Kedves ember vs. jó ember : 10 jel, ami megkülönbözteti őket

2021. augusztus 01. 11:09 - Life Advisor

jo_ember_kedves_ember.jpgMindenki lehet kedves. Remek lehetőségeket ajánlhatnak, kedvesek lehetnek. Ez olyas valami, ami az adott pillanatban jellemző. Jó embernek lenni azonban, ennél sokkal többet jelenti. Jó embernek lenni olyas valami, ami sokkal tovább tart egy pillanatnál. Legyünk őszinték, nincs semmi baj a kedves emberekkel, ők sem rossz emberek. De gyakran lábtörlőként kezelik őket, kihasználják őket. Egy jó embernek szilárd értékei vannak és arra összpontosít, hogy helyesen cselekedjen és ne csak úgy, hogy számunkra megfeleljen. Ez egy életmód. Szóval, hogyan lehet megkülönbözteti a kedves embert a jó embertől? Íme 10 jel, hogy azonosítsd a különbséget.

1. A jó emberek cselekvéssel támasztják alá a szavaikat

Bárki elmondhatja neked, hogy ma nagyon jól nézel ki. Viszont egy jó ember szükséges ahhoz, hogy szépnek is érezd magad. A különbség a tettekben van. 

A kedves emberek tele vannak szavakkal. Azt akarják, hogy bizonyos fényben lássuk őket (kedves emberként), ezért túlságosan is bókolnak. Kevésbé valószínű, hogy bármit is cselekednek majd. Amint a pillanatnak vége és kedvesnek lenni már nem elsődleges szempont, visszavonulnak. 

A jó ember azonban mindig cselekszik. Nem törődik azzal, hogyan látja őket bárki más, egyszerűen a helyes cselekedetekre koncentrálnak. 

Egy kedves ember azt fogja mondani, hogy szívesen segít a költözésben, ha aznap már nem dolgozott volna. Egy jó ember átnézi a napi terveit és időt szán rád anélkül, hogy ez bármilyen felfordulást okozna számára. Nem a dicséretért és figyelemért fognak segíteni, hanem mert törődnek velünk és helyesen akarnak cselekedni. Ez a legfontosabb különbség. 

2. A jó emberek nem veszélyeztetik az értékeiket

Egy kedves ember egyszerűen azt akarja, hogy kedveljék és mindent megtesz ennek érdekében. Ez azt jelenti, hogy készek kompromisszumokat kötni csak azért, hogy kedveljék őket. 

A szomorú tény azonban az, hogy ha továbbra is kompromisszumokat kötnek az értékeik tekintetében, szem elől tévesztik, hogy kik is ők valójában. Egy idő után pedig az emberek nem fognak bennük bízni. 

Másrészt egy jó ember soha nem kötne kompromisszumokat az értékeivel kapcsolatban. Tudják, hogy kik ők, mit képviselnek és erről nem hajlandók lemondani a "kedves emberek" kedvéért sem.

A jó embert nem érdekli, ha az emberek nem szeretik őket a tetteik miatt. Az értékeik alapján cselekednek és azt teszik, amit helyesnek tartanak. 

A kedves emberek számára ez egy népszerűségi verseny. Arra összpontosítanak, hogy megnyerjék az embereket, függetlenül attól, hogy ezzel fel kell adniuk esetlegesen akár saját magukat is. 

A jó emberek számára mindez nem alku tárgya. Értékeik teszik őket olyanná, amilyenek és nem hajlandók ezeket feláldozni azért, hogy kedveljék őket.

3. A jó emberek határokat szabnak

Ha nem határozod meg a határaid, akkor mások majd megteszik helyetted. A kedves embereket így lehet irányítani. Annyira összpontosítanak a béke és az imázsuk megőrzésére, hogy nincsenek határaik, amelyeket ne lennének hajlandók átlépni a céljaik elérése érdekében. Ez viszont azt jelenti, hogy mások határozzák meg a határaikat. 

A jó emberek azt teszik, ami helyes és nem csak azt, ami nekik jó. Vannak határok, amelyek tükrözik az értékeiket és nem hajlandók kompromisszumokat kötni. Az emberek nem tudják őket rángatni, mert határokkal rendelkeznek, amelyek világosak és megrendíthetetlenek. 

4. A jó emberek nem félnek megszólalni

A kedves ember hajlamos a tömeget követni, ezért folyamatosan félrevezethetők. A végső céljuk amúgy is az, hogy mindenkinek tetszenek és ezért meg is tesznek mindent. 

A jó embere viszont felszólalnak. Ha valami nem stimmel, megmondják. Nem érdekli őket a beilleszkedés a tömegbe csupán más emberek kedvéért. Nem hagyják, hogy mások szenvedjenek csak azért, hogy megtartsanak néhány barátot. 

Például, ha a barátok mindenkit arra kényszerítenek, hogy menjenek el bulizni, a kedves ember habozás nélkül megteszi. Egy jó ember viszont ki fog állni amellett, hogy neki most nincs kedve ehhez és elmegy a tömegből anélkül, hogy aggódna, hogy elvesztette-e a barátait eközben. Az a fontos számukra, hogy helyesen cselekedjenek és ezért nem félnek megszólalni, ha szükség van rá.

5. A jó emberek tiszteletet nyernek

Ez az egyik egyszerűen megfigyelhető különbség egy jó ember és egy kedves ember között. Egy kedves ember soha nem lehet tisztelni. Folyamatosan kompromisszumokat kötnek az értékeik tekintetében, nyugodtan hátradőlnek azért, hogy kedveljék őket, ami azt jelenti, hogy az emberek nem bíznak bennük. Végül bár tetszeni fognak az embereknek, soha nem fognak tiszteletet kapni. 

Egy jó embert viszont könnyű tisztelni. Például, ha bulizol a haverokkal és újabb és újabb sört akarsz legurítani, akkor a jó ember lesz az, aki figyelmeztet, hogy már nem kellene. Lehet, hogy pillanatnyilag nem kedveled őt, de másnap tisztelni fogod azért, mert figyelmeztetett és megállított, hogy valami hülyeséget csinálj. 

A kedves ember viszont saját maga szervírozná neked a sört egymás után. Akkor és ott kedvelnéd őt, de nem tisztelnéd. A kedves ember mindig hajlandó lesz ugrani, ha azt mondod, hogy ugorjon. 

6. A jó emberek számára jónak lenni nem alkalmi dolog

Kedvesnek lenni könnyű. Csak a jelen pillanatban kell megtenned és nem is kell nagyon gondolkodnod. Egyszerűen egyetértesz, együtt mész a tömeggel és fenntartod a békét. 

Jónak lenni viszont, egy életmód. Ez nem csak egy olyan cselekedet, amit ki-be kapcsolgatsz. Kiállsz az elveid mellett az adott pillanatba és minden további pillanatban is. A döntéseiket az alapján határozzák meg, hogy mi a helyes, és mi nem az és nem az alapján, hogy mások mit gondolnak. 

Jónak lenni azt jelenti, hogy a barátságokat és kapcsolatokat kell feláldoznod a saját hitedért és értékeidért. Ez a te életed és ez hatással van minden egyes további pillanatra is.

7. A jó emberek magabiztosak

Rá fogsz jönni, hogy a legtöbb kedves embernek szinte nulla az önbizalma. Ez az egyik oka, hogy hajlandók megőrizni a békét. A jókedve lehetővé teszi számukra, hogy visszahúzódjanak az árnyékba és észrevétlenek maradjanak. Ha az emberek észreveszik őket, az azért van, mert egyetértenek és követik a tömeget. Kedvesek.

A kedves emberek általában nem bíznak magukban. Ezt könnyű megérteni, mivel annyira kompromisszumkészek. Nem tudják az értékeiket, ezért sokkal félénkebbek.

A jó emberek sokkal magabiztosabbak, ezért hajlandók megszólalni és cselekedni, ha szükség van rá. A jó ember ismeri az értékeit, ami bizalmat vált ki. Nem félnek attól, hogy közben elveszítik a barátaikat vagy felborzolják mások idegeit. A jó ember tudja az értékeit, ezért sokkal magabiztosabb, mint egy kedves ember.

8. A jó emberek nem háborognak

A kedves emberek gyakran tesznek jó dolgokat az elismerésért. Ők azok, akik "nézz rám" attitűddel túlszárnyalják a jóságukat, hogy a jó cselekedtük ne maradjon észrevétlen.

A jó embereknek nincs szükség ilyen elismerésre. Ha megosztják a jó cselekedeteiket, azt azért teszik, hogy másokat is bevonjanak és a kedvesség terjedhessen. Nem törődnek azzal, hogy cserébe kapnak-e valamit, számukra csak az a fontos, hogy minden nap helyesen cselekedjenek. 

Egy jó ember nem csak egy alkalommal vesz részt jótékonysági rendezvényen és nem csak egy Insta posztért megy el vért adni. Újra és újra megteszik ezeket anélkül, hogy bármilyen zajt csapnának a közösség elismeréséért. Életmódjuk azzal foglalkozik, hogy mit tehetnek másokért. 

Annak ellenére, hogy a jó és a kedves ember cselekedeteik hasonlíthatnak, a jó ember és a kedves ember között az a különbség, hogy ezek a cselekedetek honnan származnak és mi hajtja őket.

9. A jó emberek pohara mindig félig tele van

A jó emberek jó életet élnek, mert ezt az életmódot választották. Mindez pedig életük minden egyes aspektusában észrevehető. 

A kedves emberek pohara általában félig üres. Azért csinálnak valamit, hogy kapjanak is cserébe valamit. Így talán az ő poharuk és félig tele lehet. Általában boldogtalanok a saját életükben és megerősítéseket várnak a körülöttük élőktől. Fel akarják építeni saját magukat. Folyamatosan valami mást keresnek, mert állandóan azt érzik, hogy valami hiányzik az életükből.

10. A jó emberek egyszerűen....jó emberek

Végezetül pedig bízz a megérzéseidben, amikor észreveszed a jó ember és a kedves ember közötti különbséget. Általában ezeket a különbségeket könnyű észrevenni. 

  • Soha nem fordul meg a fejedben, hogy vajon az illető akar-e valamit cserébe, azért, amit tett?
  • Soha nem töprengsz azon, hogy van-e valami hátsó szándéka az illetőnek?
  • Soha nem vonod kétségbe az illető értékeit és hogy ki is ő valójában? 
  • Teljesen megbízol bennük?

Akkor jó emberrel van dolgod és tudni fogod, hogy mit várhatsz tőle. Bármikor megbízhatsz bennük és újra és újra számíthatsz rájuk. 

Hogyan lehetsz jó ember?

Most már ismered a legfontosabb különbségeket, de te hogyan lehetsz jó ember? 

Kezdd azzal, hogy meghatározod a saját értékeid és eszméid. Ezek szerint kellene élned az életed.

Ha már tudod, hogyan szeretnéd élni az életed, kezdj apró változtatásokat tenni minden nap. Mielőtt észrevennéd, ezek az értékek és eszmék irányítják majd az életed és szerepet játszanak mindenben, amit mondasz és amit teszel. Ez válik az életmódoddá. 

Nem lesz mindig könnyű ennyi zavaró tényezőtől megszabadulni, de a nap végén, ha hű maradsz magadhoz és az értékeidhez, akkor jó úton jársz, hogy jó ember legyél. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása