Hogyan használd ezt a 3 motivációs bűnt a sikereidhez?

2021. január 07. 09:46 - Life Advisor

bad_motivation_habbit.jpgSoha nem vették észre, hogy mennyire keményen dolgozol? Lehet, hogy hetek óta túlórázol és amikor eljön az előléptetések ideje, egy kevésbé tapasztalt munkatársat tapsolnak meg a nagyszerű munkájáért és ő kapja meg a jobban fizető pozíciót? Vagy talán egy új weboldal, amelyen hetek óta dolgozol, nem éri el a forgalmat, amelyet szerinted megérdemel. Úgy tűnik, hogy más, gyengébb minőségű weboldalak népszerűbbek annak ellenére, hogy "csúnyábbak" vagy rosszabb tartalmakkal vannak ellátva. Bármi is legyen az ok, szörnyű érzés tudni, hogy azt a valamit, amin annyira keményen dolgoztál, nem ismerik el. Ha pedig olyan vagy, mint a legtöbb normális ember, valószínűleg mérges leszel, féltékeny, válaszul erre az igazságtalan helyzetre. Nos, bár nem mindig tudod megakadályozni, hogy mindez bekövetkezzen, van mód arra, hogy ezt a helyzetet felhasználva erőteljes motivációt teremts magadban. Sőt, még az is megtörténhet, hogy megszerzed, amit megérdemelsz. Az élet igazságtalan, de igazságtalanabb, ha nem kezeled jól.

Normális,ha idegesnek vagy irigynek érzed magad, amikor látod, hogy mások sikert aratnak, holott te is mindent beleadtál, küzdöttél stb. Legtöbbször az emberek frusztráltan felemelik a kezüket és feladják. Mi értelme az egésznek, ha úgysem leszek sikeres? - gondolják.

A fenti lenne a rossz módszer. Inkább alakítsd át a haragot, a féltékenységet és az irigységet a motiváció üzemagyagaként. Ahelyett, hogy hagynád, hogy a negativitás megfertőzzön és padlóra küldjön, mi lenne, ha inkább pozitív változásokat teremtenél az életedben?

Furcsán hangzik ugye? Pedig a nap végére bizonyos negatív érzelmek cselekvésre ösztönözhetnek. Természetesen ezek általában haszontalan cselekedetek. De nincs semmi oka annak, hogy ezt az energiát ne irányítsd valamibe, ami javítja az életed, ahelyett, hogy bántaná.

Használd fel az alábbi 3 állítólagosan "rossz" érzelmet, hogy motiváljon téged és produktívabbá válj.

1. Add ki magadból a düht és a haragot

A harag a félelem és a szorongás ellenszere. Míg a nyugtalanság eltaszít téged a kihívásoktól és a lehetőségektől, a harag metaforikusan arra késztet, hogy - szintén metaforikus értelemben - felemeled a kezed, ökölbe szorítsd és darabokra szedd az ellenséged. Azok, akik félelem miatt szenvednek, amikor tudják hogy az a bizonyos valami amitől félnek javítja az életüket, keressenek valamit, amiért haragudni fognak.

Ha mondjuk előléptetésre vágysz, de félsz az elutasítástól, képzeld el, hogy egy lusta munkatársad megkapja az előléptetést és örül neki, mindenkinek dicsekszik vele, a te arcodba is belevágja, hogy ő kapta a jobban fizető pozíciót, akkor használd ezt üzemanyagként és szerezz belőle a harag és düh által motivációt.

Megfelelő adagokban a harag a barátod. Tanuld meg irányítani és az egyik leghatalmasabb fegyvereddé válik majd.

2. Zöldülj bele az irigységbe

Amikor egy olyan embert látsz, aki nálad többet keres, hogy érzed magad? Vagy mondjuk akkor ha egy sokkal jobb alakú, kinézetű embert látsz meg, mint te? Nem kell ezen sokat gondolkozni. Mindketten (te is, én is) féltékenyek leszünk. Azt akarjuk, amijük nekik már megvan. És MOST akarjuk.

A probléma az, hogy ez az érzés általában hamar eltűnik, mert nem szeretjük ezt az érzést. Nem érezzük megfelelőnek és elég jónak magunkat. A legtöbb ember pedig valódi szakértője annak, hogyan kell elmenekülni az érzések elől.

De elpazarolni az irigységed óriási hiba lenne. Sokkal jobban tennéd, ha megnéznéd azt a személyt, akire féltékeny vagy, tanulmányozd a módszereit és adaptáld őket a saját életedbe, de jobban. Senki sem egyik napról a másikra lett sikeres. Tehát nézd meg, hogy van-e mód arra, hogy javíts az illető módszerén, hogy sokkal jobb legyél, mint ő.

3. Legyél makacs és büszke ember

Ha hiányzik egy bizonyos "ragaszkodj hozzá" képesség, amely árt az önfegyelmednek, akkor büszkeségre lehet szükséged. Biztos vagyok benne, hogy láttad azokat az embereket, akik nem hajlandóak lemondani valamiről, mert rohadt makacsok. A legtöbb ember ezt rossz dolognak tekinti, de tényleg az?

Mi lenne, ha ezt a makacsságot eredménnyé változtatnád? Ez vezérli a makacsságot és a büszkeséget.

Az ember makacs, mert ártana a büszkeségének, ha feladja. Mintha beismernék, hogy nem azok, akiknek mondják magukat, ha feladják. Ez pedig egy nagy hatalom, ha fontos célokra alkalmazzuk.

Ahhoz, hogy ez működjön, találnod kell valamit, amire büszke vagy makacs vagy. Például a családod. Legközelebb, amikor egy célod elérésén dolgozol és azt érzed, hogy feladod, csak annyit mondj : "Horváth, Kovács stb. vagyok és mi nem adjuk fel!"

Büszke lehetsz arra hogy remekül teljesítesz a főiskolán, gondoskodsz a családodról, remek munkaerő vagy stb. ezek a dolgok minden felhasználhatók arra, hogy túljuss a nehéz időszakon.

Emlékeztesd magad, hogy az a dolog, amire büszke vagy, azt jelenti, hogy igenis képes vagy nagy dolgokat véghez vinni és hogy nem fogsz engedni a lustaságnak csak azért, mert most éppen téged talált meg ez az állapot.

Meggyőződésem, hogy minden képes a mi javunkat szolgálni. A jó dolgok hasznosak, de ha elég kreatív és nyitott gondolkodású vagy, akkor a rossz dolgok is. Amikor elkezdesz így gondolkodni, látni fogod, hogy mi segíthet neked. Amikor pedig mindezt megérted, akár azt is remélheted, hogy rossz napod lesz, csak azért, hogy motivációt szerezz.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása