Hogyan győzheted le a kudarcot és használhatod motivációként?

2020. december 09. 10:22 - Life Advisor

failed_tipps.jpgBukott munkahelyi projekt, meg nem valósult tervek vagy bármilyen más negatív tapasztalat után összeszedni magunkat és újra felállni elég félelmetesnek tűnhet. Dönthetsz úgy, hogy egész nap az ágyban fekszel és a fejedre húzod a takarót, de nem ez a legjobb módszer a kudarc kezelésére. Hiba azt hinni, hogy kudarcok nélkül átvészelheted az életed. Jegyezd meg, hogy a kudarc nem határoz meg senkit és ha így kezeled a nehézségeket, felállsz a padlóról, akkor ez lesz az, amely a valódi személyiségedet tükrözi.

Értsd meg, mi a baj

Mielőtt készen állnál a továbblépésre és tanulnál a hibáidból, pontosan meg kell értened, hogy mi okozta a kudarcot. Ennek a folyamatnak elengedhetetlen része az, hogy ellenőrizd az egódat, mert csak így fogod tudni külsősként elemezni a helyzetet. Légy őszinte magaddal és ne adj helyet a kifogásoknak!

Tényleg mindent beleadtál? Kihasználtad az összes rendelkezésedre álló erőforrást? Képes vagy magabiztosan kimondani, hogy az eredményeid türközik a munkamorálod? Ezekre a kérdésekre kell összpontosítanod. Ha nem tudod beazonosítani, hogy miért hibáztál, soha nem fogod tudni kijavítani ezeket.

Jöjjön egy kis baráti segítség

A közhiedelem (vagy akár személyes tapasztalatok) ellenére a barátok nem csak azért vannak, hogy kinevessék a te rossz döntéseidet. A barátok megkönnyebbülést adhatnak számodra valós tanácsokkal. Ami a legfontosabb pedig, hogy azt mondják el neked, amit hallanod kell, nem pedig azt, amit hallani szeretnél.

Sok olyan embert ismerek, akik szeretnek egyedül megbirkózni a kudarcokkal. Egyeseknek ez működhet is, de soha nem rossz dolog külső nézőpontot meghallgatni olyan emberektől, akikben megbízol. Hagyd, hogy a barátaid legyenek a tükreid és ellenőrizzék az ambícióid vak foltjait.

Ahogy te is milliószor megtetted értük, a barátaid is örömmel segítenek neked, ha beleestél a gödörbe, de csak akkor tudnak segíteni, ha engeded, hogy segítsenek.

Fogadd pozitívan a konstruktív visszajelzéseket

A munkáddal kapcsolatos kemény kritika miatt elveszítheted a motivációt és frusztráltságot érezhetsz. De mit ér a támogató közösség, ha csak megsértődsz a tanácsok hallatán?

Még akkor is, ha a projekt nem bukott meg, nyitottnak kell lenned az építő kritikára. Folyamatosan arra kell törekedned,hogy fejleszd önmagad és ez néha azt is jelenti, hogy kezelned kell a kritikákat. Ez nem könnyű, szellemileg erősnek kell lenned, de a végén mindig megéri, hidd el.

Soha ne félj őszinte visszajelzést kérni. Túl könnyű csak magunkra hagyatkozni és sokszor bizony nem vagyunk képesek látni a fától az erdőt. Az emberek szívesen segítenek neked, de neked is hajlandónak kell lenned elfogadni a segítséget.

Pattogtasd tovább a labdát

Mi történik, ha ledobsz egy kosárlabdát a földre? Visszapattan. De valahányszor felpattan, egyre alacsonyabban fog feljönni a földtől, amíg teljesen el nem éri azt. Azonban, ha folyamatosan pattogtatod, akkor folyamatosan visszatér és a levegőben marad.

Folyamatosan pattogatnod kell a labdát, hogy visszajöjjön a magasba, mert ha nem, akkor leáll, te meg ott ülsz és nem csinálsz semmit. Akkor is cselekedj, ha nem tudod, hogyan fogod megoldani a dolgokat. Menj futni, takarítsd ki a lakást, alakítsd ki a munkaterületed. Csinálj valamit, bármit, ami bármilyen módon produktívvá tesz. A kudarcnál csak az a rosszabb, ha szándékosan tönkreteszed a lendületed.

Kudarc...meg fog történni

Tudom, hogy minden motivációs előadó ezt mondja, de nem lehet félni a kudarctól. Kicsit idegesítő mondás, de igaz. A kudarc nem jelenti azt, hogy kudarcot vallottál.

A kudarc sajnos a folyamat része. Így javíthatsz a dolgokon. Tudni akarod mi az igazi kudarc? Amikor annyira félsz valamitől, hogy nem vagy hajlandó elhagyni a komfortzónád. El kell fogadnod, hogy a kudarcok megtörténnek és nem is egyszer. Legyél kitartó a gondolkodásodban és addig menj tovább, amíg nem érsz el eredményt. Íme egy idézet, amely neked is segítségedre lehet.

"A mester többször bukik, mint ahányszor a kezdő próbálkozik." /Stephen McCranie/

Maradj kitartó, dolgozz keményen és bízz magadban!

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása