Tökéletességre törekszel? Íme 5 ok, amiért nem kellene.

2020. szeptember 27. 12:04 - Life Advisor

perfectionism.jpgOlyan világban élünk, ahol a tökéletességre való törekvés erénynek számít. Az évszázadok során ez az ideál beágyazódott a tudatunkba. A tökéletesség az, ami arra késztet minket, hogy javítsunk a múltbéli erőfeszítéseinknek és folyamatosan dolgozzunk azon, hogy önmagunkat mindennél és mindenkinél jobbá tegyük. Bár ez jó dolognak tűnik, ideje szembesülnünk azzal, hogy ez mekkora károkat okozhat a személyiségünkben hosszútávon. Íme 5 oka annak, amiért abba kellene hagynod a tökéletességre való törekvést és inkább boldogabb, teljesebb életet kell élned.

1. A maximalizmus magas szintű stresszhez vezet

A maximalista emberek gyakran élnek át rendkívüli stresszt, mert véleményük szerint a dolgok ritkán elég jók. Folyamatosan aggódnak azon, hogy minden tökéletes legyen. Ez egy egészségtelen gondolkodásmód, mivel megakadályoz téged abban, hogy elégedettséget érezz és kiteljesedést nyerj a munkád során.

A tökéletesség üldözése azt jelenti, hogy a belső hangunk folyamatosan azt mondja, hogy dolgozzunk többet és folyamatosan emlékeztet minket, hogy semmi sem elég jó. Ha ezt a szokásunkat nem ellenőrizzük és nem tartjuk kordában, akkor mindez bizony hamar kiégéshez vezethet.

2. Könnyebben fogod tudni kezelni a változásokat

Semmi sem állandó, csak a változás. De ha arra törekszel, hogy mindig tökéletességben tartsd a dolgokat, akkor egyre bonyolultabb és frusztrálóbb lesz a változások kezelése. Először még megtervezed a mindennapokat és egyre csak küzdesz és küzdesz azzal, hogy minden feladatot teljesíts.

De aztán az élet keresztülhúzhatja a számításaid és a lefektetett tervek egy pillanat alatt felborulhatnak. Mit csinálsz akkor? Elkezdhetsz aggódni az új helyzet miatt és tovább küzdhetsz, hogy a dolgok tökéletesek legyenek. Vagy elfogadhatod a változást, jól érezheted magad és kihozhatod a legtöbbet abból, ami van. Nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy tudd melyik az egészségesebb megközelítés.

3. Bátrabb leszel és mersz kockáztatni

Minél jobban kergeted a tökéletességet, annál inkább megakadályozod magad a kockázatvállalásban. A perfekcionizmust gyakran a kudarctól való rendkívüli félelem vezérli. Pontosan ez történik akkor, amikor a gondolataidban megjelenik, hogy nem is érdemes megpróbálni valamit, ha nem lehet tökéletesen megtenni. Ezzel elzárkózol a lehetőségektől és a különböző kihívásoktól. 

Ez a gondolkodásmód az, amely megakadályoz téged, hogy új munkahelyet keress, hogy jobb pozícióra pályázz, hogy bármilyen változást eszközölj, mert ugyanazon a helyen ragadsz. A kudarctól való félelem tehát a siker váratlan akadállyá válik. Miután elengeded a tökéletesség iránti igényed, képes leszel kockáztatni és nyitottabb leszel az új tapasztalatok iránt.

4. A perfekcionizmus elfojtja a kreativitást

A tökéletességre való törekvés nemcsak abban akadályoz meg, hogy kockáztass és új dolgokat próbálj ki, elfojtva a kreatív impulzusokat is. Ha a célod mindenáron a tökéletesség, akkor a problémák megoldásában már nem támaszkodsz kreativitásra vagy a fantáziádra. Szenvedni fogsz az innováció hiányától.

Ha egy pillanatra elfelejted, hogy tökéletes vagy és arra koncentrálsz, hogy valami újat csinálj vagy egy régi dolgot új módon próbálj ki, akkor eredményesebb leszel. Meg fogsz tanulni valami újat magadról és új készségeket is elsajátíthatsz. A kreativitás segít a növekedésben és egyedi személyiséget kölcsönöz neked. Ez az egyedülállóság pedig sokkal szórakoztatóbbá és teljesebbé teszi az életet, mint a tökéletességre való törekvés.

5. Több időd marad, ha nem akarsz tökéletes lenni

Ha perfekcionista vagy/voltál, akkor ismerős lehet, hogy mennyire kevés időd marad saját magad számára. A maximalisták ugyanis olyan szokásokat vezetnek be, amelyek annyira lefoglalják őket, hogy semmi másra nincs idejük. Hajlamosak a multitaskingra, nem tartanak szüneteket és nem delegálnak feladatokat.

A perfekcionizmus a "mindent vagy semmit" mentalitást teremti meg. Azt hiszed, hogy az a legjobb, ha mindent te csinálsz, hiszen senki más nem tudja tökéletesen megcsinálni rajtad kívül. Mit fogsz tapasztalni? Kimerült leszel, eltemet a munkád, stresszelni fogsz, goromba leszel és képtelen leszel ellazulni, kikapcsolódni.

A tökéletesség ideálisnak tűnhet, de ez okozza a legtöbb fejfájást és nem érdemes emiatt sem a lelki, sem pedig a fizikai jólétedet feláldoznod. Ha valóban megakarod élni az életed, akkor ideje lenne felhagynod a tökéletességre való törekvéssel és az igazán fontos dolgokra összpontosítani.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

10 komment
süti beállítások módosítása