A céljaid keresed? Ne a szenvedélyeddel kezdj!

2020. szeptember 28. 14:38 - Life Advisor

passion_vs_passion.jpgA szenvedélyed a célod? Remélem nem. Láttátok a Taplógáz című filmet? Ricky Bobby NASCAR pilóta életet mutatja be, aki minden futamot elsőként képes abszolválni és eszerint a filozófia szerint is él. Vagyis, ha nem vagy első, akkor vesztes vagy, vallja a főhős. Ezt a tudatot pedig alkoholista apukája ültette el benne. Rickyhez hasonlóan mindannyiunknak vannak olyan hiedelmei, amelyek vezérlik az életünket és ezek a hiedelmek határozzák meg a cselekedeteinket is. Ez a hit sokféle helyről származhat. Függ attól, hogyan neveltek minket, hol nőttünk fel, mit tanítottak nekünk, miket olvastunk stb. Néhány meggyőződés még akár jó is lehet. Egyes hiedelmek azonban károsak, logikátlanok és visszatartanak minket attól, hogy a legjobb életünket éljük. A társadalom elhitette velünk, hogy a szenvedély a legfontosabb dolog az életben. De nem az.

Az ilyen meggyőződés következtében azt gondoljuk, hogy csak olyan munkákat kell végeznünk, amelyet szeretünk vagy, hogy csak akkor házasodhatunk össze valakivel, ha pompás randikon vagyunk túl. Más szóval, ha eleve nincs meg a szenvedély, akkor nem érdemes folytatni. Amikor viszont átgondoljuk, hogy mit is jelent ez a hit, akkor rájövünk, hogy mennyire valótlan is ez az egész.

A munkanapod minden perce nem fog örömöt okozni. A legjobb kapcsolatok egy része döcögősen indul. Tehát, bár a"Élj a szenvedélyed szerint" jó tanács, az eredmények veszélyesek lehetnek. Ez azért van, mert a "szenvedélyed" hónapokig, évekig, sőt évtizedekig is rossz irányba terelhet.

Mi a probléma a szenvedéllyel?

Ma a szenvedély szót túlzottan is használják. Annyi jelentése van már, hogy egyáltalán nincs jelentése. Ha megkérdezed valakitől, hogy mit jelent számára a szenvedély, akkor ilyeneket mondanak : "Valami, amit igazán szeretsz csinálni." vagy "Olyan valami, ami izgalommal tölt el." vagy, ami még rosszabb "A szenvedély az, ami boldoggá tesz.".

Ennek eredményeként azt mondjuk, hogy szenvedélyünk a kávé, de valójában kedveljük a kávét. Ettől még nem kell kávézót nyitnunk. Azt mondjuk, hogy szenvedélyünk a fitness, de valójában szeretünk edzeni. Ettől még nem kell edzőtermet nyitnunk. Azt mondjuk, hogy szenvedélyünk a golf, de valójában a golf a legkedveltebb hobbink. Ettől még nem kell golf versenyre benevezni. A szenvedély szóval magyarázzuk életünk azon vonatkozásait, amit kedvelünk és aminek örülünk.

Mit jelent tehát a szenvedély szó? A szenvedély meghatározása "alig ellenőrizhető érzelem." Érdekes. Gondolj csak bele, ha kicserélnénk a szenvedély szót a "Kövesd a szenvedélyed!" tanácsban. Mi lenne belőle? Kövesd az alig kontrollálható érzelmeid. Szörnyű tanács lenne.

De folytathatjuk tovább. Ismerősök ezek a tanácsok?

  • Ne csinálj semmit, csak ha szenvedéllyel csinálod.
  • Fordítsd a szenvedélyed bevétellé.

Ha kicseréljük a szenvedély szót a szótárban található meghatározással, akkor szörnyű tanácsokat kapunk :

  • Ne csinálj semmit, csak ha alig kontrollálható érzelmekkel rendelkezel.
  • Fordítsd az alig kontrollálható érzelmeid bevétellé.

Ezek a tanácsok biztosan nem kerülnének fel semmilyen motivációs oldalra, nem kerülne ki a falra nagy betűkkel. Nevetségesen hangzanak, sőt azok is.

Kövesd a szenvedélyed = Rettenetes tanács

Ha szenvedéllyel indulsz, soha nem tapasztalod meg az igazi kiteljesedést. Meglátod, hogy rossz létrát támasztottál a falhoz. De ha a szenvedélyed összefüggésbe hozod azzal, amiben jó vagy, akkor kiteljesedést fogsz tapasztalni.

Nem indulhatsz szenvedéllyel és nem is támaszkodhatsz rá. A szenvedély olyan, mint a tűz. Pozitív változásokat táplálhat vagy tönkreteheti az embert és a körülötte lévő világot.

A tudósok Galileo Galilei idején szenvedélyesen ragaszkodtak ahhoz, hogy a Föld lapos, de tévedtek. A Titanic építői szenvedélyesen hittek abban, hogy a hajójuk elsüllyeszthetetlen, de tévedtek.

2018-ban a Stanford kutatói feltettek egy kérdést a hallgatóiknak : a szenvedély állandó vagy képes a növekedésre az idő múlásával?

Az első csoport azt mondta, hogy szenvedéllyel születünk és ez nem változik életünk során. A második csoport pedig úgy vélte, hogy a szenvedélyünk az idő múlásával változik.

Az első csoport nagyobb valószínűséggel adta fel, amikor nehézségekkel szembesültek. A második csoport tagjai viszont nagyobb valószínűséggel küzdött meg a kudarcokkal és csalódásokkal a céljaik elérésének érdekében. A kutatók tehát arra a következtetésre jutottak, hogy az emberek sürgetése, hogy megtalálják a szenvedélyüket arra készteti őket, hogy mindent egy lapra tegyenek fel és aztán feladják, ha nehézséggel kerülnek szembe.

Úgy tűnik tehát, hogy veszélyes dolog lehet, ha az életed a szenvedélyed köré építed. A szenvedély nem érdek. A szenvedély nem hobbi. Ha megfelelően azonosítjuk és megfelelő időt adunk a növekedésnek, akkor inspirálhat minket. Ez arra késztet minket, hogy jobbak legyünk, fejlődjünk és tovább éljünk. A szenvedély önmagában nem cél, de a szenvedély olyan platformmá válhat, ahol elérhetjük a céljainkat.

A szenvedély idővel növekedni fog

A sikeres emberek sem szenvedéllyel indulnak el. Azzal kezdenek, hogy kik is ők és kiknek tudnak segíteni. Walt Disney mindig is szenvedélyesen szórakoztatta a gyerekeket, de nem ezzel kezdte. Fiatalként természetesen kreatív volt. Rajz iránti érdeklődését kihasználva bővíteni kezdte az illusztrációit és az üzleti ismereteit. 5 évébe telt, amíg ez sikerült és előállt az első és egyetlen Mickey egérrel. Nőttek a képességei, a személyisége is fejlődött és idővel a szenvedélye is növekedésnek indult.

A szenvedély tehát folyamatosan növekedhet. Ahogy fejleszted a képességeid, egyre jobb leszel a munkádban. Ahogy javulnak a képességeid, több embernek tudsz segíteni és minél több embernek segítesz átélni egy átalakulást, annál szenvedélyesebbé válsz a munkád iránt. Lehet, hogy az elején még nincs meg benned a szenvedély, de idővel ez változni fog.

A motiváló szenvedély meghatározása

Amikor a szenvedélyed másokra összpontosul, akkor ez motiválni kezd téged. Több, mint hobbi vagy figyelemelterelés. Ez az, ami kihúz az ágyból,inspirál egész nap és arra ösztönöz minket, hogy valami óriásit csináljunk. Hogyan találhatod meg a motiváló szenvedélyed és használhatod ezt a céljaid elérésére? Ez a 4 kérdés segíthet :

1. Milyen problémát oldasz meg?

Mindannyian problémamegoldók vagyunk. Akár barista, akár könyvkiadó, főiskolai tanár, szülő vagy, problémamegoldó vagy. A szenvedély abból jön, hogy látjuk a problémák megoldásának másokra gyakorolt hatását. Figyelj azokra a kérdésekre, amelyeket a legszívesebben orvosolnál. Kicsik és specifikusak vagy nagyon és bonyolultak? Minél tisztábban látod a problémát, amit szeretnél megoldani, annál nagyobb szenvedélyed lesz majd, hogy segíts másokon.

2. Melyik az a valaha is átélt élmény, amely során teljesnek érezted magad?

Gondolj egy ilyen időszakra. Mit csináltál? Miben segítettél másoknak? Milyen tapasztalat volt ez számodra? Minél mélyebben tanulmányozod, hogy mi teljesít ki téged, annál nagyobb eséllyel találod meg a motiváló szenvedélyed.

3. Hajlandó vagy áldozatokat hozni?

A szenvedély meghatározásának legjobb tesztje, hogy vajon mit vagy hajlandó megadni érte. A nagy szenvedély magasabb szintre hív. Arra ösztönöz, hogy valami nagyobbat tegyél az életeddel. Ha nem vagy hajlandó időt és energiát áldozni, akkor a szenvedélyed csak a hobbid lesz.

4. Mások javára használod a szenvedélyed?

Az énközpontú szenvedély rövid ideig tart. A szenvedély viszont, amely másokra irányul egy életen át fog tartani. A szenvedélyed minél inkább mások segítésére összpontosul, annál nagyobb kiteljesedést fogsz megtapasztalni. A beteljesülés és a szenvedély kéz a kézben jár.

Igen, a sikeres emberek,vezetők szenvedélyesek. Azonban nem ez az, ami elindítja őket a siker felé vezető úton. Ez az, amit arra használnak, hogy segítsenek másoknak.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása