22 dolog, amit nem lehet pénzért megvenni

2021. szeptember 23. 07:30 - Life Advisor

penzert_nem_veheted_meg.jpgSokan közülünk a pénzről alkotott negatív nézetekkel nőnek fel. Úgy gondoljuk, hogy a pénz rossz dolog, piszkos, korrupt, az önzéshez és elnyomáshoz kapcsolódik. Legyünk őszinték, néha tényleg így van. De a pénz eredendően nem jó vagy rossz, ez csak egy eszköz és minden arról szól, hogy mire használod. A pénz sok jót hozhat neked és a körülötted lévő világnak is, mégis sok olyan dolog van, amit nem lehet pénzért megvenni. Ebben a posztban 22 ilyen dolgot mutatunk most be.

1. Szerelem

Pénzzel nem lehet szerelmet venni. Képes vagy ugyan szexet, hatalmat és befolyást venni, de nem kényszeríthet valakit arra, hogy valóban érezzen egy bizonyos érzést irántad. A szerelem a világ egyik legértékesebb dolga és szó szerint megfizethetetlen.

2. Beteljesedés

Pénzzel fantasztikus jachtot, finom bort és mindenféle díszes dolgot megvehetsz, de a nagy beteljesedés nem tartozik ide. Annyi gazdag ember van, aki az utolsó fillérjét is odaadná, hogy érezze az elégedettséget, amikor a nap végén leül vacsorázni és meginni egy hideg sört. Furán hangzik, de így van. 

3. Belső béke

Ismered azt az érzést, amikor semmi különös nem történik, de elégedettnek érzed magad, elkötelezett vagy és a jelenben élsz? Ezt nevezem én belső békének. 

Ez az egyik legfontosabb dolog, amit pénzzel nem lehet megvenni, függetlenül attól, milyen gazdag vagy. Igen, elmehetsz számtalan terápiára, mindenféle spirituális elvonulásra, vagy akár fizethetsz egy gurunak, hogy "átprogramozza" az energiáidat és a rezgéseidet. De a belső békének valójában nincs ára és a belső béke megtalálása nem a pénzről szól.

4. Barátság

Rengeteg olyan történetet olvashattál te is, amikor valaki megnyerte a lottót és hírtelen olyan emberek jelentkeztek náluk, akikről 20 év alatt nem is hallottak. 

Az igaz barátok viszont veled maradnak akkor is, ha a dolgok nem mennek jól. Igaz barátokkal mély kapcsolat alakulhat ki. Pénzzel viszont ezt nem veheted meg.

5. Lélegzet

Pénzért nem kapsz levegőt. Na jó, tényleges oxigént vásárolhatsz rajta, de ha nem tudsz lélegezni (vagy jól lélegezni) az oxigén hasztalanná válik. 

A légzés megtanulása erőt ad. Egyfajta hídként üzemel a tudatalatti és a tudatos elme között. Ha megtanuljuk irányítani figyelmünket és energiánkat, átalakíthatjuk jólétünket és az életünket. A légzéshez nem kell pénz, csak a tüdőd és a szándék, hogy a lehető legjobban lélegezz.

6. Az élet

Pénzen termékenységi kezeléseket, pelenkát, tápszert vásárolhatsz és segítséget nyújthat az örökbefogadás vagy a fogamzás folyamatában, de magát az új életet nem veheted meg pénzért. 

Az élet a legértékesebb dolog, amivel bárki is rendelkezhet. 

7. Igazság

Pénzzel mindenféle kiváló minőségi főiskolai oktatást, online tanfolyamot és e-könyvet vásárolhatsz, de az igazságot nem veheted meg. Az igazság ugyanakkor ellentmondásos téma és sokan azt állítják, hogy az igazságnak különböző változatai vannak. 

Nem számít, mennyit fizetsz bármely csoportnak vagy gurunak, az igazság mindig olyan dolog lesz, amely messze meghalad minden anyagi értéket.

8. Önbecsülés

Új ruhákat, új autót, új megjelenést és új lehetőségeket megvehetsz pénzért, de az önbecsülést nem. Az önértékelés és az önbizalom belső magja a cselekvésből és a önfejlesztésből fakad, nem pedig abból, hogy gazdag vagy.

9. Tisztelet

A felszínen úgy tűnik, hogy a pénzért tisztelhetnek téged. Ez testőröket, vállalatokban és kormányokban betöltött pozíciókat és tiszteletteljes viselkedést eredményezhet. De a felszín alatt tiszteletet soha nem vásárolhatunk.

Pénzen ugyanis csak átmeneti, hamis tisztelet vásárolható. Ha valódi tiszteletet akarsz, ki kell érdemelned a tetteiddel és azzal a viselkedéssel, ahogy önmagaddal és a körülötted lévőkkel bánsz.

10. Sportos fizikum

Pénzért megvásárolhatod az idejét a világ legjobb edzőjének, de ezzel még nem leszel sportosabb és nem fogsz fejlődni. Ennek belülről kell jönnie, kemény munkát, szellemi és fizikai erőt igényel. 

Azok számára, akik azt mondják, hogy a sportos fizikum genetika vagy valami, amivel születni kell, nos azt kell mondjam, hogy a legnagyobb tisztelet mellett, de nem értek egyet. 

Igen, lehet, hogy néhányan közülünk jobb génekkel születtek a sportos élet számára. De kemény munkával és elszántsággal rengeteget fejlődhetünk és sokkal jobbá válhatunk a sportban, mint azt valaha gondoltuk volna.

11. Család

Bármilyen gazdag is vagy, soha nem vásárolhatsz családi szeretetet. Még a legszegényebb családokra is jellemző, hogy boldogok és támogatják egymást. 

Számtalan példa van olyan emberekre, akik nagyon gazdagok, de nincs családjuk, vagy olyan családjuk van, akit nem tudnak elviselni. A család értéke meghaladja a pénz értékét. A családi kapcsolatok pedig - akár jók, akár rosszak - az egyik legfontosabb dolog, amiben valaha is részt fogunk venni ebben az életben.

penzert_nem_veheted_meg_2.jpg

12. Hagyományok

Egy vastag bankszámlával a világ legbölcsebb vénjeitől tanulhatsz minden kultúra hagyományairól és szokásairól, de ez minden. 

Arra gondolok, hogy nem veheted meg azt a bizonyos közösséget, azokat a szokásokat és életmódot, amivel hagyományokat tarthatsz fent. Meglátogathatod őket, tanulhatsz róluk, lemásolhatod őket, kérheted, hogy velük élj, hogy megtapasztald az életüket, de magát a hagyományt nem tartja fenn a pénz. Ezt az emberek tartják fenn és az emberek szívében van benne, nagyon mélyen.

13. Az öt érzékszerved

Manapság a technológia rohamosan fejlődik. Igaz, hogy olyan technikai dolgokat vásárolhatunk, amelyek megismétlik az érzéseket vagy bizonyos esetekben műtéti úton az életed részei lehetnek. De maga az öt érzék és az észlelés természetes folyamata nem pótolható és nem megfizethető.

Ha elveszted a szaglásod, a szagokról szóló hangleírások soha nem fogják helyettesíteni azt a csodát, amit az illatos sütőtök vagy egy fűszeres latte nyújt.

Ha a lábad veszted el, semmilyen mennyiségű gyaloglás vagy testmozgás nem segíthet abban, hogy valóban úgy érezd, milyen érzés volt korábban a saját lábadon járni. 

14. Hitelesség

A pénz mindenféle hivatalos címet és hírnevet szerezhet nekünk, de ettől ezek még nem lesznek "törvényesek".

Az, hogy hiteles vagy, olyan dolog benned, amit semmilyen mennyiségű pénz nem hozhat lére. Ha hazug vagy, gazdag hazug leszel. Ha olyan személy vagy, aki szeret úgy tenni, mintha valamilyen lenne, pedig nem ez az igazi önmaga, azon a pénz sem változtat. 

15. Stílus

Lehetséges, hogy selyem fehérneműben vagy designer ingben úgy érzed, mintha a bőrödön orgazmusod lenne, de valójában a stílus nem megvásárolható. 

A világ legjobb stílustanácsadóit is felbérelheted, de vajon ezek a javaslatok tényleg illenek hozzád, vagy azt a képet és energiát hozzák ki, amelyet el akarsz hitetni a világgal? A stílusérzék nem megvásárolható.

16. Kézügyesség, tehetség

A kézügyesség és a tehetség nem vehető meg pénzért. Mindegy hogy zenéről varrásról, kézművességről, nyelvérzékről van szó. 

Kemény munkával viszont sokat fejlődhetsz. Az inspiráció és a tehetség szikrája azonban nem vehető meg pénzért. Nem mondom, hogy minden a génjeidben vagy a lelkedben van, de a kiindulási alap nem a pénzből jön, hanem a lelkesedésből és a szenvedélyből.

17. Helyzetfelismerés

A helyzetfelismerés az a képesség, hogy észreveszed a környezeted és a jelenlegi helyzeted részleteit, különösen azokat, amelyek befolyásolják a jólélted.

Például, ha bemész egy bárba, amely tele van dühös motorosokkal, akik azt keresik, hogy kibe köthetnének bele, de te nem veszed ezt észre, akkor rossz a helyzetfelismerésed.

Mindez sok gondot okozhat abban, hogy megtudd, kiben bízhatsz meg, milyen helyzetek veszélyesek, hogyan kell túlélni rossz körülmények között és hogyan kell olvasni a társadalmi jeleket. 

Fizethetsz túlélő tanfolyamokért vagy kommunikációs trükkökért, de magát a helyzetfelismerést nem fogod tudni megvásárolni.

18. Kulturális kompatibilitás és tudás

Semmilyen mennyiségű pénz nem képes egy magyar embert amerikaivá vagy egy kambodzsai embert nigériaira változtatni. 

Sok kultúrából származó emberek végleg új helyre költöznek és ott telepednek le, de a kultúra finomságainak elsajátítása és az ahhoz való igazodás soha nem vásárolható meg. 

Inkább csak ehhez az új kultúrához "csatlakozunk" és annak részévé válunk, különösen például házasság révén. Ehhez azonban nem a pénz juttat el minket, hanem az akart és a vágy, hogy részesei legyünk valaminek, amihez vonzódunk.

19. Politikai stabilitás és béke

Pénzért nem vásárolható béke, sem politikai stabilitás. A birodalmaknak a történelem során keményen meg kellett tanulniuk ezt a leckét.

20. Lelki növekedés

Ha gazdag vagy, leülhetsz a Dalai Lámával beszélgetni vagy találkozhatsz Echkart Tolle-val is akár. De a valódi spirituális növekedésed láthatatlan és a gazdagságon kívül történik. Nem vásárolhatsz üdvösséget és megvilágosodást. 

21. Biztonság

A pénz különleges biztonságot nyújthat, befolyásos kapcsolatokat, nagy teljesítményű fegyvereket vagy harcművészeti képzést. De ezek még nem adnak neked 100% biztonságot. 

Lehet egy hatalmas villád, három óriási zárt kapu mögött és 15 méter magas kerítéssel körülvéve, de egy hatalmas természeti csapás mindig eljöhet és alapjaira rombolhatja az otthonod. A pénz nem garantálja a fizikai biztonságot, még akkor sem, ha gyakran megköveteled tőle.

22. Idő

Pénzzel nem tudsz időt nyerni.

Nem számít, ha a legjobb egészségügyi ellátást kapod a bolygón, egy nap véget ér az életed ebben a halandó birodalomban. Ami ezután jön, az a mai napig vita tárgya.

Amiről viszont nem lehet vitatkozni az az, hogy valamikor elfogy a fizikai időnk. 

Pénz vs érték

Az egyik dolog, amit a világon a legizgalmasabbnak tartok az a pénz vs érték. Arra gondolok, hogy összefüggés - vagy ellentét - van aközött miért és hogyan értékelünk valamit és az ár között, amit ehhez rendelünk. Az élet legszebb és legszentebb dolgai közül sok túlmutat a pénzen.

Mégis azt látjuk, hogy a legjobb lehetőségek, melyeket találunk és az általunk kialakított kapcsolatok - legalább részben - pénzzel lehetségesek. 

Végülis senki sem olvasná ezt a cikket az internet és a technológia fejlesztésére fordított hatalmas pénzösszegek nélkül. Igen, a pénz számít és nagy dolgokra képes. De mindazok a különleges dolgok, amiket pénzért nem lehet megvenni, azokra is emlékezni fogunk majd, amikor az utunk végére érünk.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

süti beállítások módosítása