Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

3 tipp, hogy könnyebb legyen tabukról beszélni

2020. szeptember 21. 10:44 - Life Advisor

tabu_tema.jpgGyermekként vagy tinédzserként a felnőttek megtanították nekünk, hogy nem megfelelő olyan dolgokról beszélni, mint szex, a pénz vagy a halál. Ezek a tabuk vagy a felsőbb hatalom által elfogadhatatlannak tartott témák egészen a felnőtt korunkig kísérhetnek minket és megnehezíthetek a bizonyos értelemben kényelmetlen, de fontos témák megbeszélését és kezelését a párunkkal, szeretteinkkel. Esther Perel ismert párkapcsolati terapeuta szerint azonban vannak módszerek és eszközök ennek a mentális korlátnak a megtörésére és a kevésbé feszült beszélgetések megteremtésére.

A legfontosabb, hogy megértsük, honnan származik egy tabu. Ezt követően megpróbálhatjuk kideríteni, hogy miért vált ki szégyenteljes érzést az adott téma számunkra. Ahhoz, hogy a tabut megtörtjük, le kell győznünk saját magunkat és beszélnünk kell másokkal ezekről a témákról. Így a tabu kevésbé fog irányítani minket.

Honnan származik a tabu?

Esther Perel szerint a tabu eredetének megértése az első lépés ahhoz, hogy másokkal tudjunk róla beszélni. A tabukat gyakran "határok létrehozására és csoportok összetartására" használják. Különösen igaz ez a társadalmi tabukra, mert ezek segítenek fenntartani a társadalmi rendet. Más tabuk azonban, mint például a szexről, a pénzről és a halálról, gyakran a félelemben vernek gyökeret.

Például, ha a szüleid úgy gondolják, hogy a szex csak két házas ember között megfelelő és elfogadott, akkor a házasságon kívüli szex tabuja vallási meggyőződésen alapulhat. Ha pedig a családod nem hajlandó azonos nemű párokról beszélni, az a homoszexualitást régóta fennálló tabuját mutatja meg.

Te mit gondolsz egyébként erről?

Ha ideges vagy csalódott vagy, hogy a családod nem beszél ezekről a kérdésekről, az okok megértse segíthet megtörni a hallgatást.

Mi történne, ha megtörnénk ezt a tabut?

A családi tabu megtörésére irányuló erőfeszítést sokkal könnyebb kimondani, mint megtenni. Esther Perel szerint hasznos lehet elgondolkozni azon, hogy miért olyan fontos számodra egy bizonyos tabutéma felvetése.

A hagyományok megtörése nem rossz, de félelmet kelthet, mert megtanították neked, hogy az ilyen viselkedés szégyenteljes vagy csalódást okoz másoknak.

Esther Perel azt javasolja, hogy tegyük fel magunknak a kérdést : mi lenne, ha nem tartanám be ezeket a szabályokat és inkább megtörném ezt a tabut?

Ez a megközelítés segít abban, hogy az összképet lásd ahelyett, hogy a családtagod első reakciójára koncentráltan hoznál döntést.

A szüleid durvának és tiszteletlenségnek tarthatják, ha megkérdezed, hogy apukád írt-e végrendeletet, mert ezzel elismered a halál tényét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy te durva vagy tiszteletlen ember vagy.

Sokkal inkább jelenti azt, hogy eléggé törődsz a családoddal ahhoz, hogy kezeld a család pénzügyi és érzelmi biztonsága szempontjából kritikusan nehéz kérdéseket.

Miután megértetted, miért fontos számodra egy tabut megtörni, megszabadulhatsz mások elvárásaitól és meghatározhatod a saját határaidat.

Ötletelj és vedd körül magad olyan emberekkel, akik szabadon beszélnek kellemetlen témákról

Miután jobban megértetted, hogy miért akarsz megtörni egy párkapcsolati tabut, meg is teheted. Fontos azonban, hogy türelmes legyél magaddal eben a folyamatban. Ez nem történik meg azonnal. Dolgozol rajta, megkérdőjelezed az értékeidet és megkérdőjelezed a meggyőződésedet.

Beszélj a "belső gyermekeddel" és ismerd el a tabuk megtörésétől való félelmed. Ezután lesz itt az ideje, hogy előtérbe hozd a tabut azokkal az emberekkel, akikkel korábban ezt próbáltad elkerülni. Ne próbáld meg elrejteni vagy tagadni a kellemetlenséget. Csak vágj bele és sokkal könnyebb lesz, mint gondolnád.

Szüleid vagy a családtagok negatívan reagálhatnak erre. Ilyenkor meg kell próbálni megérteni őket. Tedd világosság, hogy megérted, miért nem tetszik nekik a tabutörésről hozott döntésed, de neked ez jelenti a helyes utat.

A terapeuta szerint a helyzet ilyen módon történő kezelése sokkal jobb, mint a többiek elküldése azzal, hogy "Jó, akkor inkább hagyjuk, minden rendben van így is." Valószínűleg semmi sincs rendben.

Ezenkívül megtudod magyarázni, hogy miért érezted szükségesnek és helyes döntésnek a tabutörést. Esther Perel szerint a tabuk mindenki számára erkölcsi iránytűként működnek. Annak kialakítása, hogy meg határokat kell átlépni és melyeket fenntartani, segíthet, hogy jobban megértsük önmagunkat és a vágyott életünket.

Végezetül pedig vedd körül magad olyan emberekkel, akik már megtörték a tabukat, amelyeket te most készülsz megtörni a saját életedben. Ha beszélsz ilyen emberekkel, az ösztönzően hathat a hitelességre és mélyebb betekintést nyújthat abba, hogy miért is akarod eleve megtörni a tabut.

Esther Perel : A tabuk visszatartják a párkapcsolatod? videóját (angol) és a további részleteket itt nézheted meg :

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

5 komment
süti beállítások módosítása