12 kérdés, amely drasztikusan javíthatja a párkapcsolatod

2022. május 30. 11:11 - Life Advisor

12_kerdes_parkapcsolat_javitas.jpgAmikor az emberek túljutnak a kapcsolat korai romantikus szakaszán, egészségtelen mértékben kezdenek el robotpilótaként üzemelni. Röviden: az emberek abbahagyják a minőségi odafigyelést. Nem csak a partnerükkel szemben, de azzal is, hogy ők maguk hogyan jelennek meg a kapcsolatban. Szerencsére, ha ismered a megfelelő kérdéseket, a kapcsolatod drasztikus javulásnak indulhat. Ebben a posztban 12 olyan önreflektív kérdést gyűjtöttünk össze, amelyeket, ha őszintén felteszel magadnak, néhány nap alatt javíthatsz a kapcsolatodon.

1. Milyen vagyok mostanában partnerként? 

Az első és legfontosabb lépés ebben a folyamatban az, hogy őszinte légy magaddal. 

Felhívtad a párod? Vagy ezt teljesen magától értetődőnek tartod. Nem az a lényeg, hogy elmerülj a bűntudatban vagy, hogy hibásnak állítsd be magad, egyszerűen arról van szó, hogy lásd a kapcsolatod általános prioritási szintjét.

Törekedtél arra, hogy olyan módon szeresd a párod, hogy ezt érezze is? Meglepted őt valamivel? Csináltál valamit, amivel megkönnyítetted az életét? Ha nem, akkor ideje megfordítani ezt a trendet az életedben.

A kapcsolatod addig fog virágozni, amíg energiát teszel bele és ezt csak akkor fogod megtenni, ha őszinte leszel magaddal, hogy eddig miket is hanyagoltál el a kapcsolatodban.

2. Mit tartok meg magamnak (önkényesen) a kapcsolatunkban?

Érezted már, hogy visszatartod az energiád a párodtól? Vagy azért, mert úgy érzed, hogy elkényezteted vagy azért, mert titokban úgy érzed, hogy ha mondjuk nem szólsz hozzá, akkor megbünteted őt?

Megvonod tőle a szexet? Nem figyelsz rá, amikor a napjáról mesél? Te irányítod a pénzügyeiteket és nem hagyod, hogy beleszólása legyen?

Bármit is tartasz vissza a párod elől, nézd meg, hogy mindennek mi lehet az oka. Aztán gondolkodj el azon, hogy ezek az okok valóban téged szolgálnak-e. A legtöbb esetben rájössz majd, hogy érdemesebb lenne valami produktívabban csinálni.

3. Mikor leptem meg a párom valami szokatlannal?

Minden embernek ellentétes szükségletei vannak a bizonyosság és a változatosság iránt. Egy hosszú távú kapcsolatban a bizonyosság iránti szükségleteid eleve nagy mértékben kielégíted azzal, hogy egyszerűen konzisztens hozzáféréssel rendelkezel a párodhoz. De a változatosság iránti igényünk gyakran csökkenhet, minél régebb óta vagyunk együtt valakivel. 

A változatosság viszont az élet fűszere. 

Milyen módszerekkel lephetnéd meg a párod? 

Ehhez a legjobb gyakorlat, ha készítesz egy listát azokról a dolgokról, amelyekkel meg akarod lepni őt. Lehet fizikai ajándék, aminek örülni fog, lehet egy meglepetés randi. Amikor pedig eszedbe jut valami más, írd hozzá a listához. Ez nemcsak a szeretet és a közelség váratlan pillanataihoz ad értékes útmutatást, de soha nem kell majd azon stresszelned, hogy mit fogtok csinálni születésnapokon, évfordulókon, Valentin napon stb.

4. Mit szeret a párom, ami mostanában nem került előtérbe?

Bár a meglepetések kellemesek, az is jó, ha olyan dolgokat is rangsorolsz, amelyekről már tudod, hogy a párod szereti.

Szereti, ha beletúrsz a hajába? Tedd meg. Értékeli, ha dicséred őt? Mondd el neki vagy írj fel 100 dolgot, amit értékelsz bennük. 

Szereti, ha valami finomat főzöl? Elő a szakácskönyvet és főzz!

Az, hogy valami nem új, nem jelenti azt, hogy nem lesz hatásos. Adj neki többet abból, amiről tudod, hogy szereti és mindketten boldogok lesztek.

5. Miben voltam mostanában túlzottan önző és mit tehetek, hogy ez változzon?

Időnként mindannyian önzőek vagyunk a kapcsolatainkban. Ennek a kérdésnek ismét az a lényege, hogy konkrét és őszinte legyél magaddal.

Előfordulsz, hogy magadba fordulsz, amikor a párod felé kellene? Például, amikor a problémáidat csak te akarod megoldani anélkül, hogy a párod tanácsát kérnéd. Vagy csak olyan dolgokat csináltok az ágyban, ami neked jó, ahelyett, hogy felfedeznétek új dolgokat? 

Tudnod kell, hogy hova pazarlod az energiád és ezekből kell visszaszerezned annyit, amennyit inkább a kapcsolatotokba invesztálsz.

6. Ha a világon minden időm és pénzem meglenne és a párom születésnapja a jövő héten lenne, mit terveznék, hogy a lehető legszeretettebbnek érezzek magát?

Talán az egyik "kifogás", hogy miért nem volt számodra fontos mostanában a kapcsolatod az, hogy nyomás alatt érezted magad. Nyomott az idő, a pénz és az energia. De tízből kilencszer (különösen azoknak az embereknek, akik ezeket a sorokat olvassák) ezek a dolgok csak kifogások. 

Ha nem lennének korlátok, hogyan éreztetnéd a pároddal, hogy szereted őt?

Persze lehet, hogy ma nem vagy abban a helyzetben, hogy magánrepülővel Párizsba menjetek egy hónapra, de lefogadom, hogy tudsz tenni valamit. Van néhány kreatív dolog, amit megtehetsz a pénzügyi és időbeli korlátaidon belül, amelyek teljesen berobbantják a kapcsolatotok.

Egy randinak nem kell több 10.000Ft-ba kerülnie ahhoz, hogy örömkönnyeket sírjatok. Ha mély, őszinte megfontoltságot alkalmazol abban, hogy mit tehetsz a párodért, akkor egy kicsiből is óriási dolgokat alkothatsz.

7. Mi az, amit én annyira nem szeretek, de a párom imád?

Tudod, hogy vannak olyan dolgok, amelyeket a párod szeret és amiket te nem szeretsz csinálni? Fogadok, hogy igen. Mivel - függetlenül attól - hogy mennyire vagytok kompatibilisek párként, nem vagytok ugyanolyanok.

Írj egy listát azokról a dolgokról, amelyekről tudod, hogy a párod szeret és amiket te annyira viszont nem és negyedévente tedd meg ezeket a dolgokat.

Nyilván, ha olyan dologról van szó, amely átlépi a határaid, akkor ne ezekkel kezdj, mert a párod nem fog jól szórakozni, ha egész idő alatt csak puffogsz. De ha vannak olyan dolgok, amelyek csak enyhén kellemetlenek számodra, de a párod imádja, akkor enyhítheted ezt az ellenszenvet.

8. Hogyan és miért vagyok indokolatlanul merev a kapcsolatomban?

A romantikus partnerség létező egónk egyik legnagyobb kihívója. Folyamatosan arra késztetjük a partnerünket, hogy visszatükrözőn minket. Mivel egőnk elsődleges feladata, hogy fenntartsa az elkülönültség és az autonómia érzését, előfordulhat, hogy védekező mechanizmusaink túlszárnyalnak minket. Azaz, felismerjük, hogy túl merevek vagyunk. 

Lehet, hogy olyan ember vagy, aki egyszerűen nem képes kifejezni magát és ezért nem kommunikálsz teljes mértékben a pároddal. Vagy lehet, hogy szigorú szabályok vannak olyan témákkal kapcsolatban, mint a szex, a kommunikáció, az egyedüllét stb. és ha ezeket átgondolod, az segíteni fog abban, hogy ezeket a határokat kicsit dinamikusabban kezeld. Nem minden fekete vagy fehér. 

9. Milyen menekülő utakat tartok fent a kapcsolatomban?

Erről nem nagyon szoktunk beszél, pedig kellene.

Vannak dolgok, amelyeket csinálunk és amelyek végső soron csak sunyi módszerei annak, hogy a kapcsolatra szánt energiáinkat, máshova helyezzük. Ezek a menekülési útvonalak. 

Néhány példa: 

  • A pangó szexuális élet fájdalmát napi pornó nézéssel csillapítod
  • Flörtölsz valakivel a munkahelyeden, mert nem érzed kívánatosnak magad a kapcsolatodban
  • Túl sok időt töltesz a munkahelyeden, hogy elkerüld a pároddal lévő feszültséget
  • Panaszkodsz a párodról a barátaidnak, családodnak, munkatársaidnak ahelyett, hogy vele beszélnél ezekről

A téma itt az elkerülés. A menekülési viselkedés csak egy sebtapasz, ami viszont nem oldja meg a problémákat és pláne nem szolgálja a kapcsolatod.

Ha világszínvonalú és jól működő kapcsolatot szeretnél, akkor nehéz beszélgetésre lesz szükség. Önmagaddal és a pároddal egyaránt.

10. Milyen dolgokért kérhetek bocsánatot, ha szóba kerül a következő hetekben?

Az egó által vezérelt merevség témájában, melyek a legkonzisztensebb viták, amelyek közted és a párod között vannak? Enyhítheted ezeket a harcokat, ha gyorsabban kérsz bocsánatot, mint korábban? Ha igen, akkor az életed során több hónapnyi stressztől és feszültségtől kímélheted meg magad.

Fontos tudnunk, hogy a régi szokások nehezen halnak meg. Ha ez olyasvalami, amiben évekig beleástad már magad, akkor ez a hajlam nem fog csak úgy holnapra eltűnni. Ezért tettem hozzá, hogy "ha felmerül a következő hetekben". Ha van olyasmi, amiben különösen makacs vagy, akkor még fontosabb, hogy ezt szem előtt tartsd azért, hogy amikor ez a helyzet újra megjelenik, ellentétes stratégiát alkalmazz (bocsánatkérés, elengedés, a harmónia választása stb), mint általában.

11. Milyen változásokat tudok csinálni a személyes és szakmai életemben, ami pozitív hatással lesz a kapcsolatomra?

Könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy csak a kapcsolatunkon töprengünk, amikor javítani próbálunk rajta. De ahogy egy világklasszis olimpiai futónak sem szabad csak a futástechnikával foglalkoznia (figyelnie kell az étrendre, az alvási szokásaira, regenerációs programra stb.) úgy neked is érdemes azt nézni, hogy hova megy az energiád. Összességében az életedben.

Vannak olyan barátaid, akikkel a találkozás mindig csak lehúz téged és nem érzed jól magad? Fontold meg, hogy nem találkozol többé velük. 

Csak a munkáddal és a karriereddel törődsz, miközben elhanyagolod a kapcsolatod? 

Elemezd, hogy hogyan néz ki számodra egy normális hét és nézd meg, hogy van-e olyan felesleges irányba elpazarolt energiád, amelyet akár a kapcsolatodba is felhasználhatnál.

12. Ha soha többé nem mondhatnám ki a "szeretlek" szót a páromnak, mit csinálnék, hogy soha ne kételkedjen abban, hogy szeretem?

Ez egy érdekes kérdés, amelyből szerintem mindenki profitálhatna.

Bár ez nyilvánvalóan nem egy vagy/vagy fogatókönyv és egyáltalán nem azt állítom, hogy kerülendő kimondani a párunknak, hogy szeretlek, de sokszor találkozom olyan párokkal, akik naponta többször is kimondják, hogy szeretlek, de a szavakat nem igazán követik tettek.

Tehát, ha valamilyen oknál fogva átok kerülne rád és a szád alapvetően használhatatlanná válna, mit tennél?

Több házimunkát végeznél? Többször érintenéd meg a párod? Több spontán randit szerveznél? Többször mondanál nekik olyan dolgokat, amelyeket értékelsz benne? Több időt töltenél vele? 

Ebből akár amúgy egy tényleges kísérletet is csinálhatsz. Próbáld meg egy hétig nem kimondani, hogy szeretlek és inkább a tetteid és a cselekedeteid legyenek azok, amelyekkel ezt megmutatod a párodnak. A lényeg, hogy áraszd el a párod a szeretet más megnyilvánulásaival. 

Az önreflexió szexi

Ezekben a kérdésekben az az elsődleges érték, hogy befelé tekintenek és mély, őszinte keresésre késztetnek. 

Végső soron te vagy a legbölcsebb, legintelligensebb guru, akire a kapcsolatodnak szüksége van. Szánj egy kis időt ezekre a kérdésekre és engedd, hogy felfedjék, amit kell, majd cselekedj a kibányászott dolgoknak megfelelően. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása