15 dolog, ami egyedivé tesz téged

2021. szeptember 27. 07:30 - Life Advisor

egyedi_vagy.jpgMinden ember egyedi. Lehet, hogy nem olyan nagy a különbség, mint egy ismert személyt tekintve, de igenis egyedi vagy. Valójában ugyanis, te is birtoklod ezt a 15 elképesztő dolgot, amely egyedivé tesz téged.

1. Az eszed

Az értelmiséged tesz egyedivé, még akkor is hanem vagy olyan IQ bajnok, mint Albert Einsten vagy Stephen Hawking. Az értelem nem mindig a bonyolult matematikai egyenletek megoldását jelenti. Az intelligencia mértéke a változás képességében rejlik, Albert Einstein szerint. 

A hangszerekkel való ügyességed vagy a rajztudásod megmutatja azt az értelmet, amely különlegessé tesz téged. A lényeg, hogy feltárd az elméd, bármennyire is különbözik a normától. Többek között azért, mert ez is jelentősen befolyásolja a sikereid.

2. A karaktered, más néven a személyiséged

Minden embernek megvannak a maga érzései, viselkedése és gondolata. Ez a személyiségmárka az, ami egyedivé tesz.

A személyiséged tesz következetessé és ez az egyik mozgatórugója a döntéseidnek és tetteidnek. Ez határozza meg, hogyan reagálsz és hogyan cselekszel. A személyiséged magabiztossá tesz, érdekesebbé tesz. Nem számít, hogy milyen személyiséggel rendelkezel, A típusú vagy B típusú, introvertált vagy extrovertált, ez az egyik olyan dolog, amely egyedivé és megkülönböztetővé valamint emlékezetessé is tesz.

3. A hited és az értékeid

A hited azt mutatja, hogy mennyire bízol valamiben vagy valakiben. Ezeket az elképzeléseket, amelyeket igaznak tartasz, különböző dolgok befolyásolják, beleértve a kultúrát, az oktatást és az általános tapasztalatokat.

A hited alakítja az értékeidet. Ezeket a normákat követed, amikor döntéseket hozol vagy éled az életed. Az értékeid segítenek dönteni, hogy milyen munkát akarsz végezni, milyen üzletet szeretnél nyitni vagy hogy melyik úton szeretnéd tovább folytatni az életed.

4. A gondolkodásmódod, más néven a hozzáállásod

A pszichológusok úgy határozzák meg az attitűdöt, mint a csoportokkal, tárgyakkal, szimbólumokkal vagy eseményekkel kapcsolatos érzéseid, hiedelmeid és viselkedési hajlamaid. 

A hozzáállásod, akár pozitív, akár negatív, egyedivé tesz téged, így hát merd vállalni önmagad!

Ez az identitásod része. A hozzáállásod olyan, mint egy árcédula, megmutatja, mennyire vagy értékes. Ha azonban a legtöbbet szeretnéd kihozni az életedből, akkor inkább a pozitív hozzáállásra kell koncentrálnod. Ne feledd, hogy senki sem szeret olyanokkal foglalkozni, akiknek mérgező a hozzáállásuk. 

5. Az életszemléleted

Mindenkinek más az életszemlélete, mindannyiunknak más a véleménye a dolgokról. Én gondolhatom azt, hogy X jó vezető, de talán nem így gondolod.

Ez az életszemlélet az egyik olyan dolog, ami egyedivé tesz minket.  Lehet, hogy enyhén hasonló tapasztalataink vannak az életben, de eltérő a perspektívánk. Még az ikertestvérünk is gondolhatja másképp a dolgokat, mint mi magunk. 

Az egyedi nézőpont birtoklása nem jelenti azt, hogy másokat el kellene nyomnod. Te is azt szeretnéd, ha mások tiszteletben tartanák a nézőpontodat, bármennyire is ellentmondanak valaki más életképének. Ugyanezzel tartozol te is másoknak. 

Ha megosztod a nézőpontod és te is elfogadod a másik fél nézőpontját, akkor egészséges párbeszéd alakul ki. 

6. A céljaid

Mindannyiunknak más és más célja van az életben. Bármi is legyen a célod, ez arra késztet, hogy saját, egyedi emberré válj. A céljaid alakítják az élethez való hozzáállásodat. Ha nincsenek hosszútávú céljaid, nem jelenti azt, hogy nem vagy egyedi. Lehet, hogy nem tudod, de lehet, hogy rövid vagy középtávú célokon dolgozol.

7. Az élettapasztalataid

Az életben olyan élményeken megyünk keresztül, amelyek segítenek kialakítani azt, amilyenek vagyunk. A negatív tapasztalatok egyrészt cinikus hozzáálláshoz vezethetnek. Például, ha egy másik emberben bízva végül összetörik a szíved, akkor hajlamos lehetsz arra, hogy soha ne bízz meg senkiben. 

De ha az életed pozitív élményekkel volt tele, akkor valószínűbb, hogy kellemesebb hozzáállásod lesz. Ez arra késztet, hogy olyasmit csinálj, amit szeretsz, bármennyire is nehéz. És bár hibázhatsz útközben, ezek csak arra ösztönöznek, hogy jobb legyél.

Persze jó, ha az élet csak pozitív élményekkel van tele, de ez nem lehetséges. A negatív tapasztalatok viszont erősebbé és ellenállóvá tesznek minket. Mindez pedig segít leküzdeni az akadályokat, bármilyen nehéz is legyen.

8. A kreatív és innovatív módszereid 

A kreatív ember innovatív és ötletes. Tele vannak egyedi ötletekkel, amelyek egyedivé teszik őket. 

A kreativitás nem feltétlenül jelenti azt, hogy művészi tehetséggel kell rendelkezned. Lehet, hogy nem tudsz rajzolni egy Mona Lisa típusú festményt, de továbbra is innovatív lehetsz a magad módján. 

9. Amit szeretsz és amit nem

Míg te és én szerethetjük (vagy nem) ugyanazokat a tulajdonságokat egy emberben, ettől még nem leszünk két borsó egy hüvelyben. 

Lehet, hogy te is és én is utáljuk a fahéjat. Te az íze miatt, én az illata miatt. A lényeg, hogy az ízlésed egyedivé tesz, ez a személyiséged része.

Az, hogy mit szeretsz vagy épp nem szeretsz, diktálja, hogyan viselkedsz vagy reagálsz valamire. 

Bár az ízlésed egyedivé tesz, nem szabad burokban élned. Érdemes megvizsgálni, hogy mások miért szeretnek (vagy nem szeretnek) bizonyos dolgokat. Ez nemcsak új dolgok megtapasztalását segítő elő, hanem a személyiséged is növekedhet.

10. A szenvedélyed

A szenvedély erős lelkesedést vagy izgalmat jelent valamiért. Ez az, ami nélkül nem tudsz élni. Olyan kritikus dologként tekintesz rá, mint a belélegzett levegőre.

A szenvedélyed is egyedivé tesz. Ez ösztönöz téged arra, hogy olyasmit is megtegyél, amit amúgy nem tettél volna meg. 

11. A kommunikációs készségeid

Kommunikációs furcsaságaink egyedivé tesznek minket. Ilyen például az akcentusunk. Ezenkívül a hangnemünk, a hangmagasságunk és a kommunikációnk üteme is egyedivé tesz minket. 

Aztán ott van a nonverbális kommunikáció, mint a szemkontaktus, az arckifejezések, a kézmozdulatok és a testtartás. 

Végezetül pedig a hallgatási készséged, amely az egyik legfontosabb kommunikációs forma. Az aktív hallgatás kulcsfontosságú, mert lehetővé teszi a hatékony kapcsolatot másokkal. 

12. A szokásaid

A szokásaid egyedivé tesznek, mert megkülönböztetnek téged a többiektől. 

Például, lehet, hogy rendszeresen pizza pénteket tartasz. A családod, a barátaid már tudják, hogy pizzát kell rendelniük, ha péntek este találkoztok, különben.....

Bár a szokásaink egyedivé tesznek minket, egyesek károsak lehetnek.

Például, ha minden pénteken pizzát eszel, de nem vagy hajlandó rendszeresen mozogni, annak negatív hatásai lesznek. Ezért érdemes a jó szokásokra összpontosítani. Nemcsak az egészségünk miatt, hanem, hogy sikeresebbek legyünk az életben.

13. A hobbid

A hobbid nemcsak téged foglalkoztatnak, hanem egyedivé is tesznek. Bár a jelenlegi hobbid különlegessé tesz, nem szabad itt megállnod. Ha többet szeretnél fejlődni emberként, itt az ideje, hogy új dolgokat is kipróbálj a szabadidőd eltöltésére. Például, ha szereted a főzést, miért nem próbálsz meg kertészkedni és saját alapanyagokat termeszteni?

14. A humorod

Nevetni könnyű, másokat megnevettetni viszont már nehezebb feladat. Ez egy istenadta tehetség, így a humorod megkülönbözet téged másoktól. Ez annak a jele is, hogy egészségesebb, boldogabb és okosabb vagy. 

Egyesek szerint a vicces emberek, különösen azok, akik élvezik a sötét humort, magasabb verbális és nonverbális intelligenciaszinttel rendelkeznek. Ez azért van, mert a humor feldolgozásához kognitív és érzelmi képességekre van szükség. 

A humoros egyének azonban nem csak másokon nevetnek, hanem saját magukon is. Végülis ugyanolyan pozitív agyi változást hoz létre ez is. A humor kreatívvá is tesz, nemcsak egyedivé. Emellett javítja a munkamorált és rendkívül rugalmassá tesz téged. 

15. A kapcsolataid másokkal

Nemcsak te teszed magad egyedivé, a másokkal való kapcsolataid is egyedivé tesznek. 

Egyrészt a pozitív kapcsolatok - legyen az családdal, barátokkal vagy a pároddal - bátorítást és támogatást nyújtanak ahhoz, amire szükséged van a céljaid eléréséhez.

Más szóval a kapcsolatok többet tesznek annál, hogy csak jól érezzük magunkat. Segítenek abban, hogy egyedivé váljunk. 

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása