Miért rossz dolog a medencébe pisilni?

2021. július 08. 10:38 - Life Advisor

pisi_medence.jpgItt a nyár! Itt a jó idő! A strandok nyitva és bizony egyre többen szeretnénk az igazi nyári napokat medencébe csobbanással tölteni. Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) nemrég egy érdekes Twitter posztban hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy lehetőleg ne pisiljenek a medencében. A hivatal közleménye szerint ugyanis amikor a a medencébe pisilünk, kevesebb klór áll rendelkezésre a baktériumok elpusztításához. Ráadásul a klórral kevert vizelet olyan vegyi anyagokat hoz létre, ami miatt vörös lesz a szemünk és rendkívül viszkethet is. Maga a jelenség nemcsak Amerikában jellemző, ha tudomást veszünk róla, ha nem Magyarországon is biztosan akadnak olyan emberek, akik ezzel nem igazán törődnek. A CDC Twitter posztjára természetesen rengeteg hozzászólás érkezett és a legtöbb ember tisztában van azzal, hogy nem szabad pisilni a medencében. De miért rossz ötlet mindez valójában? Ezeket szedtük össze a mostani posztunkban.

Hogy működik a klór a medencékben?

A klór olyan vegyszer, amelyet azért adnak a medence vízéhez, hogy elpusztítsa a baktériumokat. A klór hozzáadásával hipoklorin sav jön létre, amely számos baktériumot, köztük a szalmonellát és az E. colit is elpusztítja, ezenkívül pedig számos vírussal képes megbirkózni. A medencében található vegyi anyagok perceken belül megölik a legtöbb baktériumot, de persze vannak, amelyek napokig élnek még a medencében.

Miért ne pisilhetnénk a medencében?

Nos, először is, mert ez elég durva szokás és visszataszító is. A vizelet ugyanis hatással van a klórra és emiatt nem lesz képes végezni az eredeti dolgát vagyis, hogy elpusztítsa a vírusokat és baktériumokat. A klórnak ugyanis vegyi anyagként megfelelő környezetre van szüksége a munkája elvégzéséhez. A klórnak megfelelő pH-értékre van szüksége, de a vizelet megváltoztatja a víz pH-ját. A klór és a vizelet egyesülve klóraminokként ismert melléktermékeket állíthat elő, amely reakció felszívja a klórt, így kevésbé lesz hatékony.

A CDC rámutatott arra is, hogy egy átlagos úszó ezeket a mikróbákat és más dolgokat egy egyszerű megmártózással be tudja vinni a medencébe : 

  • 10 millió mikróba a hajból
  • 8 millió mikróba egy csepp nyálban
  • 5 millió mikróba a kezünkön
  • Mikróbák milliárdja az orrunkon, a szánkon és a bőrünkön
  • 1 csészényi vizelet és izzadtság 

Ezt mind kezelnie kell a klórnak, de különösen nehéz a dolga, ha szándékosan a medencébe vizelünk.

Szóval mennyire rossz a medencébe pisilni?

Attól függ, mi lapul még a medencében. A vizelet ugyanis annyira megváltoztathatja a klórszintet, hogy az ellenőrizetlenül hagyott vírusok, baktériumok vagy paraziták miatt könnyebben megbetegedhetünk. 

Amikor a vizelet kölcsönhatásba lép a medence vízével, olyan vegyszerek is felpörögnek, amelyek kibocsátják azt az illatot, amelyet az emberek általában a klórral társítanak. Viszont pont ezen anyagok miatt szúrhat a szemed, folyhat az orrod és köhöghetsz. 

Bár a medencébe pisilés kétséget kizárólag rossz szokás, nem kell pánikba esni. A kisgyerekek például pisilni fognak, garantáltan. Nem szabad kiborulnod, hogy mindez komoly problémákat okoz, de ne is érezd feljogosítva magad, hogy a medencébe vizelj. 

Ez egyszerűen egy rossz és kész. Míg magát a vizeletet általában sterilnek tekintik, a medencében található klór azért van, hogy megvédjen minket más baktériumoktól. A legjobb, amit megtehetsz, hogy kijössz a medencéből, elmész WC-re, elvégzed a dolgod és visszatérsz, hogy elkerüld a medencébe való pisiléssel összefüggő kellemetlenségeket.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása