Tényleg mindig meglőzi a kudarc a sikert?

2020. október 24. 10:59 - Life Advisor

faulire_think_man.jpgValószínűleg te is hallottad már a "nincs fájdalom, nincs nyereség" vagy az "életünk küzdelmei a legnagyobb áldások" mondatokat. Érdemes lenne tartanunk egy kis szünetet és megkérdezni magunktól, hogy ezek a mondatok igazak? Honnan származnak ezek a hiedelmek? Miért van az, hogy úgy gondoljuk a sikerhez csak és kizárólag a kudarcon keresztül vezet az út? Sok ember ebben hisz. Hiszik, hogy a céljaik vagy vágyaik megvalósításához valamilyen kihíváson vagy traumán kell átesniük. Biztos, hogy a siker felé vezető úton fogsz szembesülni kudarcokkal. De vajon kudarc és óriási dráma nélkül el sem indulhatsz megvalósítani a céljaid?

Ha vállalkozást alapítasz, akkor nem kell éveken át stresszt, aggodalmat és szorongást átélni, hogy vajon képes leszel-e kifizetni a számlákat stb. Ha színész vagy színésznő akarsz lenni, akkor nem kell több meghallgatáson is elbuknod, mielőtt megkapod az igazi vágyott szereped. Ha arról álmodozol, hogy élsportoló legyél, nem kell óriási versenyeket elvesztened, hogy te legyél a következő Michael Jordan.

Sokan küzdelmeket és kihívásokat keresünk a céljaink felé vezető út elején. Mindannyian hallottuk már, hogy amire figyelmet fordítunk azt be is fogjuk vonzani az életünkben és amikor te a kudarcra, a fájdalmas pillanatok megélésére törekszel, fájdalmas pillanatokat fogsz bevonzani, amelyek tapasztalásként ott lesznek az életedben.

Azt várjuk, hogy 99 ember mondjon nemet, mielőtt megkapnánk az első igent és megkötnénk a vállalkozásunk elsőm üzletét. Miért? Mert erre tanítottak bennünket. Vagyis, hogy a kudarc megelőzi a sikert. El kell veszítened a házad, a kocsid, a családod, hajléktalannak kell lenned, össze kell törnöd lelkileg stb. és csak azután lehetsz sikeres. Ismerős ez is ugye? Persze, hiszen jó pár "neves" motivációs előadó, tréner, coach számára remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy legyen mivel felturbózni a marketingjüket. Legalábbis ennél jobb indokot én még nem találtam arra, hogy miért szajkózzák ezeket a kudarcokat ennyire. Ez a fajta hozzáállás viszont nagyban korlátozza az életünkben tapasztalható siker és öröm mennyiségét.

"A siker nem állandó és a kudarc nem végzetes." /Mike Ditka/

Ne keresd a kudarcot

Mi lenne, ha megkérdőjeleznéd ezt a hitet? Mi lenne, ha drasztikus változást tudnál létrehozni a saját életedben? Ahelyett, hogy azt éreznéd, hogy neked mindenképpen stresszesnek kell lenned ahhoz, hogy sikeres vállalkozásod lehessen, mi lenne, ha szeretetből és izgalomból hoznád létre álmaid üzletét?

A fejlődés az, ami boldoggá tesz minket. A fejlődés az, ami izgatja és motiválja az embereket. Amikor megkezded az álmaid felé vezető utat, nem kell egyik napról a másikra megvalósítani mindent, de az érzés, hogy napról napra közelebb jutunk a céljainkhoz, motivál és felpörget minket.

Hallottad már azt is, hogy "csak 1%-kal legyél jobb, mint tegnap voltál"? Ez a mondat aztán kiemelten érvényes manapság, amikor olyan sokan azonnali eredményeket szeretnénk elérni.

Amikor a figyelem középpontjában az azonnali eredmények állnak, nem pedig az út, amely elősegítheti egy még nagyobb cél elérését is, akkor az emberek azt érzik, hogy először kudarccal kell szembesülni, mielőtt a céljuk egyáltalán megvalósulhat.

A másik ok, amiért elsőre a kudarcot keressük, mert nem egy olyan álmot vagy célt szeretnénk megvalósítani, amiben hiszünk. Csak úgy hajszolod a célod, de nincs benned szenvedély, hogy el is érd.

Önmagadra koncentrálj, ne a kudarcra

Tudjuk, hogy a fejlődés és a cselekvés fontos összetevője, hogy csúcsformába hozzuk magunkat. De várnunk kell a kis győzelmeinkre, mielőtt csúcsformába kerülnénk? Nem! Már most azonnal kialakíthatsz olyan szokásokat és apró rituálékat, amelyek csúcsformába hoznak téged. Mindez pedig abban segít, hogy pozitív érzelmekkel, örömből,izgalomból és boldogságból teremtsd meg a sikereid.

A legjobb az egészben, hogy te választhatod ki ezeket a napi szokásokat. Nincs egy kőbevésett lista, amit követned kell. Bármit csinálhatsz, ami izgalomba hoz téged.

Ilyen például :

  • Inspiráló podcats vagy videó megtekintése
  • Könyv olvasás
  • Meditáció
  • Napló írás
  • Célok átolvasása / átírása
  • Pozitív megerősítések használata
  • Beszélgetés hasonló célokkal rendelkező emberekkel

A lista tényleg a végtelenségig folytatódhat és ezeket már ma elkezdheted. Egyszerűek és hatékonyak.

Nincs semmi ok arra, hogy várj még a céljaid elérésével. Ne ringasd bele magad abba a korlátozó hitbe, hogy fájdalmat vagy kudarcot kell megtapasztalnod mielőtt az álmaid valóra válnak. Mindennap új és új emberek bizonyítják be, hogy hónapok vagy 1 év alatt megcsinálták és elérték azt, ami a társadalom szerint évekbe, évtizedekbe telik.

Az élet legcsodálatosabb része, hogy megteremthetjük a saját sorunkat. Mi vagyunk az életünk alkotói és senkire és semmire nem kell várnod. Nálad is ott a lehetőség, hogy erőteljesen, magabiztosan befolyásold a világot.

Megérdemled az egészséget, a gazdagságot, a békét, a szeretetet, az örömöt, a bőséget és a sikert. Kezd el ezt most a szívedben érezni. Te vagy a valóságod megteremtője.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

4 komment
süti beállítások módosítása