A nemet mondás művészete

2021. március 19. 07:30 - Life Advisor

say_noi.jpgIdeje megszeretned a "nem" szót. A határaid függnek tőle. Ahogy mondani szokás : "Csak mondj nemet." Könnyűnek hangzik, nem? Nem - egy szó, három betű és egy teljes mondat. Az emberek ezt a szót igyekeznek elkerülni. Ennek ellenére sokan írnak mindenféle jótanácsot, közösségi média bejegyzéseket arról, hogy a nem szó használata szükséges a határok betartása érdekében. Sőt, a legtöbb helyen mindezt kritikus fontosságúnak tartják. Az igazság az, hogy a legegyszerűbb tanácsokat szinte mindig könnyebb kimondani, mint megvalósítani.

Nézzük csak meg pontosan mi történik. Amikor "igent" mondasz valakinek a kérésére, az időd, az energiád és az erőforrásaid használod el. Elkötelezett vagy valaki vagy valami másnak. Mivel az élet folyamatosan változik, mindig lesz valaki vagy valami, akinek szüksége van az idődre. Tehát ahhoz, hogy hű maradhass a vágyaidhoz, álmaidhoz, céljaidhoz, eljön majd az a pont, amikor nemet kell mondanod. A kihívás az, hogy amikor mégis nemet mondunk szinte mindig sarokba szorítanak minket és magyarázkodásra kényszerülünk. Az irónia az, hogy a nem egy teljes mondat és nem igényel magyarázatot, a valóság azonban más.

Az egyik első kérdés, amelyet valószínűleg felteszel te is, ha te kapod a "nemet", hogy "miért?". Miért nem segítesz? Miért utasítod el őket? Itt indulnak be az érzelmek. Elkezded kérdezni magadtól, hogy önző vagy-e vagy sem vagy hogy biztos, hogy nemet kellett mondanod? Kötelességednek érzed, hogy megmagyarázd a válaszod.

Megpróbálsz elfogadható magatartást tanúsítani, megpróbálva nem bántani mások érzéseit. Pedig a "nem" nem kellene, hogy tárgyalás alapja legyen. Ez egy döntés. Ha nem, akkor nem. Ennyi.

Amikor igent mondasz másoknak, győződj meg róla, hogy nem mondasz nemet magadnak.

/Paulo Coelho/

Hogyan biztosíthatod, hogy hű maradj a kimondott "nem"-hez?

1. Emlékeztesd magad, hogy ez nem rólad szól.

A kérdező személy arra törekszik, hogy rád ruházza a felelősséget, ahelyett, hogy elfogadna egy olyan választ, amely ellentétes azzal, amit hallani akart. A nap végén mindkét fél a saját döntéseiért felelős.

2. Az első "nem" a legnehezebb "nem".

Amikor elkezded meghúzni a határaid és nemet mondasz az embereknek, akkor természetesen ez mindenkinek feltűnik. Végtére is megszokták, hogy "igen ember" vagy. Adj nekik időt, hogy megfigyeljék és elfogadják az új és strukturáltabb álláspontodat, amely magában foglalja a nemet mondást bizonyos dolgokra. Bár aggódhatsz, hogy mindez befolyásolja a velük való kapcsolatod, a történelem alátámasztja, hogy a határok létfontosságúak a tisztelet megteremtése érdekében. Tehát épp ellenkezőleg, mindez akár a kapcsolataidat is erősítheti.

3. Légy felkészült a kérdés cunamira

Ha nemet mondasz, akkor joggal várjuk el, hogy a nem válaszunkat megkérdőjelezik. Ne felejtsd el, hogy nincs okod arra, hogy érzelmi kérdést csinálj ebből. Egyszerűen meghallgatod a másik felet és közlöd vele, hogy alaposan átgondoltad a kérését, de ez volt az egészséges döntés a számodra. Ne ess hosszadalmas magyarázkodásba, hiszen tudod, ez nem tárgyalás.

A céljaid elsődleges helyen kell, hogy szerepeljenek az életedben, amelyhez időnként a "nem" használatára van szükség. Nem tehetsz meg mindent mindig valaki másnak és várhatod el, hogy ezzel egyidőben időd lesz a saját céljaidra is. Győződj meg arról, hogy az energiáid, cselekedeteid összhangban vannak-e a saját elképzeléseiddel és nem inkább valaki más életét próbálod meg élni, az elvárásai megvalósításával.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

1 komment
süti beállítások módosítása