hibát főleg egy új kapcsolatban. Könnyen elragad minket az izgalom és minden pillanatot a párunkkal akarunk tölteni. A "túl sok" viszont a valóságban tényleg túl sok. A kapcsolat előrehaladtával a ragaszkodás problémákat eredményezhet. Íme 4 ok, hogy miért.

1. Nem adsz neki esélyt, hogy hiányoljon

Klisének hangzik? Egyértelműen. De igaz! Ha minden pillanatban együtt akarsz lenni a pároddal, akkor nem hagysz neki időt arra, hogy hiányoljon téged. Ilyenkor inkább az történik, hogy egybeolvadsz vele. Nem fogod tudni megmondani, hogy mit szeretsz és mit nem, mert teljesen azonosultál vele és egy személyként vagytok jelen a kapcsolatban, mintsem két különböző egyén. 

Ha szeretnél javítani a kapcsolatodon, adj neki teret. Lépj hátra és engedd meg, hogy időt töltsön a barátaival, családjával. Hagyj időt arra, hogy hiányozz neki. Ne aggódj, nem fogod elfelejteni, hogy néz ki a párod!

2. Korlátozottnak érzi magát

Amikor azt várod, hogy a párod a szabadidejének nagy részét veled töltse, akkor valójában megfosztod őt minden egyébtől, amit szívesen csinálna.

Tévedés azt feltételezni, hogy a párod csak veled akar majd időt tölteni. Van élete nélküled is, volt élete mielőtt megismerkedtetek és jelenleg is éli az életét. Nem fogja feladni azokat a dolgokat, amelyeket ismer, szeret, szívesen csinál és ezt nem is várhatod el tőle.

Persze jó dolog, ha együtt csináltok bizonyos dolgokat, de nem minden pillanatban.

Ahhoz, hogy a kapcsolatotok működhessen, abba kell hagynod, hogy korlátozod őt ezekben. Lesz idő, amikor egyedül szeretne találkozni a barátaival vagy egyedül menne sétálni. Engedd meg neki ezeket anélkül, hogy bűntudatot ébresztenél benne.

3. Megnehezíted az életed

A ragaszkodással nemcsak a kettőtök, de a saját magad életét is megnehezíted. 

Ha a teljes boldogságod egyetlen személybe helyezed, az egészségtelen és gyakran fogod rosszul érezni magad. A párod sem tud mindig veled lenni és mindig olyan lenni és úgy viselkedni, ahogy szeretnéd.

Előbb-utóbb választanak valamit vagy valakit a veled töltött idő helyett. Ezt pedig meg kell értened.

Ha egy kicsit elszakadsz tőle, az bizony nehéz lesz, de fontos a mentális egészséges szempontjából. Rá kell jönnöd, hogy ki is vagy nélküle.

4. Úgy érezheti, mintha cserbenhagyna 

Ha a párod kétszer is meggondolja, mielőtt valamit nélküled csinálna, vagy azonnal bűntudatot érez, amikor nélküled megy el valahova, akkor ez baj.

Senki sem érezhet bűntudatot amiatt, hogy egyedül akar lenni vagy egyszerűen csak másokkal tölt egy kis időt. Ez teljesen normális dolog, ezért így is kell kezelni. 

Ez sajnos egy általános kapcsolati probléma és általában többet mondd rólad, mint a kapcsolatodról. Ahhoz, hogy segítsd a kapcsolatodat, először magadon kell segítened és meg kell találnod a ragaszkodásod kiváltó okát.

Vannak olyan tanulmányok, amelyek azt mondják, hogy a ragaszkodás gyakran gyerekkorban és múltbéli kapcsolatokból ered. Talán úgy érzed, hogy gyerekként nem kaptál elég figyelmet és ezt áthoztad a felnőtt életedbe is.

Megértem, mert én is tapasztaltam ezt. Nagyon nehéz leszokni erről az önszabotáló szokásról. 

Az első lépés, hogy elismerd és elfogadd, hogy változtatnod kell a viselkedéseden. Ez nem mehet tovább, mert ártasz magadnak és a párodnak is.

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása