7 tipp a bizonytalanság kezeléséhez

2021. május 09. 16:16 - Life Advisor

bizonytalansag_tippek.jpgAz elmúlt időszak megtanította nekünk (azt is), hogy a bizonytalanság rettenetes dolog. Bár láthatjuk a fényt az alagút végén, eltarthat egy ideig, amíg teljesen lerázzuk magunkról a COVID okozta traumákat. A bizonytalanság elárasztotta a mindennapjainkat, beleértve, hogy nem tudjuk, mikor kerül veszélybe az egészségünk és a biztonságunk, hogy nem értjük a különböző országok általi korlátozásokat vagy egyszerűen nem tudjuk, hogy a mindennapi életünk mikor normalizálódik végre. Mindezeket nehéz volt lenyelni. Azonban nem a koronavírus az egyetlen alkalom az életünkben, amikor bizonytalansággal kell szembenéznünk. 2020 azért volt egyedülálló, mert bizonytalanság sújtotta az egész életünket és mindenkit érintett. Jellemzően a bizonytalanság különböző embereket ér el, különböző időpontokban. Íme 7 tipp a bizonytalanság kezeléséhez.

1. A bizonytalanság nem állandó

Illetve pozitívabban megfogalmazva, a bizonytalanság mindig átmeneti. Nem számít, hogy éppen, min mész keresztül, a válságos időszak elmúlik. Nem számít, milyen régen volt már 2020 márciusa, mindannyian tudjuk, hogy valamikor az életünk normalizálódik. Bár nem tudjuk, hogy ez mikor következik be, vigasztaló a tudat, hogy a stressznek és a szorongásnak lejárati ideje van, függetlenül attól, hogy ma mennyire kemény érzés is ez.

2. Biztonság érzés

Ahhoz, hogy úgy érezzük, mi irányítunk biztonságban kell éreznünk magunkat. 2020 azért volt kaotikus és traumatikus sokak számára, mert a napi rutinjaink által garantált biztonságtól megfosztottak minket. Bizonytalannak éreztük magunkat és nem éreztük magunkat biztonságban. 

Tehát, amikor bizonytalansággal szembesülsz, próbálj meg elkészíteni egy rutint, amihez tarthatod magad és nyerd vissza a biztonság érzeted. Koncentrálj azokra a dolgokra, amelyek a te ellenőrzésed alatt állnak.

3. Ne nyomd el a negatív érzelmeket

Rendben van, ha nem vagy rendben. 

Néha szükségünk van arra, hogy ne érezzük jól magunkat. A mai világnak óriási problémája van a toxikus pozitivitással. Szeretünk mindent színesben látni és úgy teszünk, mintha rózsaszín felhőkben élnénk még akkor is, ha az ismert világ éppen összeomlik körülöttünk. Köszönjük Instagram!

Fontos viszont, hogy teret adj a negatív érzelmeidnek is. Értsd meg őket, kíváncsian és együttérzően fogadd el őket. Ha pedig már megismerted a negatív érzelmeidet is, akkor küldd vissza őket oda, ahonnan jöttek. 

Ha a negatív érzelmeket a szőnyeg alá söpröd, azzal csak nagyobb erőt adsz nekik. Negatív érzelmek ugyanis léteznek és addig nem mennek sehova, amíg nem veszel tudomást róluk. Mindez persze nem azt jelenti, hogy negatív érzelmekkel kell élned és tartogatnod kell őket. Minél előbb teret biztosítasz nekik, annál hamarabb leszel képes elengedni őket.

4. Fogadd el a valóságod

Akut bizonytalanság idején szinte ösztönösen jobb időket kívánunk. Szeretjük a valóságot a képzeletünkben újrateremteni, hogy könnyebben megbirkózzunk a jelennel. A valóságot viszont nem lehet megváltoztatni. Amikor pedig a kívánt valóság és a tényleges valóság közötti gödörbe zuhanunk, na azt hívjuk elkeseredésnek és depressziónak. 

Fogadd el ezt a helyzetet és dolgozz azon, hogyan alkalmazkodhatsz a helyzethez. Légy kreatív a valóságodon belül. Rengeteg cég ált át home-officera, rengeteg étterem kényszerült kiszállításra, sok óriási esküvőt tartottak meg szűk családi körben és meghitt pillanatokban. Mindenki, aki ebből a helyzetből a legtöbbet hozta ki úgy tudta elérni ezt az eredményt, hogy gyorsan elfogadták az új normákat és alkalmazkodtak hozzá. 

Minél gyorsabban tudod elfogadni a valóságod és elhagyni a fantáziád, annál könnyebb lesz a jelennel foglalkoznod.

5. Egyszerűsítsd az életed

Ha a bizonytalanság bármely időszakában megpróbálod elárasztani magad az élet bonyolultságaival, akkor abszolút minden ok nélkül terheket halmozol magadra. Térj vissza az alapokhoz. Mit kell megtenned ma? Valószínűleg fel kell kelned, reggelizned kell, zuhanyoznod, fel kell öltöznöd, dolgoznod kell, időt kell szánnod magadra és az emberi kapcsolataidat is ápolnod kell. 

Ezért ne próbáld meg még jobban megnehezíteni a helyzeted. Túlélési módban csak az alapokra van szükségünk, a többi dolog várhat, amíg a dolgok stabilizálódnak. Tehát, ha a szükségesnél több terhet teszel magadra, akkor csak további káoszt generálsz. 

Ne komplikáld túl a dolgokat!

6. Állítsd be magad a sikerre

Az emberek szeretik a haladást. Szeretjük azt érezni, hogy irányítjuk a helyzetet és szeretjük, ha a növekedés és a fejlődés a szemünk előtt történik. Tehát az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy jobban érzed magad az akut bizonytalanság idején, az az, hogy kis célokat hozz létre magadnak. Komolyan, minél kisebb, annál jobb. Például : naponta X mennyiségű vizet meginni, naponta X lépést megtenni, kitakarítani a szobád stb. 

Minden alkalommal, amikor eléred valamelyik kis célod, ünnepelj. Veregesd meg a vállad. hogy túlélted életed egyik legnehezebb időszakát. A legtöbb nap elfelejtjük megdicsérni magunkat, nem figyelünk azokra, amiket elértünk és nem tankolunk fel önbizalomból sem. Változtass ezen és hangold magad sikerre!

7. Gyakorold az öngondoskodást

Az öngondoskodás segítségével ismét feltöltheted magad. Mindannyiunknak táplálnunk kell önmagunkat és az energiánkat, amelyre a legjobb módszer az öngondoskodás. Bizonytalanság idején viszont ez az első dolog, amit kidobunk az ablakon. 

Úgy döntünk, hogy minden másra kell összpontosítanunk. A munkánkra, a pénzügyeinkre, a családunkra, barátainkra. De anélkül, hogy először önmagunkkal törődnénk, a többiek elkerülhetetlenül szenvedni fognak.

Annak ellenére, hogy lehetetlennek tűnik számodra, szánj időt önmagadra. Fektess a saját boldogságodba és a kikapcsolódásodba. Ha következetes maradsz, meglehetősen gyorsan meglátod az előnyeit.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása