10 kérdés, amit tegyél fel egy állásinterjún

2021. szeptember 20. 07:30 - Life Advisor

allasinterju_kerdesek.jpgAmi az állásinterjúkat illeti, gyakran úgy látjuk őket, mint valami kihallgatás, ahol az interjúztató millió plusz egy kérdést tesz fel. A valóságban azonban ez kétirányú kommunikációként kellene, hogy működjön és neked is ott kellene, hogy legyen a lehetőséged arra, hogy leinterjúztasd a céget és kiderítsd, hogy megfelel-e számodra. Persze ez a luxus sokszor a legtöbb ember számára nem lehetséges, de remélhetőleg neked is lesz valamikor lehetőséged és kiválaszthatod a legmegfelelőbb céget. Minden állásinterjún elérkezik a pillanat, amikor megkérdezik tőled, hogy neked van-e bármilyen kérdésed. Ha nincs, akkor az azt jelzi, hogy nem igazán érdekel téged a pozíció és csak egy átlagos interjúként tekintesz az egészre, ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy kérdezel. Ezzel megmutathatod, hogy ismered azt a területet, ahova jelentkeztél és őszintén kíváncsi vagy a jövőbeli munkádra. Most, hogy tudod, hogy kérdezni kell, nyilván azt is jó lenne tudni, hogy mit kellene kérdezned. Íme 10 kérdés, amivel nem lőhetsz mellé.

A mi kérdéseinknek a célja az, hogy jobb képet kapjunk a vállalat egészéről és a mi szerepünkről a vállalat életében. Lehetőleg ne akarj rögtön a fizetésre és a juttatásokra rákérdezni, mert attól csak úgy tűnik, téged nem érdekel semmi, pláne nem a pozíció, csak a pénz. 

Az interneten 30-50 kérdésből álló hosszú listákat találhatsz arról, hogy milyen kérdéseket érdemes feltenni egy interjú végén. Ez rengeteg és általában csak arra kényszerítenek, hogy forgatókönyv alapján válassz közülük. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy mi csak néhány lehetőséget mutatunk be különböző kategóriákból, amelyek szerintünk a legfontosabbak. 

Kérdések a pozícióval kapcsolatban

"Hogy néz ki egy nap vagy hét ebben a pozícióban? Tudna mondani egy példát egy projektre, amin dolgoznék?"

Ez meglehetősen egyszerű. Nyilván szeretnéd tudni, hogy mik lesznek a napi/heti feladataid. Sok munka esetében nehéz ezt kőbe vésni, ezért készülj fel, hogy a válasz esetleg kicsit ködös lesz, de remélhetőleg elegendő ahhoz, hogy megérezd, neked való-e a pozíció.

"Mióta van ez a pozíció a cégnél? Esetleg újonnan jött létre? Ha nem, miért hagyta el az előző személy ezt a pozíciót?"

Előnyünkre válhat, ha ismerjük annak a pozíciónak a történetét, amelyre jelentkezünk. Ha új pozícióról van szó, esetlegesen lehetőséged lesz neked lefektetned az alapokat. Ha 5 év alatt 5 ember is elhagyta ezt a pozíciót, érdemes meggondolni, hogy te legyél-e a következő. Ezt a kérdést kicsit talán kellemetlennek érezheted megkérdezni, de szükséges, hogy tudd, milyen vállalati szerepbe kerülsz a pozíciód által. 

Kérdések a jövőről

"Van-e lehetőség előrelépésre vagy továbbképzésekre a cégnél?"

Ha a válasz nem, akkor rossz helyen vagy. Ha a válasz igen, legalább tudod, hogy mire kell törekedned, ráadásul jelzi az interjúztatónak, hogy ambiciózus vagy és nem félsz célokat kitűzni. 

"Van lehetőség, hogy kapjak egy mentort magam mellé?"

Ez egyénfüggő, van akinek nagyon fontos, hogy egy menedzser vagy vezető ott legyen számára és segítse őt a pozícióban is illetve a fejlődésben. Ez azt jelzi, hogy érdeklődsz a növekedés iránt a cégen belül.

Kérdések a sikerről

"Hogyan határozza meg a sikert ebben a pozícióban?"

Amikor az elvárások homályosak, visszajelzéseket nem kapunk, lehet, hogy olyan normákhoz tartjuk magunkat, amelyek létezéséről nem is tudunk. Pontosan tudnunk kell, hogy a cég szerint egy sikeres alkalmazott mit is fog elérni ebben a pozícióban. 

"Melyek ennek a pozíciónak a legfontosabb céljai az első hónapokban?"

Ez a fenti kérdés szoros velejárója. Az azonnali célok ismerete segít megbizonyosodni, hogy tényleg jó úton járunk-e, megtudhatjuk, hogy a cég elvárásai észszerűek-e ugyanis ha például túl sokat kérnek tőled az első hónapban, akkor az sajnálatos jele lehet a közelgő eseményeknek.

Kérdések a cégről

"Mi a vállalat 5 és 10 éves célja? "

Az interjúztató számára ez a kérdés azt mutatja, hogy gondolsz a jövőre és érdekel, hogy merre tart a cég. Számodra pedig egyértelmű képet ad arról, hogy egy olyan cégről van-e szó, ahova csatlakoznál vagy inkább nem.

"Milyen a vállalati kultúra? Szoktam a munkatársak együtt reggelizi? Vannak rendszeresen rendezvények a csapatok, munkavállalók számára? "

A "Milyen a vállalati kultúra?" kérdést sokszor látjuk az ilyen listákon, de önmagában homályos, ráadásul sok teret ad az interjúztató számára, így nehéz lesz válaszolnia. Ha konkrét kérdéseket teszel fel, konkrétabb válaszokat fogsz kapni. Kérdezhetsz a munka utáni tevékenységekről vagy a különböző projektek, csapatok közti együttműködésekről stb.

Kérdések az interjú leges legvégére

"Vannak aggályai a képesítéseimmel kapcsolatban?"

Ezt a kérdést nehéz lehet feltenni, de valójában éppen ezért fogsz jó értelemben kilógni a többi jelölt közül. Az interjúztató számára valószínűleg meglepetést fogsz okozni és remélhetőleg pozitív értelemben. Így ugyanis arra készteted őt, hogy őszinte gondolataikat kifejezzék az önéletrajzoddal kapcsolatosan. Ha fel is merülnek aggályok, remélhetőleg képes leszel arra, hogy megnyugtasd az interjúztatót arról, hogy igenis te vagy a megfelelő jelölt.

"Hogyan zajlik a kiválasztási folyamat? Mi várható az interjú után?"

Mindig ez legyen az utolsó kérdésed. Ez egyszerű logisztikai célt szolgál és remélhetőleg körvonalazza, hogy lesz-e további interjú, van-e bármilyen egyéb feladat, amit meg kell tenned (pl. további tesztek) és, hogy mikorra számíthatsz visszajelzésre.

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása