Siker a munkahely keresésben? Erre szükséged lesz.

2020. október 24. 15:00 - Life Advisor

soft_skill_plan.jpgElgondolkoztál már valaha azon, hogy mi választja el egymástól azokat az embereket, akiknek szinte roskadozik az email fiókja az állásajánlatoktól és a munkaadók könyörögnek, hogy náluk dolgozzanak, azoktól az emberektől, akik újra és újra különböző állásportálokon keresztül jelentkeznek munkákra és egy idő után úgy érzik, mintha ez az egész folyamat maga lenne a fekete lyuk? Ha igen, akkor nem vagy egyedül. Naponta emberek ezreit frusztrálja az a tény, hogy nem találják meg a megfelelő munkahelyet vagy épp utálják a jelenlegi munkájukat. Ahelyett, hogy azt csinálnák, amit akarnak, azt teszik, amit meg kell tenniük a boldogulás érdekében. Amikor elképzelik, hogy az életük következő 40 évében a jelenlegi munkakörükben dolgoznak, úgy érzik, hogy nyomasztó súly nehezedik rájuk és nem látnak mást, mint sötétséget. Az egyetlen fény az alagút végén a hétvégék és az esetleges nyaralás, ha egyáltalán összemerik gyűjteni a bátorságot, hogy szabadságot kérjenek a főnöküktől. Ismerem az érzést, én is dolgoztam így.

Miközben a mókuskerékben próbáltam nap mint nap túlélni, néztem, ahogyan a sikeres pályázók fényévekkel haladnak előre a karrierjükben (az előírt tapasztalatok nélkül és anélkül, hogy neves egyetemekre jártak volna). Ők voltak azok, akik maguk válogatták ki a cégeket, ahol dolgozni akartak, ahelyett, hogy bármilyen munkát elvállaltak volna.

Ami pedig igazán lenyűgözött, hogy ezek az emberek saját maguk állapították meg a fizetésüket és megkapták, amit kértek, ahelyett, hogy ráugrottak volna az első ajánlatra, amit a munkaadó felajánlott.

Mi volt a titkuk?

Ha megkérdezel egy "karrier szakértőt" akkor valami átlagos dolgot mondanak, például :

  • A legjobb jelölteknek van LinkedIn profiljuk, rengeteg referenciával és ajánlással
  • Önéletrajzuk 12 pontos betűtípussal íródott az adott cég elvárásainak megfelelően
  • Mindig van náluk friss önéletrajz, hátha találkoznak valakivel, aki felakarja venni őket

Lehet, hogy így van, de ezen dolgok egyike sem a valódi oka annak, hogy sikeresek. Te is és én is jól tudjuk, hogy valami egészen más dolog okozza a különbséget.

Természetesen a közösségi média profiljaid legyenek rendben. Ne tegyél ki posztokat arról, hogy mennyire gyűlölöd a jelenlegi munkád, ne posztolj képet arról, hogy hogy néztél ki a 10 sör után a hétvégi buliban.

Természetes, hogy az önéletrajzodnak jól megtervezettnek és az adott munka követelményeinek megfelelőnek kell lennie.

Mégis, rengeteg ember van tökéletes önéletrajzzal, rendes közösségi média profillal, akiket soha nem hívnak be interjúra.

A titok a színfalak mögött rejlik, az értékesítés finom művészetével. Arról az időtlen taktikáról beszélünk, amely egészen az ókori Rómáig vezethető vissza. Íme az igazság :

"Amikor állást keresel és pályázol, akkor valójában önmagadat adod el."

Nem, nem a seggnyalós módszerrel. Önmagadat adod el úgy a cégnek, hogy te vagy az a személy, aki segíthet nekik a céljaik elérésében. Olyan befektetésnek add el magad, amelybe érdemes befektetni és akivel érdemes elvégeztetni a munkát. Jobban, mint bárki más, aki bejön az ajtón.

Jó, jó, de mégis hogyan kell ezt csinálni? Sőt, hogyan kell ezt JÓL csinálni?

Ha beütöd a keresőbe, hogy "tippek álláskereséshez", akkor több, mint 110.000 találatot fogsz kapni és miután a harmadik oldalon olvastad ugyanazokat, megunod, bezárod az oldalt, elmegy az életkedved és kikiáltod magadról, hogy ez az egész álláskeresősdi reménytelen.

Bár az álláskereső portálok, a fejvadász cégek többsége azt mondja, hogy "csak töltse fel önéletrajzát és szállítjuk önnek a jobbnál jobb lehetőségeket" ez nem feltétlenül van így, vagy inkább mondjuk úgy, hogy nem biztos, hogy te ezt akarod.

Arról viszont nem gyakran olvashatunk, hogy a megfelelő munkahely megtalálásához nemcsak a tudásunk, tapasztalataink szükségesek, de az önismeret legalább ugyanilyen fontos. Ahhoz ugyanis, hogy eladd önmagad, szükséges hogy tudd, mire vagy képes, mik azok a képességeid, amelyekből előnyt kovácsolhatsz, mik az erősségeid, gyengeségeid, milyen számodra az ideális munkakörnyezet stb. Mindez nem csak a munkahely keresés alatt segít, hanem majd az interjún is.

"Válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni, és soha életedben nem kell dolgoznod!" /Konfucius/

Jogosan merülhet fel benned a kérdés : most tényleg órákat, heteket, hónapokat kell eltöltenem azzal, hogy a fenti kérdésekre választ találjak? Vagy netán (jelenleg munkanélküliként) óriási pénzösszeget kellene költenem egy tanfolyamra, tanácsadásra, ahol egy szakértő segít és választ ad a kérdéseimre?

A SkillBanditnek köszönhetően csupán 10-15 percre lesz szükséged ahhoz, hogy választ kapj a fenti kérdésekre és, hogy teljesen új irányt vegyen a munkahely keresésed. Az online kitölthető teszt segít kideríteni a munkahelyi tulajdonságaid, a szuperképességeid, az erősségeid, a kommunikációs stílusod, az ideális munkakörnyezeted és azt is megtudhatod, hogy mire érdemes figyelned a munkahely keresésekor. Ne aggódj, megbukni nem tudsz, nincs rossz vagy jó válasz. Önmagadért csinálod, így csak annyit kell tenned, hogy ösztönösen válaszolsz a kérdésekre.

Nem keresek munkát, sőt tovább megyek, coachként sem használok teszteket az ügyfeleimnél. Saját magam néha-néha elvégzek egyet-kettőt, de biztos neked is ismerős, hogy vagy nem kapod meg az eredményt, csak, ha fizetsz vagy maximum két soros eredményt kapsz, netán részletes eredményt kapsz ugyan, amiből jó, ha két-három mondat/gondolat illik rád valójában. Engem ezek rendesen demotiválnak.

Most viszont kivételt tettem és nagyon is megérte. A SkillBandit tetsztje percek alatt olyan jellemzést képes felállítani rólad is, amely abszolút "WOW" élményt okoz majd számodra. Ha pedig épp munkahelyet keresel, akkor az oldalon az eredményed alapján azonnal szemezgethetsz is olyan lehetőségek közül, amelyek tuti, hogy passzolnak hozzád. Ha pedig inkább csak a kíváncsiság hajt, hogy megismerd a szuperképességeid, akkor az eredményedet Soft skill térkép formájában ingyenesen letölteted és bármikor, bárhol használhatod majd a későbbiekben. 

Adj egy esélyt magadnak, derítsd ki mire vagy képes és találd meg a legjobb munkahelyed!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása