Sikeresen akarsz kommunikálni? Használd a kezed!

2021. december 16. 10:35 - Life Advisor

gesztus_kez.jpgVersenyhelyzetekben mindig keresünk valamit, amivel előnyt szerezhetünk a többiekkel szemben. Néha ezt a valamit görcsösen keressük annak érdekében, hogy a miénk legyen az a bizonyos előny. De mi van akkor, ha a sikerünk titka szó szerint a kezünkben van? Gyakran nem vagyunk tudatában a gesztusok hatásának. Ösztönösen érezzük, hogy azok, akik a kezüket használják a kommunikációjuk során, hatással vannak ránk. Nap mint nap látjuk, szinte mindenhol, a politikusoktól, a papokon keresztül az előadókig. Ami viszont nem mindenki számára világos, hogy hogyan is használjuk hatékonyan a saját kezünket, hogy növeljük a siker esélyét? Ebben a posztban erről lesz most szó. 

Amikor állásinterjún vagyunk, az új ötletünket vázoljuk fel a főnökünknek vagy egy új potenciális ügyfelet akarunk megnyerni, kézmozdulataink segíthetnek sikeres benyomást kelteni. Hangsúlyozhatják és pontosíthatják álláspontunkat és képes lehetsz rávenni az embereket arra, hogy motiváltak legyenek és igent mondjanak.

Mindezt még a tudomány is alátámasztja. Joep Cornelissen professzor a rotterdami Erasmus Egyetemen kísérletet végzett, hogy elemezze ezeket a gesztusokat. Vállalkozók beszédét videózta le és megállapította, hogy a gyakori kézmozdulatokat tartalmazó videók 12%-kal nagyobb valószínűséggel vonzották a potenciális befektetőket.

Különösen a mai világban, ahol minden a videókonferenciák területére sodródott, fontos, hogy jobban bevonjuk a hallgatóságot és megengedjük, hogy a kezünk is segítsen kommunikálni azt az üzenetet, amit átkívánunk adni.

Íme néhány a számos kézmozdulat közül, amelyek segítségével te is növelheted a siker esélyét.

1. Mutass magabiztosságot, mintha egy csipet sót tartanál a kezedben

Ehhez csak annyit kell tenned, mintha egy csipet sót tartanál a kezedben. A beszéded kulcsmondatainál, szavainál használhatod ezt, azért, hogy nyomatékosítsd a mondanivalód. 

Ez a politikusok népszerű gesztusa. Barack Obama például 93 alkalommal használta ezt a beiktatási beszédében. Ez is segített neki abban, hogy megerősítse és hangsúlyozza az elnökségre vonatkozó terveibe vetett bizalmat.

2. Kommunikálj nyitott tenyérrel

A nyitott tenyér kapcsolatfelvételt hirdet. Képzeld el, hogy vezetőként egy új projektet osztasz meg a csapatoddal, akik figyelmesen hallgatnak téged. A végén, ha kinyitod a tenyered a hallgatóság felé, azzal azt jelzed, hogy szeretnél visszajelzést kapni az imént megosztott tartalommal kapcsolatban.

A nyitott tenyérrel való kommunikáció közvetíti a nyitottságot és olyan érzelmi átvitelt eredményez, amivel a csapatod illetve a hallgatóság részvételére tehetsz szert.

3. Rajzolj a kezeddel

Ha erős álláspontot akarsz megfogalmazni, engedd, hogy a kezed szó szerint "megrajzolja" a képet. Állandó növekedést és fejlődést jelezhet, ha a kezeid lassan távolítod el egymástól vagy épp gyors változást, ha gyorsan széthúzod a kezeid.

Ezek a gesztusok segítenek a közönségnek "látni" az általad megfogalmazott szempontokat és jobban meggyőzheted őket arról, amit mondasz. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása