10 perces reggeli rutin egy sikeres és boldog napért

2021. április 23. 07:30 - Life Advisor

reggeli_rutin_10_perc.pngCsupán 10 percet kérek a reggeledből. Bemutatom az egyik kedvenc reggeli rutinom, pontosabban azt, hogy hogyan képes 10 perc javítani a termelékenységed, érzelmi jóléted és a mentális egyensúlyod. Vágjunk is bele.

1. Igyál meg egy jó nagy pohár vizet (1 perc)

Mi az első dolog, amit az agyad akar reggel? Kávé. És mit akar a tested? Vizet.

A tested legalább 8 órája nem jutott folyadékhoz, így reggelre mindannyian egy kicsit kiszáradunk. Valójában ez az enyhe kiszáradás érzés is hozzájárulhat ahhoz, hogy reggelente kicsit lassúnak érezzük magunkat. Vízivással kiküszöbölheted a kiszáradást és mozgásba hozhatod az anyagcserédet. 

Vannak, akik azt javasolják, hogy egy szelet citromot is tegyél a vízbe. Miért? Mivel a citrom vitamint is ad a szervezetnek és segít megőrizni az emésztőrendszer egészségét. 

Este, amikor alszol, a tested keményen dolgozik, hogy megszabadítsa a szervezeted a méreganyagoktól és ha reggel elegendő mennyiségű vizet iszol, felgyorsíthatod ezt a folyamatot, amely során a tested kiüríti ezeket az anyagokat.

2. Légzőgyakorlatok (1-2 perc)

Sokan mondják, hogy reggelente meditáljunk és nem véletlenül. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy elkezdjük a napot és tiszta, koncentrált elmével vágjunk bele az előttünk álló feladatoknak.

Most nyilván azt mondod, hogy ha még soha nem meditáltam, akkor mégis hogyan kezdjek bele? Általánosságban elmondható, hogy a legegyszerűbb meditációs technikák a légzőgyakorlatok. Emellett nagyon hatékonyak is. Miért? Mert amikor a tested stresszt érzékel vagy harcolni fog vagy menekülni. 

Légzési technikákkal a testedet lazíthatod. Mindez azért van így, mert a légzés lassan "aktiválja a hipotalamuszt" amely az agy agyalapi mirigyéhez kapcsolódik, majd neurohormonokat bocsát ki, amelyek gátolják a stresszt termelő hormonokat és relaxációs reakciót váltanak ki a szervezetben. 

Ebben a korábbi posztunkban egy olyan légzőgyakorlatot találsz, ami még az akaraterődet is növelheti >>>

3. Nyújts 2-3 percig

A nyújtás fontos az izmaink számára és nincs is megfelelőbb alkalom erre, mint a reggel. A reggeli nyújtás növeli a véráramlást és felkészíti a tested a napodra.

4. Adj hálát (3 perc)

A hála óriási dolog. Kétségtelen, hogy a hála képessége javítja az életünket. Azok az emberek, akik tudatosan számolják és számon tartják, amiért hálásak, jobb testi és lelki egészségnek örvendenek.

Csak annyit kell tenned, hogy 3 percet szánsz arra, hogy felírj legalább 3 dolgot, amiért hálás vagy az életedben. Bármit felírhatsz. Ez a technika lehetővé teszi, hogy értékeljük a rendelkezésünkre álló dolgokat és eltereljük a figyelmünket arról, ami nincs. Hamarosan rájössz, hogy számtalan olyan dolog van, amit természetesnek veszünk.

Ha néhány pillanatra emlékezteted magad arra, hogy milyen szerencsés vagy még a legnehezebb időkben is, akkor felkapcsolod az elmédben a pozitivitás kapcsolóját.

A hála jótékony hatásairól már többször is írtunk. Itt megnézheted korábbi posztjainkat >>>

5. Képzeld el a napi sikereid (1-2 perc)

Egy produktív nap érdekében ez elengedhetetlen. Amit itt tenned kell, hogy elképzeled, hogy az adott napon mit is szeretnél elérni. Ha van elég időd, akkor írd le pontokba szedve, hogy milyen lépéseket kell tenned, hogy ez a célod beteljesüljön. 

A lényeg, hogyha időt szánsz arra, hogy megtervezd mit szeretnél elérni az adott napon, akkor lesz egy terved, amit követhetsz a céljaid elérésének érdekében.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása