A döntéshozatal 3 felbecsülhetetlen szabálya

2021. május 26. 08:46 - Life Advisor

dontes_tippek.jpgMár néhány perce lapozgatom az étlapot és a határozatlanságommal küzdök. Minden étel vonzó a maga módján. Úgy tűnik, mindent meg kell rendelnem. Szerinted ezen a döntésen nem érdemes morfondírozni? Könnyen lehet, mindazonáltal fogadni mernék, hogy neked is hasonló nehézségekkel kell szembenézned, ha nem is az étel kiválasztásával, akkor valami mással. Minden nap túl sok időt és energiát töltünk azzal, hogy ugyanolyan vonzó lehetőségek közül válogassunk. Annak ellenére, hogy számunkra ugyanolyan jelentőségűnek tűnnek, mindegyik a maga módján vonz minket, ami kompromisszumokra kényszerít minket, még akkor is, ha csak a saláta (könnyű és egészéges) a lazac (fehérjedús étel) és a ravioli (ízletes, de magas szénhidráttartalmú) között kell döntenünk. Ha az ilyen hétköznapi döntések ennyi időt és energiát vesznek el tőlünk, mit mondhatunk azokról a komolyabb helyzetekről, amelyekkel nap mint nap szembesülünk? Melyik terméket vegyem meg? Melyik szokásomat hagyjam abba és melyiket folytassam? Kit vegyek fel a cégemhez és kit kell elküldenem? Hogyan kezdjek el egy kényelmetlen beszélgetést? Ebben a posztban 3 olyan tippet mutatok be, amelyek segítségével megtanulhatsz hatékonyabban megbirkózni mindenféle döntéssel. 

1. A szokás ereje

Az első módszer a szokás erejének felhasználása a rutinügyekkel járó döntésekkel kapcsolatban. A lényeg az, hogyha például megszoktad, hogy mindig salátát ebédelsz, akkor már egyáltalán nem kell döntéseket hoznod ebben a kérdésben. Így energiát takaríthatsz meg más tevékenységek számára. Mindez hatékony módszer kiszámítható és rutinszerű döntések esetén. De mi van a nem rutinszerű helyzetekkel?

2. Ha/Akkor algoritmus

A második módszer a "ha/akkor algoritmus" használatáról szól, egyszerűsítve a spontán döntéseket. Képzelj el például egy olyan helyzetet, amikor valaki folyamatosan félbeszakít és nem tudod, hogy reagálj rá. Ebben az esetben a szabály ez lenne : ha valaki kétszer félbeszakít egy beszélgetés során, akkor megdorgálom. Azonban a második módszert ismerve is fennáll a nagy, stratégiai döntések problémája, amelyeket nem lehet megjósolni vagy szokássá tenni.

 3. Időzítő használata

Ezt a módszert egy olyan cégnél tanultam meg, ahol a cég olyan kihívásokkal nézett szembe, amelyek következményeit lehetetlen megjósolni. Napirenden voltak olyan kérdések, mint a mely termék gyártásába fektessünk több energiát és pénzt, hogyan reagáljunk a versenytársainkra, hogyan lehet csökkenteni a költségvetést stb. 

Ilyen döntések hetekig, hónapokig vagy akár évekig is elhúzódhatnak, akadályozva a szervezet egészének a fejlődését. Nem változtathatók szokássá és nem oldhatók fel a "ha/akkor algoritmussal". Ami pedig a legfontosabb : ezek olyan kérdések, amelyekre nincs egyértelmű és szándékos jó válasz.

A vállalatok vezetése hajlamos habozni az ilyen jellegű döntések meghozatalában. Igyekeznek több adatot gyűjteni a döntéshez, előnyöket és hátrányokat mérlegelnek többször is, további tanácsadókat vonnak be, általában a döntés elhalasztásának reményében, hogy később majd egyértelmű választ kapnak.

De mi van, ha azt a tényt vesszük alapul, hogy ilyen válasz egyszerűen nem létezik? Talán ez felgyorsítja a döntéshozatali folyamatot?

Egy újabb megbeszélés során, ahol fájdalmas kérdéseket kellett megvitatni, a cég vezérigazgatója hirtelen félbeszakította a vitát és hangosan kijelentette : "Negyed három van. A következő 15 percen belül ki kell dolgoznunk egy megoldást."

A pénzügyi igazgató egyből óvatosságra intette, mondván, hogy ez nem ilyen egyszerű kérdés és esetlegesen érdemes lenne mindezt egy vacsora keretében megvitatni vagy elhalasztani a döntést a következő napra. A vezérigazgató azonban határozott maradt : "Nem, 15 perc múlva döntünk."

És tudod mi történt? Megcsinálták, megszületett a döntés.

Így jutottam el én is a harmadik döntéshozatali módszeremhez : használj időzítőt! Ha a kihívások, amelyekkel szembesülsz, feltartanak, a választások ugyanolyan vonzók és nem találod meg a választ, ismerd el, hogy lehetetlen meghatározni a helyes irányt és csak döntened kell. 

Persze jó lenne először ellenőrizni a hatékonyságát - például létrehozni egy próbaverziót egy termék esetében, minimális befektetéssel. De ha ezt nem tudod megtenni, akkor is döntést kell hoznod. Az eredménytelen értékelések és megbeszélések csökkentésével megtakarított idő óriási hasznot hoz neked a produktivitásod szempontjából. 

Még mindig azzal érvelsz, hogyha több időt szánsz az adott helyzetre, előbb-utóbb megtalálod a helyes választ? Nem így lesz. Először is elveszítesz egy csomó értékes órát, napot, hetet, amely során a "megvilágosodásra" vársz. Másodszor, ez az időhúzás arra tanít, hogy az egyértelmű válasz reményében mindig haboznod kell.

Dönts! Dönts! Dönts!

Próbáld ki ezt a módszert! Válasz egy olyan döntéshelyzetet, amelyet már régóta halogatsz és adj magadnak 15 percet. Ha elárasztanak a megoldatlan kérdések, vegyél elő egy papírt és készíts listát róluk. Adj hozzájuk egyesével egy határidőt, hogy egyesével meghozhasd a lehető legjobb döntést. A döntések meghozatala - bármilyen döntés esetén - megkönnyebbülést és továbblépést eredményez. 

Az ebédet illetően a salátát választottam. Ez a legjobb megoldás? Nem tudom. De legalább már nem ülök az étlap felett, hanem próbálok rendelni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

1 komment
süti beállítások módosítása