3 félelem, amit le kell győznöd, ha sikeres akarsz lenni

2020. október 07. 07:30 - Life Advisor

fear_to_success.jpgSikeres akarsz lenni? Tudom, tudom.....hülye kérdés. Hát persze, hogy az akarsz lenni. Mindannyian erre vágyunk. Szerintem akkor ugorhatunk is a következő kérdésre. Hajlandó vagy megtenni mindent, ami a sikerhez szükséges? És nem, nem valami sötét és/vagy illegális dologról beszélek. Úgy értem, hogy hajlandó vagy-e megtenni azokat a dolgokat, amelyek szükségesek a vágyott siker eléréséhez? Például, hajlandó vagy szembenézni a félelmeiddel?

Az igazság ugyanis az, hogy ha sikeres akarsz lenni, akkor ezt is meg kell tenned. A félelemmel való szembenézés a folyamat része, sőt elengedhetetlen része. Ez teszi számodra lehetővé, hogy növekedj és önmagad azon verziójává válj, akire szükséged van a sikereid elérésének érdekében. Van 3 olyan félelem, amellyel mindenkinek le kell győznie, ha sikerre vágyik.

1. A kudarctól való félelem

Igen, a régi jó öreg kudarctól való félelem. Ez szinte kezdetektől fogva visszatartja az embereket. De miért? Mert utálunk kudarcot vallani.

Eredményorientált emberek vagyunk, szeretünk sikereket elérni. Tüzeli az egónkat és az önbecsülésünket.

Ugyanúgy igaz ennek az ellenkezője is, utálunk kudarcot vallani és ha megtörtént, akkor reménytelen embernek érezzük magunkat.

Sokszor olyannyira eluralkodik rajtunk ez az érzés, hogy nem teszünk semmit, hogy ez változzon. Beragadunk abba a helyzetbe, ahol épp vagyunk. Ez pedig szégyen. Tudod miért? Mert a kudarc nem létezik. Újra : a kudarc nem létezik.

Persze, hagyományos értelemben kudarcot vallunk, ha nem érjük el a sikereinket. De ez nem kell, hogy ez jelentsen bármit is rólad, nem kell, hogy úgy érezd, hogy egy senki vagy, ahogy azt a legtöbb ember érzi.

Ahelyett, hogy a kudarc azt jelentené, hogy most ugyan nem érted el a kívánt eredményt, de később lesz lehetőséged, a legtöbb ember megengedi, hogy a kudarc tényleg kudarcot jelentsen és hogy emiatt tényleg mindennek vége.

Nos, amikor félsz a kudarctól, mert attól tartasz, hogy valaminek a kudarca azt jelenti, hogy te egy senki vagy, nem csoda, hogy nem cselekszel. Tehát visszatérve arra, hogy a kudarc nem létezik, talán ez az egyik legfontosabb a sikeres emberek gondolkodásmódjából. Azok az emberek, akik sikeresek, megtanulják átformálni a kudarcot. Még mindenki más jó ómenként használja, a sikeres emberek tanulási lehetőségként tekintenek rá. Ha te is így cselekszel, a kudarc teljesen új értelmet nyer.

Ha pedig már a kudarctól való félelemről beszéltünk, át is térhetünk az ehhez szorosan kapcsolódó második félelemhez, amelyet le kell győznöd.

2. Az ítélettől való félelem

Félsz attól, hogy az emberek megítélnek téged vagy te ítéled el magad? A kudarc önmagában nem rossz dolog, csak attól lesz rossz, hogy mi negatív értelmet tulajdonítunk neki.

Így működik a világunk. Semmi sem jó vagy rossz anélkül, hogy mi ne adnánk neki valamilyen értelmet. Az emberek mindig megítélik a másikat. Ez az emberi tapasztalat része. Ez egy szükséges dolog, valami megítélése lehetővé teszi, hogy távol maradj azoktól, akikhez nem kell tartoznod.

Csakhogy világos legyen, nem azt javaslom, hogy egy előre mindenkit elítélő bunkó legyél. Csak azt szerettem volna megmutatni neked, hogy az ítélőképességünk működik és használjuk is.

Tehát akár az álmaid után mész és cselekszel, akár a kanapén fekszel és nem csinálsz semmit, az emberek megfognak ítélni. Vitatkozhatsz velem, vagy elfogadhatod igazságként (mert így van) és megtanulhatsz elmenni mellette.

Sajnos az emberek döntő többsége feladja, hogy a siker felé haladjon azért, mert félnek attól, hogy olyan emberek ítélik meg őket, akik egyébként egyáltalán nem számítanak.

Kérdezd meg magadtól, hogy mi a fenéért félsz attól, hogy mások megítélnek?

3. Az ismeretlentől való félelem

Miért félünk a sötétben? Mert nem látunk és ismeretlen számunkra minden. A fényben viszont látjuk, hogy mi van előttünk. Amikor viszont elveszítjük ezt a képességet, elveszítjük az önbizalmunk.

Lehet,hogy már te is észrevetted ezt, ha mondjuk voltál már nappal és este is futni. Napközben sokkal könnyebben belefeledkezünk a futásba, míg este sokkal több energiát használunk arra, hogy a környezetünket feltérképezzük.

Ugyanez történik az élet többi területén is. Az ismeretlentől való félelem megbéníthat minket. Ezért nem merünk kilépni az egyébként pocsék munkánkból, ezért ragadunk ott egy nem működő párkapcsolatban stb. Ha félsz az ismeretlentől, soha nem leszel sikeres.

A vágyott siker elérése ugyanis megköveteli, hogy elfogadd az ismeretlenségből fakadó kellemetlen érzést és ezzel együtt elhagyd a komfortzónád.

Mindent egybevéve a sikeres életre történő törekvés szórakoztató. Időnként kihívást jelent, kényelmetlen és ijesztő is. A félelem elfog jönni. Amikor ez megtörténik, meg kell határoznod, hogyan fogsz velük bánni.

A szomorú igazság az, hogy ezek a félelmek önmagukban is elengedőek ahhoz, hogy meggátoljanak minket a céljaink elérésében. Ha viszont megtudod tanulni azt, hogy továbblépj a félelmek ellenére, akkor óriási sikerek várnak.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása