Hogyan alakítható a 7 főbűn boldogság stratégiává?

2021. február 16. 11:40 - Life Advisor

happy_bun.jpgSokan hallottunk már a 7 fő bűnről. Nyugodtan mondhatjuk, hogy mindenkinek megvan a véleménye és esetlegesen tapasztalata is ezen negatív vonások mindegyikéről. Kérdezz csak meg bárkit - egy szomszédot, barátot, munkatársat, idegen embert az utcán - és ők elmondják, hogy személyesen megküzdöttek-e ezen bűnök valamelyikével. Ezek a bűnök képviselik mindazt, ami negatív és sértő az emberiség számára. Lehetetlennek tűnhet, hogy éppen ezeket felhasználhatjuk a boldogság elérésének érdekében. Mi viszont pontosan erre fogunk kísérletet tenni és megmutatjuk, hogyan hozhatjuk létre ezeket a bűnöket felhasználva a boldogság stratégiánkat.

 

De mi is ez a 7 fő bűn?

  1. A vágy, egy irányíthatatlan és nem megfelelő vágy, általában szex iránt, de magában foglalhatja a hatalom, a pénz vagy hírnév utáni vágyat is.
  2. Falánkság, a felesleges mennyiségű étel és ital elfogyasztása
  3. Kapzsiság, a gazdagság vagy az anyagi javak iránti vágy
  4. Lustaság, a munka elkerülése, a túlzott lustaság és a természetes adottságok, tehetségek kihasználásának elmulasztása
  5. Harag, egy irányíthatatlan harag és gyűlölet egy másik ember iránt
  6. Irigység, erős, helytelen vágy arra, ami a másiknak van, beleértve a vagyonát, státuszát is
  7. Büszkeség, önmagunkról alkotott felsőbb vélemény, egy "jobb vagyok nálad" hozzáállás, amely az én-t mindenek fölé helyezi

 

1. Önuralom kontra kéj

Az önkontroll segít kordában tartani legvadabb vágyainkat. Amikor önkontrollt gyakorlunk, ezt a féktelen energiát használjuk mások javára, ahelyett, hogy ezt az energiát magunkra költenénk. Arról van tehát szó, hogy önzetlen küldetésben legyél, ne pedig önző küldetésben. Az önkontroll persze nem könnyű, különösen, ha szokásod nem kordában tartani ezeket a primitív vágyakat. Naponta gyakorolnod kell, amíg nem válik újra normálissá az életedben.

Amikor úgy érzed, hogy szenvedélyes éjszakára vágysz egy gyönyörű nővel vagy egy jóképű férfival, akit alig ismersz, alakítsd át ezt abba a vágyadba, hogy többet megtudj az illetőről. Kérdezz a karrierjéről, a családjáról, a kedvenc szórakozásáról stb. Legyen személyes küldetésed az, hogy megtanuld, mi az, ami az adott személyt belülről gyönyörűvé teszi.

2. Mértékletesség a falánkság ellen

A mértékletesség magában foglalja az önfegyelmet és a mértékletességet - általában - az étel és alkohol esetében. Megtanít arra, hogy az ételeket és az italokat egészséges életmód részeként használjuk. Nem arról van szó, hogy nem élvezhetjük az ételeket, annak minden ízével, textúrájával és finom illatával. Ha az egészségünk nem megfelelő az elfogyasztott étel vagy italmennyiség miatt, akkor testileg és lelkileg sem lehetünk a legjobbak és nem állhatunk életünk fontos szereplőinek (család,barátok) rendelkezésére. Az egészség tehát nem csak a saját életünkben jelent előnyt, hanem lehetővé teszi azt is, hogy egészségesen léphessünk mások szolgálatába.

3. Jótékonyság kontra kapzsiság

A jótékonyság annyit jelent, hogy másokat magad elé helyezed, meggyőződsz arról, hogy másokról is gondoskodsz-e. Ez remek példa arra, hogy ha másokat boldoggá teszünk, az minket is boldoggá tesz.

Az ajándékozás bármilyen formában a belső boldogság érzetét kelti.

"Boldog vagyok, mert rendelkezem elegendő erőforrásokkal ahhoz, hogy másokat boldoggá tegyek."

Minél gyakrabban adsz, te is annál többet fogsz kapni. Ez egy körforgás. Fontos viszont, hogy ne bűntudatból vagy kötelességből adj. A hozzáállás, amellyel jótékonykodsz, tartós hatással lesz a te személyes boldogságodra.

4. Szorgalom kontra lustaság

A szorgalom az a vágy, hogy energiánkat, tehetségünket mások szolgálatára fordítsuk ahelyett, hogy csak lustálkodnánk. A szorgalom azonban több annál, minthogy dolgozunk. Része a felelősség és a megbízhatóság is. Másoknak tudniuk kell, hogy számíthatnak rád, hogy megteszed, amit mondtál és elég felelősségteljes vagy ahhoz, hogy a legjobb tudásodat add akkor, amikor cselekszel.

5. Türelem kontra harag

A türelem időt szán mások megértésére és hajlandó megbocsátani. Ez egyáltalán nem könnyű feladat. Sokkal könnyebb kritizálni és idegesíteni azt a személyt, aki megbántott.

A megbocsátás és a megértés nem jellemző a mai modern kultúrában. Inkább a szemet szemért típusú emberek vannak többségben. Ez a felfogás viszont nem hoz békét, örömöt és legkevésbé semmilyen boldogságot sem.

A harag és, hogy nem tudunk megbocsátani belülről kifelé pusztít. Biztosan ismered te is ezt a mondást :

"Haragudni olyan, mintha mérget innánk és azt várnánk, hogy a másik meghaljon."

6. Kedvesség kontra irigység

A kedvesség a másokon való segítés vágya. Irigykedünk a szomszédainkra, mert vadonatúj autójuk van. Irigykedünk a barátainkra, mert trópusi vakációra mentek. Irigykedünk a sógorunkra, mert a munkahelyén előléptetést kapott. Az irigység nem tesz mást, csak komoly szakadékot okoz közted és a hozzád közelálló emberek között. Ez úgy hangzik, mint valami, ami boldogságot okozhat neked?

A kedvesség, függetlenül attól, hogyan érezzük magunkat, kiszabadít az irigység és a féltékenység fogságából. Mindez naponta gyakorolható egyszerű módszerekkel. Írj a párodnak egy szerelmes üzenet, amíg ő dolgozik. Hozd be a szomszédod kukáját az utcáról, ha kiürítették. Készíts süteményt a gyerekeid tanárainak. Mosolyogj azokra, akik mellett elmész, így nemcsak a te napod, de az ő napjuk is boldogabbá válik.

7. Alázat kontra büszkeség

Az alázat elengedi a saját hamis egódat és helyettesíti azt szolgálni vágyással. Ez szintén nem könnyű feladat. A büszkeség lehetővé teszi számunkra, hogy elhiggyük, nincs szükségünk segítségre, jobbak vagyunk, mint mindenki más és mindent tudunk, amit tudnunk kell.

Az alázat másra helyezi a hangsúlyt. Nem rólam szól, hanem más valakiről. Az ő szükségleteiről. Mit tehetek, hogy segítsem őt ebben a küzdelmes időszakban? Hogyan tudom felhasználni a munkatársaim tehetségét a prezentációm fejlesztéséhez? Amikor alázatot gyakorlunk, elkezdjük meglátni egy másik ember életének pozitív vonatkozásait, ami viszont nekünk is segít, hogy meglássuk a saját életünk pozitív dolgait.

Ez lett volna tehát az a 7 stratégia, amelyet mindennap gyakorolhatsz és megvalósíthatsz. Tudom, most bizonyára úgy érzed magad, mint akire rászakadt a háztető. Túl sok ez így egyszerre, ugye? Személyes javaslatom, hogy válasz ki egyet minden héten, amivel foglalkozol. Kezdd azzal, amivel a legjobban küzdesz.

Ha követed ezeket a stratégiákat és következetesen gyakorolsz, akkor jobban fogod érezni magad sőt, a körülötted élő emberek is észreveszik, hogy boldogabb ember vagy.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása