Miért fáj annyira a szerelem? Minden, amit tudnod kell.

2021. április 19. 13:47 - Life Advisor

hearth_pain_love.jpgA szerelemhez rengeteg érzelem kötődik és amikor rájössz, hogy ezek az érzelmek milyen mély nyomot hagyhatnak benned, nem csoda, hogy félsz attól, hogy szerelmet érezz és néha átéld ezeket az érzéseket. Ha valaha is tört már össze a szíved, ismered a fájdalmat, amely a szakítás vagy a veszteség következménye lehet. A szerelem fájhat, mint ezer késszúrás. De miért? Mi történik a testünkben, amikor fizikailag reagálunk a szerelem érzelmeire? Végül is a gondolatok határoznak meg mindent. Tehát, ha a fejünkben lévő gondolatok miatt szeretetet érezhetünk, akkor a fejünkben lévő gondolatok ugyanígy fájdalmat is képesek generálni.

Amikor a szerelem miatt rossz érzéseket élünk át az annyira fájhat nekünk fizikailag és lelkileg is, hogy egyesek másodszor sem bíznak a folyamatban és úgy döntenek, hogy inkább függetlenek maradnak és megvédik magukat az élet legnagyobb fájdalmainak egyikétől : a szerelem elvesztésétől.

A szerelem elvesztése úgy fájhat, mint ezernyi késszúrás

Az emberek minden körülményre reagálnak. Ha veszélyt érzünk, elkezdünk a másik irányba futni. 

Ahelyett, hogy kitalálnánk, hogyan lehet újból bekötni az elménket a modern szerelem kielégítésére, továbbra is úgy reagálunk rá, mint egy veszélyes kardfogú tigris láttán : menekülünk előle. Tartunk tőle.

Az agyunk ugyanígy érzékeli a szakítást és a lehető leggyorsabban akar megszabadulni ettől a fájdalomtól. A szerelem fizikailag azért fáj, mert testünk hormonokat és endorfinokat bocsát ki, hogy megvédjen minket a vélt veszélytől, fenyegetésektől.

Mindez napokig, hetekig, hónapokig, sőt egyes esetekben akár évekig is bennünk marad. Pokoli dolog, nem?

 

Miért olyan nehéz a szakítás? A társadalmi elutasítás, az ego, a test és az elme tükrében

A szakítás után tapasztalt szomorúság az egyik legrosszabb érzelem, amellyel az életedben foglalkoznod kell, hasonlóan, mintha egy családtagod vagy szeretett személy tragikus halálát kellene megélned.

De miért reagálunk ilyen negatívan egy romantikus partner elvesztésére?

Az ego

A szakítás a társadalmi elutasítás legjelentősebb esete, amelyre egyszerűen nem lehet felkészülni, amíg meg nem történik. 

Ez nemcsak a társad elutasítását jelenti, hanem az erőfeszítéseid és a személyes lehetőségeid elutasítását is. Mentálhigiénés szakemberek szerint a hosszú távú kapcsolatok elvesztésével kapcsolatos bánásmódunk hasonló ahhoz, ahogyan egy szerettünk halálával foglalkozunk. 

A párkapcsolati depresszió és a gyászos halál tünetei átfedésben vannak egymással, amit annak elvesztése okoz, akitől megtanultunk függeni életünkben érzelmileg vagy más módon.

A romantikus kapcsolat elvesztése azonban még mélyebben értin bennünket, mint egy szeretett ember halála, mert a körülmények inkább saját önmagunk következményei, mint egy baleset vagy esemény, amelyet nem tudunk megakadályozni.

A szakítás az önértékelésünk negatív tükröződése, megrázza az alapokat, amelyekre az ego épül. A szakítás sokkal több, mint pusztán annak a személynek az elvesztése, akit szerettünk, hiszen azt a személyt is elvesztjük ilyenkor, akit magunknak képzeltünk, miközben vele voltunk.

hearth_pain_love_2.png

A test

Étvágytalanság. Merev nyak. A szakítás utáni depresszióval járó fizikai betegségek száma végtelen és nem az elme játéka.

Különböző tanulmányok azt mutatták ki, hogy a szervezet képes tönkre menni egy szakítás után vagyis lelkiismeret- és szívfájdalom szakítás után nem csak a képzeleted szüleményei. De miért érzünk fizikai fájdalmat, amikor elveszítünk valakit, aminek valójában "csak" érzelmi szorongást kellene okoznia?

Az igazság az, hogy a fizikai fájdalom és az érzelmi fájdalom közötti határ nem olyan szilár, mint azt valaha gondoltuk. A fájdalom általában - legyen az érzelmi vagy fizikai - az agyunk terméke, vagyis ha az agyunk nem megfelelően működik, akkor létrejön a fizikai és érzelmi bánat. 

Itt van egy-két neurológiai magyarázat a szakítás utáni fizikai fájdalmakkal kapcsolatosan : 

  • Fejfájás, nyakmerevség, mellkas szorítás : A stresszhormonok (kortozil és epinefrin) jelentős felszabadulása okozza, amint a jó közérzetért felelős hormonok (mint az oxitocin és a dopamin) kiürülnek a testünkből. A kortizolfelesleg miatt a test fő izomcsoportjai megfeszülnek.
  • Étvágytalanság, hasmenés, görcsök : A kortizol nagyobb izomcsoportokban történő emelkedése extra vért igényel ezeken a területeken, vagyis kevesebb vér van jelen az emésztőrendszer megfelelő működésének fenntartásához.
  • Alvási problémák : A stresszhormonok növekedése sérülékeny immunrendszerhez és alvási nehézségekhez vezet

Míg a kortizol megmagyarázza a szakítás után érzett mindennapi fizikai kínókat és fájdalmakat, a szakítás utáni fájdalmaknak van egy függőségi összetevője is.

A kutatók azt tapasztalták, hogy az egyén megkönnyebbül minden folyamatos fizikai fájdalomtól, amikor megfogja egy szeretett személy kezét. Ez egyfajta dopaminnal táplált fájdalomcsillapító, aminek hamar a rabjai lehetünk. 

Ez a függőség szintén fizikai fájdalomhoz vezet, amikor nem sokkal a szakítás után az előző párunkra gondolunk, mivel az agy a dopamin felszabadulását várja, de a stressz hormon felszabadulását tapasztalja.

A szakítás utáni fizikai fájdalom tehát valóságos és foglalkozni kell vele.

Az elme 

Jutalomfüggőség : Amint fentebb említettük, az elme egy párkapcsolat során az elégedettség rabjává válik és a kapcsolat elvesztése visszahúzódáshoz vezet.

Kutatók romantikus párkapcsolatban élők agyi aktivitását vizsgálták, amelyben megállapításra került, hogy megnövekedett agyi aktivitás mutatható ki az agy azon részén, amely leginkább a jutalmakhoz kapcsolódik. Amikor párkapcsolatban élünk megkapjuk ezt a stimulációt, amely viszont egy szakítás után megszűnik. Mindez oda vezet, hogy az agyunk késleltetett bánatot tapasztal, mivel újra és újra meg kell tanulnia, hogyan működjön megfelelően a jutalom stimulálása nélkül.

Vak eufória : Vannak olyan esetek is, amikor nem tudod pontosan, miért szereted még mindig a volt párod.

A barátaid és a családod már minden hibájára rámutatott, de az agyad egyszerűen nem képes ezeket a hibákat feldolgozni, amikor mérlegeled a kapcsolatod. Ezt "vak eufóriának" nevezzük, amely folyamat belevésődött az agyunkba a szaporodás ösztönzése érdekében. A "szerelem vak" mondásnak tulajdonképpen neurológiai alapjai vannak.

Amikor beleszeretünk valakibe, agyunk "vak eufória" állapotba sodor minket, amelyben kevésbé valószínű, hogy észrevesszük vagy megítéljük a párunk negatív viselkedését, érzelmeit és vonásait. Kutatások szerint ennek a szerelmi vakságnak a célja a szaporodás ösztönzése, amely különböző tanulmányok szerint általában 18 hónap elteltével kezd csökkenni. Éppen ezért még akkor is reménytelenül sóvároghatsz az exed után, ha már rég szakítottál vele.

Evolúciós fájdalom : Modern viselkedésünk árnyalatainak nagy része evolúciós fejleményekre vezethetők vissza és a szakítás utáni szívfájdalom is ide tartozik.

A szakítás, a magány, a szorongás és a veszély helyzet elsöprő érzését kelti, függetlenül attól, hogy a környezeted valójában mennyi támogatást nyújt számodra. Ennek köze van az ősi emlékeinkhez vagy érzéseinkhez, amelyek több ezer éves evolúció után belén gyökereztek. 

Míg partnered elvesztése halál eset miatt kevésbé számít a modern társadalomban, ha szakítás során veszítjük el a társunkat az felér azzal, mintha a közösségben elveszítenénk a helyünket és a státuszunkat. Ez az egyedüllét mély félelmek kialakulásához vezet, amelyet még mindig nem sikerült teljesen lezárnunk és talán soha nem is fogunk.

Fogadd el, hogy a szerelem fáj és lépj tovább

Ideges vagy. Úgy érzed elárultak és cserbenhagytak. Nem tehetsz róla, hogy megkérdőjelezed a saját érzékeid. Ne aggódj, ezek az érzések teljesen normálisak.

A probléma az, hogy minél többet próbálod tagadni ezeket az érzéseket, annál tovább fognak hozzád ragaszkodni. Csak tudsz tőlük megszabadulni, ha elfogadod őket. A következő tanács annyira nyilvánvalónak és közhelyesnek tűnik, mégis mindig fontos újra és újra elmondani. 

A szakításból való tovább lépéshez valójában az életedben lévő legfontosabb kapcsolatodon kell dolgoznod, amelyet önmagaddal ápolsz.

Sokak számára a szakítás negatív önértékelést eredményez. Már egészen kicsi korunktól azt feltételezhetjük, hogy a boldogságot külsőségektől kapjuk meg. Biztonságot, boldogságot csak akkor találhatunk, ha meg képesek vagyunk az önszeretetre.

hearth_pain_love_3.jpg

Gondolataink teremtik a valóságunkat

Egy biztos, hogy a gondolataink hozzák létre azokat az érzéseket, amelyeket életünk során tapasztalunk. Akár figyelsz rá, akár nem a gondolataid érzéseket keltenek benned.

Ha azt mondod magadnak, hogy fáj a szíved és úgy érzed magad, mintha elütött volna egy busz, az agyad megjeleníti ezt a képet és olyan vegyi anyagokat szabadíthat fel a testedben, amelyek fizikai fájdalmat hoznak létre.

Az agyad arra fókuszál, amit te mondasz neki. Szóval ha nem halsz bele a szakításba és a tovább lépésbe, akkor nem is fogsz semmi drámai érzést átélni. Ha viszont folyamatosan azt mondogatod, hogy vége az életednek, akkor az agyad ehhez fog alkalmazkodni.

Tehát fókuszálj arra, hogy ebből a szomorú helyzetből is pozitívan fogsz kijönni, ahelyett, hogy mellkas fájdalmat éreznél, mert a párod szakított veled. Arra fókuszálni, hogy mit tudsz most tenni, ahelyett, hogy a múltra fókuszálnál, segít túljutni ezeken a negatív érzelmeken. 

Úgy kötődünk más emberekhez, mintha nem élnénk teljes életet, mielőtt bekerülnek az életünkbe. Ismered a mondást, amikor azt mondják, hogy "megtaláltam a másik felem". Nos igen, az emberek elfeledkeznek arról, hogy az elménk és a testünk nem egyenlő a párunkéval. Mi magunknak kell teljesnek lennünk és nem a "másik felünket" keresgélni. 

A szerelem azért fáj, mert ezt akarjuk. Ennyire egyszerű. Ha más szeretnénk megtehetnénk. Tudom, az emberek nem szívesen hallják ezt, de emberként drámára és káoszra vágyunk. Emlékszel a kardfogú tigrisre?

Amikor nincsenek tigrisek, valakinek át kell vennie a helyét. Sokak számára a szívfájdalom a legjobb helyettesítő. Lehetünk áldozatok és megszökhetünk az ijesztő, káros gondolatok elől, de egy másik gondolat, cselekvés vagy ötlet mindezeket teljesen pozitívvá varázsolhatja.

A testünk hihetetlen

Gondolkoztál már valaha azon, hogy milyen csodálatos, hogy a szíved dobog, a tüdőddel lélegzel, a szemeddel látsz. Remek dolog, hogy képesek vagyunk látni, hallani, tanulni, beszélni, olvasni, táncolni, nevetni, tervezni és cselekedni saját akaratunkból.

Ezekre persze addig nem gondolunk, amíg nem érzünk fájdalmat. Mi emberek képesek vagyunk túljutni a fizikai fájdalmakon. Léteznek gyógyszerek, orvosi beavatkozások, hogy megoldjuk ezeket vagy jobbá tegyük az egészségi állapotunkat, ha mondjuk eltört a lábunk vagy fáj a fejünk.

Tudjuk, hogy ha megégetjük magunkat, akkor néhány perc jegelés után minden rendbe jön. Mehetünk terápiára, hogy megtanuljuk, hogyan beszélhetünk újra stroke tán. A fizikai fájdalom tehát alábbhagy.

De az érzelmi fájdalom gyakran sokkal veszélyesebb és képes a legelképzelhetetlenebb módon megváltoztatni valakinek az életét. Sajnos érzelmi fájdalmaink kezelését még nem sajátítottuk el és ez látszik is.

Rengeteg ember él szívfájdalommal

A legszomorúbb, hogy a szívfájdalom nem mindig kapcsolódik egy romantikus kapcsolat elvesztéséhez. Gyakran már korai élettapasztalatokkal is összefügg. Cserbenhagytak a barátaink, családunk, csalódtunk, elhagytak, kizártak minket.

Ez a fajta szívfájdalom nem gyógyítja meg önmagát és nem vagyunk képesek segíteni az embereknek abban, hogy megtalálják az érzelmi fájdalomból kiinduló fizikai fájdalom kezelésének módját.  Mintha nem ugyanaz lenne a két fajta szívfájdalom.

A romantikus szerelem az embereket furcsa dolgokra késztetheti, amikor elmúlik. Nagyon jól összetudjuk törni egymás szívét. Amikor pedig azon kapod magad, hogy egy szakítás felett kavarogsz, akkor úgy érezheted, mintha az egész világod szétesne.

Ez azért van, mert nem tanítják meg nekünk, hogyan kezeljük az érzelmeinket, az elménket és az ilyesmivel kapcsolatos gondolatainkat. Azt tanítják nekünk, bár nem szándékosan, hogy a szerelem "állítólag" fájni fog. Azt tanítják, hogy nem kell együtt maradnunk a párunkkal és kiválaszthatjuk kik azok, akiket szeretünk és akiket nem akarunk szeretni. 

Nem tudjuk, hogyan támogassuk egymást a szívfájdalom feldolgozásában ahogy azt sem, hogy hogy és mit csináljunk és milyen módon támogassunk valakit az ágya mellett idős korában, mielőtt elmegy. Nehéz lehet kitalálnunk, mit kezdjünk ezekkel az érzelmekkel. Annyira nehéz, hogy fizikai fájdalmat is tapasztalhatunk a döntéshozatal elkerülése miatt.

Ha valaha is fájt a fejed a munkahelyi stressztől, akkor láthatod, hogy ez fizikai reakció a gondolataidra és az érzelmeidre. Amíg nem találjuk ki, hogyan kezeljük az elménket, hogy ne váltson ki fizikai  fájdalmat, továbbra is úgy kezeljük a szívfájdalmat - és a munkahelyi stressz miatti fejfájást - mintha világ vége lenne.

Nem ritka, hogy a szívfájdalom eredményeként fizikai fájdalom jön létre

Sok ember fájdalmat érez a gyomrában, hátában, lábában, fejében, mellkasában. Gondolj csak az utolsó kapcsolatodra, amely véget ért. Hogy reagált a tested? Sírtál? Térdre ereszkedtél? Fizikailag megbetegedtél és hánytál? Napokig aludtál és homokba dugtad a fejed a probléma elől?

A testünk keményen reagál, ezt csináljuk a legjobban. Amíg nem veszed észre, hogy a gondolataid teremtik az elért eredményeket, addig nem fogsz tudni uralkodni a fizikai fájdalom felett. Testünk annyira terhelt lehet a gondolataink miatt, hogy sok más probléma is kialakulhat. 

Ha fizikai fájdalmat érzel egy nemrégiben történt szívfájdalom miatt, szánj egy kis időt arra, hogy átgondold a helyzettel kapcsolatos gondolataid. Előfordulhat, hogy szakemberrel is beszélned kell, hogy megtanulj olyan gondolatokat létrehozni, amelyek segítenek, hogy lásd, egy új valóság van kialakulóban.

Állj meg egy percre! Gondolkodj! Dönts úgy, hogy megtalálod a megfelelő módszer és embert, aki segít átvészelni ezt a nehéz időszakot és megtapasztalod, ahogy a fájdalom kezd csillapodni.

Ne próbáld leplezni a fájdalmat. A fájdalmad valóságos. Ne hagyd, hogy bárki mást mondjon neked. Jogod van a saját érzéseidhez és a saját gondolataidhoz.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása