Hogyan beszélj újra az emberekkel karantén után?

2021. október 27. 07:30 - Life Advisor

sos_kommunikacio.jpgÉppen, amikor már túljutottál az online meetingek okozta ügyetlenségeken vissza kell térned a valódi életbe és a szemtől szembeni beszélgetésekhez. Kiszállsz az autódból az irodánál, kutyát sétáltasz vagy vásárolsz és találkozol valakivel, akit ismersz és.....mit kellene már megint mondanod? A karantén utáni visszatérés az emberek közé sokak számára megterhelő lehet, hiszen már egy kis beszélgetés is rengeteg erőfeszítésbe kerülhet. Vannak emberek, akiket aggodalom tölt el egy hétköznapi beszélgetés. Aggódnak amiatt, hogy a megfelelő dolgot mondják, a megfelelő időben vagy amiatt aggódnak, hogy az, akivel beszélgetnek, mit gondol arról, hogy ők mit gondolnak. Íme az igazság : amit mondasz, nem olyan fontos, mint az a tény, hogyan vagy képes hallgatni. A jó hallgatás ugyanis kényelmes és támogató környezetet teremt, amely fenntartja a jó beszélgetést, sőt még akár nagyszerűvé is változtathatja.

Az aktív hallgatás azt jelenti, hogy tisztességes szemkontaktust alakítasz ki, odafigyelsz a részletekre és mindent megteszel annak érdekében, hogy ne gondolj arra, mi lesz az ebéd. Otthon mindez úgy néz ki, hogy le kell tenned a telefonod és a fenti lépéseket követni. Az aktív hallgatás nem egyszerű, sőt valójában borzasztóan nehéz. (Elhiheted, coachként dolgozom, ebből (is) élek.) Gyorsított technikát alkalmazok vagyis, hagyom, hogy a másik beszéljen 80-90%-ban. 

Ahhoz, hogy elsőrangú hallgatóság legyél szánj három napot arra, hogy kipróbálod az alábbi kihívásokat, majd pedig alkalmazd azokat, amelyek a legjobban működtek neked, amikor úgy érzed, hogy a beszélgetés közbeni szorongás kezd eluralkodni rajtad. 

1.nap : Figyelj, majd kérdezz

A kihívás : szándékosan tegyél fel legalább egy kérdést anélkül, hogy megszakítanád a beszélgetést.

Mit jelent mindez? Ha arra összpontosítasz, hogy mit fogsz mondani legközelebb, akkor nehéz lesz emlékezned arra, amit valaki az imént mondott. Ahelyett, hogy megterveznéd, hogyan fogsz válaszolni, próbálj meg egy kérdést feltenni az alapján, amit hallottál. Ez lehet olyan egyszerű mint : "Ez érdekesen hangzik, mesélnél róla még?". 

Ha a másik személy nehéz tapasztalatokról beszél, például a családi veszteségről (halálról), akkor a "sajnálom, hogy ezt kell hallanom" nem rossz, hiszen empátiát sugárzol. De jó, ha olyan kérdéssel folytatod, mint például : "Milyen ember volt?"  Az emberek ugyanis szívesebben elmélkednek egy szeretett személy életén, mint a halálukon. Ne aggód semmilyen kellemetlenség miatt. Azért mondják el ezt neked, mert jól érzik magukat a közeledben. A kérdés pedig segít tudatni az illetővel, hogy aktívan figyelsz és olyan környezetet teremtesz, ahol valószínűleg többet akar majd mesélni neked.

2. nap : Tedd félre az álláspontod

A kihívás : Mielőtt belevágnál egy beszélgetésbe azért, hogy pontot tegyél egy ügy végére, kérdezd meg magadtól, hogy minden részletet ismersz-e, valamint, hogy ismered-e és érted-e, akivel beszélsz

Mit jelent ez? Szükségem van arra, hogy jól tudjak érvelni és ez számodra is ismerős lehet. Viszont egy kis visszafogottság és a saját álláspontod kispadra küldése lehetővé teszi, hogy meghallgass olyan dolgokat, amelyekről esetlegesen nem is tudtál. 

Ha egy beszélgetés során egyfolytában csak a saját álláspontodat szajkózod, úgy érezheted, hogy jót beszélgettél, de úgy fogsz távozni, hogy semmit nem tudsz a beszélgetőpartneredről, mert totál elvoltál foglalva azzal, hogy elmagyarázd az álláspontod. 

Nem azt mondom, hogyha mondanivalód van, akkor csak fogd be a szád és ülj csendben. De ha csak azért akarsz közbevágni, hogy valaki megértse a te álláspontod, talán várj addig, amíg az illető befejezi a mondandóját vagy amíg nem kérdez rá közvetlenül a te meglátásodra, véleményedre.

3. Csökkentsd az érzéseid hangerejét

A kihívás : Minden alkalommal, amikor valaki olyat mond, ami téged felzaklat vagy megbánt, lélegezz be 4 másodpercig, tartsd bent 7 másodpercig majd fújd ki 8 másodperc alatt. 

Mit jelent ez? Ha olyasmit mondtak neked, amely megérint téged érzelmileg, lehetetlennek tűnhet bármit is meghallani ezekután. 

Például senki sem hall már egy szót se, miután közlik vele, hogy "El kell bocsátanunk téged.". Bár az érzéseid hangerejének lehalkítása úgy tűnhet, mintha egy óriási erdő tüzet próbálnál eloltani, a lángokat tényleg el lehet oltani. 

Az elméd tombol, amikor félsz vagy mérges vagy, ezért meg kell tanulnod, hogyan kell higgadtnak maradnod az adott pillanatban. Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy valóban jelen legyél és feldolgozd a hallottakat. Ezért ajánlom a fenti légzéstechnikát (4-7-8 technika). Biológiailag növeli a GABA neurotranszmittert, amely csökkenti a idegrendszer aktivitását és egyfajta nyugalmat aktivál az elménkben és a testünkben. Érzelmileg ezt úgy tudod elképzelni, hogy ezzel a technikával ismét két lábbal állsz majd a földön és készen állsz arra, hogy hallgass. 

Ne várj addig, amíg szükséged lesz ezt a technikát alkalmazni! Gyakorolj már ma néhányszor a fenti légzéstechnikával, hogy amikor ténylegesen alkalmaznod kell, felkészült lehess. 

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása