Te is feketén iszod a kávét?

2020. november 26. 09:22 - Life Advisor

coffee_drink_personality.jpgSokan közülünk el sem tudjuk képzelni, hogy kávé nélkül indítsuk a mindennapjainkat. Bár rengeteg előnye van a koránkelésnek is, néhányan alig tudnak kikelni az ágyból és főleg elindulni otthonról egy kis koffeinlöket nélkül. A kávét sokan egészségtelennek, veszélyesnek sőt már-már ördögtől valónak tekintik, kiderült, hogy sokkal több több előnye van, mint amit híreszteltek róla. Vannak, akiknek a kávézás tudomány. Kiválasztják a megfelelő kávébabot, otthon darálják főzés előtt, ügyelnek a megfelelő hőmérsékletre stb. Mások viszont inkább mindenféle flancolás nélkül, csak feketén bedobnak egyet minden reggel. Tudtad, hogy ha az igazán fekete kávét szereted, akkor akár negatív személyiséged is lehet? Legalábbis erre utal az Insbrucki Egyetem pszichológiai vizsgálata, amely az Appetite nevű lapban jelent meg.

A tudósok már tudták, hogy különösen azok az emberek szeretik az édes ételeket, például a cukorral édesített tejeskávét, akik nagyon is társasági lények. Christina Sagioglou és Tobias Greitemeyer pszichológusokat az érdekelte, hogy vajon ez a megfigyelés fordítva is igaz-e? Azaz, azok az emberek, akik mondjuk a fekete kávét tisztán (mindenféle cukor,édesítő stb. nélkül) fogyasztják, általában ellenségesebbek is?

A mai tudomány ismerete azt feltételezi, hogy az ízpreferenciák nagyrészt a génekben rögzülnek. Az anyaméhben és csecsemőkorban megtapasztalt ízélmények szintén befolyásolhatják a preferenciáinkat egész életünkön keresztül. Ezért is érdekelte és érdekli a pszichológusokat továbbra is, hogy az ízélmények mennyiben befolyásolják az emberek személyiségét.

Egy korábbi tanulmányban két tudós megmutatta, hogy a keserű ételekkel kapcsolatos tapasztalatok arra késztetik az embereket, hogy szigorúbban ítélkezzenek mások felett és általában ellenségesebben reagáljanak. Tehát, ha szereted a keserű ételeket, italokat, a keserű ízt, mint például a fekete kávé, akkor az - a kutatók szerint - állandó negatív hatással lehet a személyiségedre.

Sagioglou és Greitemeyer új tanulmányában 500 tesztalanyt kérdeztek az ízlésbeli preferenciáikról. Az egytől hatig terjedő skálán arra kérték őket, hogy értékeljék mennyire szeretik az édes, savanyú, keserű és sós ételeket. Ezután a résztvevők a személyiségükkel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. Olyan tesztet töltöttek ki  egyébként, amivel könnyen kiszűrhető, ha a személyiségünk magában hordozza a machiavellizmus (vakmerő hatalomkeresés) , a nárcizmus (irreálisan pozitív önértékelés és önközpontúság) vagy épp a pszichopata (antiszociális személyiségzavar) jegyeit. 

A nárcisztikus tulajdonságokat olyan mondatokkal lehet ellenőrizi, mint például "mindig a figyelem középpontjában akarok lenni", a machiavellista vonások egyetértenek az olyan kijelentéssel, mint például "időnként felemelem a hangom és gyorsan reagálok, hogy másokat lerázzak" a pszichopata tulajdonságok pedig olyan kijelentések segítségével tárulnak fel, mint "gyakran érzéketlenül viselkedem másokkal."

Kiderült, hogy a kutatóknak igazuk volt a feltételezésüket illetően. A negatív személyiségjegyekkel rendelkező résztvevők lényegesen gyakrabban nyilatkozták azt, hogy szeretik a keserű dolgokat, mint például a fekete kávé. Minél jobban tetszett valakinek a keserű íz, annál valószínűbb, hogy ellenséges személyiséggel rendelkezik. Szintén észrevehető volt, hogy a tolerancia volt a legkevésbé jellemző ezekre az emberekre. 

Tehát, ha feketén és keserűen szereted inni a kávét, akkor az akár azt is jelentheti, hogy negatív személyiségjegyekkel is rendelkezel. Azok viszont, akik mondjuk csokoládé sziruppal dobják fel a Latte macchiatót, barátságosabbnak kellene lenniük. 

A tudósok szerint mindez annak tudható be, hogy az ízekkel való korai tapasztalatok nemcsak a jövőbeli preferenciáinkat befolyásolják, hanem a személyiségünket is.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása