4 ok, amiért a jóga nem csak nőknek való

2022. április 29. 07:30 - Life Advisor

joga_nemcsak_nonek.jpgA jógaóra szó hallatán mindenkinek egy meglehetősen kiszámítható jelent ugrik be: nők sorakoznak egy jógastúdióban, zöld színű levet iszogatnak és egymás leggingsét dicsérik. Igen, ez valós sztereotípia. És tudod, mi sztereotípia még? Az az elképzelés, hogy a jóga "nem igazi testmozgás" vagy, hogy csak nőknek való. Nem számít, hogy csak a nőkről gondolod, hogy nyújtózkodnak a jógaszőnyegen: a jóga mindenkié! Íme 4 ok, amiért ez tényleg így is van.

1. Helyreállítja és megelőzi a sérüléseket

Magától értetődik ugyan, de nyilván nem csak a nők hajlamosak sérülésekre, igaz?

Ahogy idősebbek leszünk, mindannyian hajlamosabbak vagyunk a megcsúszásokra, esésekre, hátfájdalomra és más izom és ízületi sérülésekre. 

A jóga segíthet megelőzni ezt.

Mivel a jóga segít meghosszabbítani, megnyújtani és megerősíteni az izomszövetet, az izomsérülések utáni felépülést is gyorsítja.

A jóga gyakorlásának másik kulcsfontosságú jellemzője a jobb egyensúly. Az egyensúlynak pedig nagy szerepe van a sérülések megelőzésében. 

2. Stresszoldó hatású

Egy dolog szinte mindannyiunk életében jelen van: a stressz.

Legyen szó munkahelyi bonyodalmakról vagy kapcsolati problémákról, vagy akár egyszerűen csak a hírek olvasásáról, a magas kortizonszint olyasmi, amit mindannyian tapasztalunk a nap folyamán.

Sokak számára a jóga titkos fegyver a növekvő stresszszint elleni küzdelemben. A jóga túlmutat azon, hogy segítsen az embereknek jól érezni magát és valóban pozitív mellékhatásai lehetnek a testre egészen a sejtszintig.

3. Segít elkerülni a kiégést és javítja a termelékenységünket

Az alacsonyabb stresszszint gyakran együtt jár a jobb éberséggel és termelékenységgel. Végül is logikus, hogy ha kevésbé érzed magad stresszesnek, jobban tudsz összpontosítani és produktívabb lenni a munkahelyeden, sőt képes leszel sokkal tudatosabban jelen lenni az életben.

A CDC (Centers for Disase Control and Prevention) nemrégiben készült tanulmányában kimutatták, hogy a jóga segít az embereknek leküzdeni a kiégést azáltal, hogy javítja a jólétüket.

4. Jobban alszunk

Mindenki szeretne jobban aludni. A jóga pedig segítségedre lehet, hogy elérj mindent, ami szükséges ahhoz, hogy kiegyensúlyozott alvásban legyen részed, amire te is és a tested is vágyott.

A kutatók úgy vélik, hogy az izomterhelések és a légzőgyakorlatoknak köszönhető mindez. Az izmok egyszerű nyújtása segít kifárasztani a testünket, így hamarabb elalszunk majd. Mindeközben a jóga során végzett légzőgyakorlatok segítenek a légzőizmok megerősítésében, amivel elkerülhetjük az olyan gyakori alvási problémákat, mint a horkolás vagy az alvási apnoe.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása