12 ok, amiért nehéz feladni egy rossz párkapcsolatot

2022. április 27. 07:30 - Life Advisor

egeszsegtelen_szerelem.jpgFurcsának tűnhet, de nehéz dolog elengedni egy egészségtelen kapcsolatot. Lehet, hogy annyi időt és energiát fektettél már ebbe a kapcsolatba, hogy úgy érzed, a részeddé vált. Lehet, hogy félsz az egyedülléttől vagy nem akarsz szembenézni a szakítás fájdalmával. Bármi is legyen az ok, elengedhetetlen, hogy felismerd, hogy egy egészségtelen kapcsolat fenntartása több kárt okoz, mint hasznot. Ebben a posztban 12 okot fogunk megvitatni, amiért nehéz elengedni egy egészségtelen kapcsolatot.

 

 

1. Kényelem és ismerős érzések vesznek körül, még akkor is, ha a kapcsolat szörnyű.

Nehéz elengedni valamit, ami kényelmesnek tűnik, még akkor is, ha az nem jó nekünk. Lehet, hogy régóta élünk a kapcsolatban vagy sok hullámvölgyön mentünk keresztül együtt. Akárhogy is, nehéz lehet elhagyni valamit, ami ismerős számunkra.

Mindazonáltal, ha a kapcsolat folyamatosan egészségtelen, fontos észben tartani, hogy a kényelem nem egyenlő a boldogsággal. Életünk más területén is megnyugvást találhatunk, például a barátainkban, családunkban vagy akár a hobbinkban is.

2. Concorde-effektus

Vagy más néven az elsüllyedt költségek tévedése. Ebben az esetben nem hisszük, hogy lehet számunkra jobb, mint a jelenlegi partnerünk. Továbbra is befektetünk valamibe, még akkor is, ha ez nem előnyös számunkra, mert úgy érezzük, hogy már eddig is rengeteget fektettünk bele, így ennél jobbat úgysem kaphatunk.

Például lehet, hogy egészségtelen kapcsolatban maradsz, mert úgy gondolod, hogy senki más nem akar majd randizni veled. Vagy ott maradhatsz egy olyan munkahelyen, amit utálsz, mert úgy érzed, hogy az életed ezen pontján már nem fogod tudni előről kezdeni. Fontos tudni, hogy az elsüllyedt költségek tévedése, ahogy a nevében is van, tévedés és nem a valóságon alapul.

Csak azért, mert időt és energiát fektettél valamibe, még nem jelenti azt, hogy továbbra is ezt kell tenned. Ha azon kapod magad, hogy azt gondolod, hogy nem lesz jobb párod, mint a jelenlegi, akkor emlékeztesd magad arra, hogy emberek milliárdjai élnek még ezen a világon. Méltó vagy rá, hogy találj valakit, aki szeret és tisztel téged és aki boldoggá és elégedetté tesz.

3. Félelem a változástól

A következő ok, amiért nehéz elengedni egy egészségtelen kapcsolatot, a változástól való félelem. Ijesztő lehet belegondolni egy hosszú távú kapcsolat befejezésébe, különösen, ha nem vagy biztos benne, mit hoz a jövő.

Érdemes azonban tudnod, hogy a változás jó is lehet. Lehet, hogy egy egészségtelen kapcsolat befejezése éppen az, amire szükséged van ahhoz, hogy boldogságot és békét találj az életedben. Ha te is félsz a változástól, érdemes terapeuta vagy tanácsadó segítségét kérni, aki segít kezelni ezeket a félelmeket és segít tervet készíteni a jövőre nézve.

4. Személyes kudarc

Ez eléggé általános ok és emiatt ténylegesen sok ember érzi azt, hogy kudarcot vall, ha véget vet egy egészségtelen kapcsolatnak. Ez különösen akkor igaz, ha már régóta együtt vagytok és sok mindent átéltetek együtt.

Ez a fajta kudarc érzés azonban teljesen valótlan. Egy egészségtelen kapcsolat lezárása valójában ugyanis a legbátrabb és legerősebb dolog, amit tehetsz. Megérdemled, hogy egészséges és boldog kapcsolatban élj és ez bizony néha azt jelenti, hogy véget vetsz egy mérgező kapcsolatnak.

5. Félelem az egyedülléttől

Ez a félelem teljesen megbéníthat és megakadályozhat abban, hogy a kapcsolat befejezése mellett dönts.

Ha félsz az egyedülléttől, próbálj az egyedülállóság pozitív oldalaira összpontosítani. Több időd lesz a saját boldogságodra figyelni és képes leszel a saját érdekeidet követni. Ezenkívül pedig több időd jut majd a barátaidra és a családodra.

6. Félelem az ismeretlentől

Amikor párkapcsolatban élsz, van egy bizonyos szintű kényelem, ami azzal jár, hogy tudod, mire számíthatsz. Még ha boldogtalan is ez a kapcsolat, akkor is megvan benne mindez. Ezért, ha azon gondolkodsz, hogy lezárod ezt a kapcsolatot, az újrakezdés gondolata ijesztő és nyomasztó is lehet egyben. 

Emlékezz arra, hogy a változás jó lehet. Igen, az ismeretlen ijesztő, de izgalmas is. Élj a lehetőséggel, hogy újrakezd és megteremtsd a saját boldogságod!

7. Felfújt ego vagy büszkeség

Nehéz lehet elengedni egy egészségtelen kapcsolatot, mert nem akarod beismerni, hogy tévedtél. Ha már régóta kapcsolatban vagy, akkor erős érzelmi kötődés alakult ki a partneredhez. Természetes, hogy azt akarod hinni, hogy akit szeretsz, az tökéletes, még ha nem is az.

Azonban fontos, hogy őszinte légy magaddal. Ha úgy gondolod, hogy állandóan magyarázatokat keresel a párod rossz viselkedésére, vagy azon kapod magad, hogy abban reménykedsz, hogy a dolgok jobbra fordulnak, bár soha nem történik meg, akkor lehet, hogy ideje véget vetni a kapcsolatnak. Nehéz lehet beismerni, hogy tévedtél, de ez egy szükséges lépés a továbblépés érdekében.

8. Aggódsz, hogy hogyan reagál a párod, ha szakítasz

Ha a párod érzelmileg bántó, félhetsz attól, hogy mit tesz vagy mond, ha megpróbálod lezárni a kapcsolatot. Fontos tudnunk, hogy jogod van lezárni egy nem működő kapcsolatot és senkinek nincs joga ezt felhánytorgatni ellened.

9. Még mindig vannak érzéseid iránta

Természetesen az egyik fő ők, amiért nehéz elengedni egy egészségtelen kapcsolatot, az az, hogy még mindig vannak érzelmeid a párod iránt. Még akkor is, ha a kapcsolat nem megfelelő a számodra, természetes, hogy ragaszkodni akarsz a pozitív emlékekhez és érzelmekhez.

Ilyenkor emlékezz arra, hogy megérdemled, hogy egészséges és boldog kapcsolatban legyél. Az, hogy erős érzelmeket táplálsz a párod iránt, még nem jelenti azt, hogy ebben a kapcsolatban kell maradnod.

10. Ő az egyetlen ismerősöd vagy az egyetlen, aki megért téged

Ha már egy ideje kapcsolatban élsz, természetes az erős érzelmi kötődés a párod iránt.

Jó, ha tudod viszont, hogy más emberek is vannak a világon, akik törődnek veled és szívesen lennének a barátaid. Ha ilyen helyzetben vagy, keresd fel a barátaid, családod támogatásért. 

11. Bűntudatod van, hogy a másik személy mit tesz, ha egyedül marad

Lehet, hogy bűntudat miatt maradunk egy egészségtelen kapcsolatban. Attól tartunk, hogy a párunk depressziós lesz, ha elhagyjuk őket. Vagy úgy is érezhetjük akár, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik segíthetünk nekik megoldani a problémájukat.

Nem fogod tudni befolyásolni, hogy mások mit tesznek vagy tegyenek. Ha valaki elhatározza, hogy a szakítás után ártani fog saját magának, akkor megfogja találni rá a módját, függetlenül attól, hogy te ott vagy-e neki vagy sem.

Ráadásul a bűntudat nem ok arra, hogy egészségtelen kapcsolatban ragadjunk. Csak azért szabad együtt lennünk valakivel, mert együtt akarunk lenni vele, nem pedig azért, mert bűntudatot éreznénk, ha elhagynánk.

12. Nem akarod megbántani a másik ember érzéseit

Ez természetes dolog. Azonban, ha egy egészségtelen kapcsolatban maradunk, az valójában hosszú távon bántóbb lehet. Ha boldogtalanok vagyunk egy kapcsolatban, fontos, hogy ezt közöljük a párunkkal. Ellenkező esetben esélyt sem adunk neki a helyzet javítására. 

Végső soron mindenki maga dönti el, hogy akar-e egészségtelen kapcsolatban maradni vagy sem. Ha azonban a távozást fontolgatjuk, tartsuk észben, hogy mindennél jobban megérdemeljük, hogy boldogok és egészségesek legyünk. Egy egészségtelen kapcsolatból kilépni nem könnyű, de hosszú távon ez lehet a legjobb döntés számunkra.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása