Egyensúly a munka és a magánélet között? Elavult dolog.

2021. június 20. 13:36 - Life Advisor

munka_maganelet_outdated.jpgEgyszer mindenki találkozik az élete során a munka és magánélet egyensúlyának gondolatával. Papíron ez egy okos ötlet mármint külön választani a munkánkat a személyes életünktől. Bár én is erre törekedtem, rájöttem, hogy ez mennyire rossz törekvés egy idő után. A törekvésem ugyanis, hogy egyensúlyt teremtsek a munka és a magánéletem között azzal ért véget, hogy rossz helyzetbe kerültem. A személyes tapasztalatokon túl még mindig elavultnak tartom ennek az ötletnek a megvalósítását, merthogy vannak ennél sokkal jobb dolgok és módszerek. Én inkább  ezt javaslom.

A munka és magánélet egyensúlya sok áldozatot követel

Először is, miért olyan rossz ötlet a munka és magánélet közötti egyensúly elérése? Nos, ez a rossz ötlet főleg annak köszönhető, hogy ez embereknek kiegyensúlyozott munkára és életre van szükségük. Ha arra gondolsz, hogy egyensúlyt teremts a kettő között, automatikusan azt gondolhatnád, hogy mindkét résznek jónak kell lennie. Ugyanúgy akarsz pozitív életet, mint azt, hogy a munkád is pozitív legyen. Ráadásul azt szeretnéd, ha a személyes életed és a munkád külön választható lenne.

Az erre való törekvés viszont lehetetlen. Ha az emberek valóban elégedettek a munkájukkal, életük más részei szétesnek, például az egészségük és az emberi kapcsolataik. Ha az emberek elégedettek az élettel, akkor általában a vagyon és a karrierrel való elégedettség alacsonyabb. Ezek a vállalt áldozatok túl sokak egy ember számára és nem praktikusak ahhoz, hogy hosszú távon fenntarthatók legyenek. 

Az alternatíva : a munka és az élet harmóniájához

Az, hogy akár a munkánkat, akár az életünket feladjuk a másik dolog érdekében, értelmetlen. Hosszú távon nem jelent jót számodra, viszont nyilván benned is felmerül a kérdés, hogy akkor mégis mit lehet tenni?

Az egyensúly valójában mindkét szempont harmonizálása körül forog. Íme néhány tipp, amivel elérheted ezt az állapotot : 

1. Gondold át az időbeosztásod

Az első lépés az időgazdálkodásoddal kapcsolatos gondolkodásmód megváltoztatása. Mindannyiunknak korlátozott az ideje, ezért az emberek folyamatosan azt mondják, hogy hozzuk ki belőlük a legtöbbet. De hogyan lehet a lehető legtöbbet kihozni belőle? Próbálj meg annyi dolgot megtenni, amennyit csak lehet? Vagy inkább kevesebb dolgot, de azt tényleg 100%-on? 

Mennyiségi és minőségi kérdés, amikor először belegondolsz. De mi lenne, ha azt mondanám neked, hogy nem birkóznék meg azzal, hogy prioritásokra koncentrálok. Töltsd minden időd azokra a cselekvésekre, amelyek későbbi életed során értékes pillanatok létrehozásához vezetnek. 

Ez nem új keletű ötlet, csak nem sokan gondolkodtak még rajta, sőt, lefogadom, hogy neked is most először jut ez eszedbe. Így prioritások és egyéb listák helyett, inkább azokra a műveletekre fókuszálj, amelyek nagyobb eredményt hoznak számodra.

2. Fedezd fel a szenvedélyed

A másik dolog, amit gyakran hallunk, hogy kövessük a szenvedélyünket. Ez nem a legjobb tanács, mivel mindannyiunknak több szenvedélye és érdeklődése van. A szenvedélyek vakon történő követése helyett azt javasolnám, hogy figyelj oda mindenre, ne csak egy bizonyos dologra.

Először is nézd meg, hogy mit csinálj jelenleg az életben. Valóban szenvedéllyel tölt el téged? Lehetséges-e mélyebb értelmét találnod annak, amit most csinálsz? Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket, mielőtt elgondolkoznál azon, hogy milyen más területeket fedezhetsz fel. Gondolkodj el azon, hogy mi az, ami igazán örömöt, izgalmat, boldogságot okoz. Van olyan terület, amelyekben szívesen kipróbálnád magad?

3. Ne ijedj meg a korlátoktól

A munka és magánélet harmóniájának megteremtése önmagad megismeréséről is szól. Ez magában foglalja a múltbéli akadályokat, valamint azokat a korlátokat, amelyeket önmagadnak teremtettél. Ha ismered ezeket, akkor a jövőben sokkal könnyebben boldogulsz majd. Ha még soha nem tapasztaltál küzdelmet vagy problémát, akkor semmilyen módon nem voltál még alkalmazkodásra vagy érettségre kényszerítve. 

Elméletileg viszont már kellett, hogy tapasztalj akadályokat, mivel ezek életünk szükséges részei. Innentől kezdve ezeknek a korlátoknak a leküzdése a kérdés. Arról van szó, hogy átváltjuk a gondolkodásunkat, hogy a korlátokat úgy lássuk, mint növekedési lehetőségek, amelyek leküzdése segíthet elérni a céljainkat. Minél jobban megerősíted ezt magadban, annál rugalmasabb hozzáállást alakítasz ki, amikor egy elkerülhetetlen akadállyal vagy problémával kerülsz szembe.

4. Delegálj, ha szükséges

A munka és a magánélet harmóniájának utolsó szempontja a feladatok átruházása, ha szükség van rá. Ha növelni szeretnéd a produktivitásod és minimalizálni szeretnéd a valamire fordított időd vagy erőfeszítésed, a delegálás a legegyszerűbb módszer. 

Legyen szó munkahelyről vagy az otthonodról, ha sok időt vesztegetsz valamire, amit egyébként átruházhatnál másra, akkor vesztegeted a drága időd. A cél megint egy harmonikus munka és magánélet megteremtése valamint értelmet találni mindannak, amit csinálunk.

Még akkor is, ha egy általános cél értelmes lehet, nem jelenti mindez azt, hogy az általános mérföldköveket kell követned. Mindannyiunknak vannak erősségei és gyengeségei, ha tetszik, ha nem. Ha valaminek egy része zavar vagy sok időt vesz igénybe, keress valakit, aki szereti ezt a részt és szívesen megcsinálja helyetted.

A munka és az élet igazi egyensúlyát nem úgy kell megteremteni, hogy feláldozzuk az egyiket a másikért. Arról kell szólnia, hogy átdolgozod a rosszat és élvezed a jót. Az életeddel és a munkáddal való valamilyen szintű harmónia megszerzése végül kifizetődőbb és kielégítőbb. Ezen lépések elvégzésével pedig könnyebben elérheted mindezt.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

1 komment
süti beállítások módosítása