A siker meghatározása lépésről lépésre

2021. július 31. 12:56 - Life Advisor

siker_hatarozo.jpgMindenki vágyik a sikerre az életben, de a sikert olyan sokféleképpen lehet meghatározni, hogy néha ijesztőnek tűnhet. Ebben a posztban megtudhatod, hogyan könnyítheted meg magad számára azt, hogy meghatározd, mit jelent számodra a siker. Hallottál már olyan embereket, akik azt mondták : "Sikeres akarok lenni.". Valószínűleg megkérdezted, hogy ez mégis mit jelent? Milyen módon akarnak sikeresek lenni? Az is valószínű, hogy erre a kérdésre nem igazán tudtak válaszolni. Rendkívül gyakori eset mindez. A legtöbb ember sikeres akar lenni, de azt sem tudják, hogy mit jelent számukra a siker.

Kezdjük mondjuk azzal, hogy megnézzük a siker szótári definícióját. Totál homály az egész, mivel szinten minden szótárban mást találunk. 

Néhány általános definíció : 

 • egy cél elérése
 • a méltó eszmény fokozatos megvalósítása
 • az a tény, hogy elértél valamit, amit akartál és ezért megtettél mindent

Mi a közös ezekben? A siker bármi lehet. A siker nem konkrét dolog. A siker az, ha azt teszed, amit akarsz. A siker az, hogy elérjük azokat a célokat, amelyeket szeretnénk az életben. Most már tudod, hogy a következő lépés az, hogy megtaláld, milyen célokat akarsz elérni az életedben. Így most egyszerűen hangzik a siker saját magunk általi meghatározása, de a probléma az, hogy sokan nem tudják, milyen életet akarnak, mert nem teszik fel maguknak a megfelelő kérdéseket.

Számodra milyen a siker? Mit jelent? Hogy néz ki?

Ezeket a kérdéseket gyakran elhanyagolják az emberek, amikor a sikerről van szó. Hogyan határozhatom meg a sikert magamnak és hogyan érhetem el azt? Ezekre a kérdésekre elsőre nehéz lehet válaszolni. A sikernek azt kell jelentenie, amit te a saját feltételeid szerint szeretnél. Ez nem csak a pénzről, a hírnévről vagy karrierről szól. A sikert holisztikusabban kell szemlélni, ugyanis rengeteg különböző része van. 

Íme 3 kérdés, amely segíthet jobban meghatározni a sikert : 

 1. Milyen karrierre vágysz?
 2. Milyen ember szeretnél lenni?
 3. Milyen életmódot akarsz megélni?

Milyen karriert szeretnél? Milyen munkát végeznél, ha mindegyikért ugyanannyi lenne a fizetésed? 

Képzeld el, ha minden munkáért ugyanazt a fizetést kapnád. Milyen munkát választanál? Ha még mindig nem vagy biztos a válaszban, derítsd ki, hogy mi a szenvedélyed. Ha ez megvan, akkor kiderítheted, hogy vannak-e olyanok, akik hajlandók fizetni azért, amiért te rajongsz. Ha van piacod, tudni fogod mit kell tenned.

Milyen ember szeretnél lenni?

Sikeresnek lenni azt jelenti, hogy az az ember vagy, aki mindig is lenni szerettél volna. Ez azt jelenti, hogy amikor a tükörbe nézel, akkor büszke és elégedett vagy a látottakkal. Megvannak benned tehát azok a tulajdonságok, amelyekre büszke vagy, amiért sikeres vagy. 

Kérdezd meg magadtól, hogy milyen tulajdonságok miatt csodálsz más embereket (különöse a példaképeid)? Ezek azok a tulajdonságok, amelyekre vágysz. Miután megkaptad a kívánt tulajdonságok listáját, tudni fogod, hogy milyen típusú ember szeretnél lenni. 

Milyen életmódot akarsz megélni?

A siker egyik fontos része az, hogy úgy alakítsd az életed, ahogy szeretnéd. A karriered csak egy része az életednek. A következő kérdések megválaszolása segíthet meghatározni, hogy milyen életmódot szeretnél :

 • Hogyan szeretnéd, hogy kinézzen egy napod?
 • Hogyan nézzen ki az életed?
 • Hogyan szeretnéd tölteni a napjaid a munkaidődön kívül?
 • Hol szeretnél élni?
 • Milyen embereket szeretnél magad körül?


Az életmódod sok különböző dologból áll. A kérdésekre adott válaszok teszik ki az életmódod fő körvonalait. Ha válaszolsz ezekre a kérdésekre, sokkal világosabban meghatározhatod, mit jelent számodra a siker.

Tekints a sikerre holisztikusan

Ez nem csak egy dologra vagy elérendő célra értendő. Amikor megtudod, hogy milyen karriert szeretnél végezni, pénztől függetlenül, milyen típusú ember akarsz elenni és milyen életmódot kívánsz megélni, a siker definíciója sokkal világosabb lesz. Sikeresnek lenni azt jelenti, hogy a kívánt életet éljük, nem pedig egy adott munkát, jövedelmi célt vagy tárgyat.

Ha holisztikusabban határozod meg a sikert, tudni fogod, hogyan kell tovább lépned. Ne feledd, hogy a siker definíciója idővel megváltozik és ez rendben van. Amit szeretnél az életed bizonyos részein, az megváltozik, az álom melód is. Ne félj teljesen megváltoztatni mindent attól függően, hogy mi az, ami a szívednek megfelel. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása