9 jele annak, hogy egy nárcisztikus személlyel beszélgetsz

2022. február 21. 07:30 - Life Advisor

narcisztikus_beszed.jpgDr. Ramani Durvasula klinikai pszichológus, aki a nárcisztikus viselkedésre specializálódott és nemrég megjelent videójával abban szeretné segíteni az embereket, hogy képesek legyenek azonosítani, hogy a beszélgetőpartnerük valójában egy nárcisztikus személyiség. Íme 9 jele annak, ami neked is segít majd az azonosításban.

1. A beszédtéma meghatározása

A nárcisztikus személy mindent megtesz annak érdekében, hogy a vitát olyan témákra korlátozza, amelyekben ő maga otthon van és amiről a legtöbbet képes beszélni. Egy nárcisztikus személlyel folytatott beszélgetés során, a beszédtéma rendkívül gyorsan megváltozhat. 

2. A beszélgetés monopolizálása

Ha egy beszélgetés teljes időtartalmát nézzük, a nárcisztikus személy általában a teljes beszélgetés 80%-ban beszél. Ha már nem ő beszél vagy már nem beszélhet, akkor egyszerűen odébbáll, így nem is vesznek részt olyan beszélgetésben, amely nem érinti őket.

3. Fölényeskedés

Amellett, hogy a nárcisztikus személy mindig uralja a beszélgetés témáját és az idő nagy részét, hihetetlenül arrogánsnak és felsőbbrendűnek is tűnhet, így eléri azt, hogy mások félbeszakítsák, hiszen azt az érzést keltené bennük, hogy hülyék, ezzel pedig lehetővé teszik a nárcisztikusnak, hogy továbbra is kisajátítsa mindenki idejét.

4. A nárcisztikus mindent tud

Egy nárcisztikus ember mindig szakértőnek fogja kikiáltani magát. Ez összhangban van az előző pontban említett arroganciával. A nárcisztikus személy mindig késztetést érez arra, hogy kijavítson másokat, emellett pedig mindent megtesz azért, hogy neki legyen igaza, nem számít mindez mibe kerül.

5. Folyamatosan félbeszakít

Mindezt úgy, hogy eszébe nem jut bocsánatot kérni vagy lelkiismeret fordulást érezni emiatt. A beszélgetés félbeszakítása bizonyos kulturális környezetben normális lehet, de ezek a megszakítások inkább azt jelzik, hogy az illető mennyire érzi jogosultnak, hogy valaki más beszéljen és ne ő. 

6. Öndicséret

Egy nárcisztikus személy mindenféle előzmény nélkül, a legváratlanabb pillanatban is képes arra, hogy a saját eredményeit hangoztassa, még akkor is, ha ez a beszélgetés szempontjából abszolút lényegtelen. Sokszor már mások érzik kínosnak azt, hogy a nárcisztikus személy mindig önmagát fényezi.

7. Kéretlen tanácsok

A nárcisztikus ember gyakran ad olyan tanácsot, amelyeket nem kértünk, sőt ezek a tanácsok általában rosszak és öncélúak. Mivel hiányzik belőlük az empátia és mivel valószínűleg korábban sem hallgattunk rájuk, a nárcisztikus beszélgető tanácsokat ad, ahelyett, hogy segítene.

8. A beszélgetés manipulálása

Nemcsak vezeti a beszélgetést egy nárcisztikus illető, hanem a saját kénye-kedve szerint irányíthatja azt úgy, hogy abból mindenképpen csak és kizárólag ő profitáljon.

9. Se meghallgatás, se öntudat

Egy egészséges beszélgetés, akár két, akár tíz ember között a kölcsönösségről szól. Egy nárcisztikus személy esetében azonban nincs ilyen adok-kapok. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása