5 hatékony módszer a mentális felfrissüléshez

2020. szeptember 17. 09:09 - Life Advisor

out_of_work.jpgA Gettysburg College által végzett tanulmány megállapította, hogy életünk egyharmadát munkával töltjük. Egy ember átlagosan 90.000 órát tölt munkában élete során. Ez rengeteg idő, amikor távol vagyunk a családtól és mialatt rengeteg fizikai és mentális megterhelésnek vagyunk kitéve. A folyamatos munka, a túlórák sajnos sok esetben elsőbbséget élveznek a családdal szemben és még mielőtt észrevennénk, termelékenységünk, kreativitásunk, mentális és fizikai egészségünk is hanyatlásnak indul. De miért?

Ennek egyik oka, hogy nem adunk kellő időt az elménknek arra, hogy újratöltődjön és ismét a prioritásokra összpontosítson. Folyamatosan megengedjük, hogy kevésbé fontos feladatok bekerüljenek a napi menetrendünkbe és hosszú órákon keresztül dolgozunk mindenféle motiváció nélkül. Aztán azon kapjunk magunkat, hogy az életünk teljesen olyan, mint Philnek az Idétlen időkig című filmben. Minden nap egyforma.

Ebben a posztban 5 olyan módszert mutatok neked, amivel megtörheted ezt az ördögi kört, helyreállíthatod a gondolataidat, szünetet tarthatsz a munkádban és felfrissülhetsz mentálisan is.

1. Ürítsd ki az elméd

Ezt a gyakorlatot már régóta ismertem, de csak az elmúlt 1-2 hónapban kezdtem el alkalmazni. Az elménk már minden információval rendelkezik a céljainkról, az érdeklődésünkről, szenvedélyünkről és arról is, hogy mi motivál minket.

Valahányszor elveszettnek érzed magad, nem teljesíted a céljaid, túlterheled magad különféle feladatokkal, ötletekkel és már úgy érzed, hogy a gondolataid teherként vannak jelen az életedben, vegyél elő egy lapot és írj le mindent, amit csak gondolsz. Elsőre kicsit káoszosnak tűnhet, de ne foglalkozz vele, csak írd le, ami épp a gondolataidban van. Írhatsz mondatokat, de egyszerűen csak szavakat is "dobálhatsz".

A gyakorlat segít jobban átlátni az érzéseidet és ennek megfelelően leszel képes cselekedni. Ez a gyakorlat szintén egy Jolly Joker tipp, hiszen nincs jó vagy rossz módszer, hogyan csináld. A cél az, hogy leírj mindent, ami a fejedben van.

Első alkalommal, nekem 8 A4-es oldalt sikerült teleírni, szóval ne ijedj meg, ha nagy lesz a mennyiség. :)

2. Írd fel a sikereid

Az emberi elme egyik legnagyobb problémája, hogy ha megengedjük, hogy a negatív gondolatok irányába vándoroljon, akkor könnyen elindul a lejtőn. Folyamatosan gondolkodunk azokon a dolgokon, amelyeket nem értünk el és rosszul érezzük magunkat tőle. Változtass ezen!

Írd le az összes sikered egy bizonyos időkereten belül. Ez lehet három hónap, hat hónap vagy egy év, de bármilyen időkeretet megadhatsz. Miután megvannak a sikerek, esélyt adsz arra, hogy értékeld a múltad és a jelent az összes olyan tény fényében, amelyet már befejeztél és amely az életcélodat segítette. Ne csak a jövőre gondolj.

Ennél tovább is mehetsz és kinyomtathatod ezeket az eredményeidet, elhelyezheted az íróasztalod közelébe, hogy mindennap emlékeztethesd magad arra, milyen nagyszerű munkát végzel.

3. Írd le miért vagy hálás

Így a harmadik "írd le ezt meg azt" tipp után szeretném leszögezni, hogy ezekkel a tippekkel nem oly módon szeretném, hogy elérd a mentális felfrissülést, hogy ínhüvelygyulladást kapj. :)

Bizony mindannyian tapasztalhatjuk, hogy az élet a legváratlanabb pillanatokban képes megszívatni minket vagy bedobni valami olyan kitérőt, amire nem számítottunk. De minden egyes alkalommal lehetőségünk van újra felállni a padlóról és továbbmenni.

Ennek egyik módja, ha felírsz minden olyan dolgot, amiért hálás vagy, például, a családod, az egészséged, a munkád, a gyerekeid, a barátaid, hogy van pénzed, van tető a fejed felett stb.stb. A hála közvetlenül befolyásolja a mentális és fizikai egészségünket.

Ha tisztában vagy azzal, hogy miért is lehetsz hálás, akkor sokkal tájékozottabb perspektívát kapsz a jelenlegi helyzetedhez. Ne feledd : "A kemény idők soha nem tartanak sokáig. A kemény emberek igen."

4. Légy kedves magaddal

Nálunk, mint embereknél az a probléma, hogy máshogy viselkedünk önmagunkkal, mint másokkal. Kedvesek vagyunk a legjobb barátunkkal és ügyelünk arra, hogy tisztelettel bánjunk vele. De amikor elrontunk valamit vagy olyasmit csinálunk, ami nem tetszik, akkor elkeseredünk és elkezdjük büntetni magunkat. Olyanokat mondunk, hogy nem vagyunk elég jók, mindig elrontunk valamit, hülyék vagyunk és nem érdemlünk második esélyt. Őszintén, te mondanál ilyeneket a legjobb barátodnak? Naná, hogy nem. Akkor magadnak miért mondod ezeket?

Tehát,ha úgy érzed, hogy a dolgok nem mennek jól, ha feladnád, akkor bocsáss meg magadnak és légy kedves önmagaddal. Ismerd fel, hogy mindig a lehető legjobban cselekszel az adott körülmények között. Néha a dolgok nem működnek és ez renden is van. Mindig van legközelebb.

5. Szórakozz

Annyira ragaszkodunk a munkánkhoz, hogy néha megfeledkezünk róla, hogy az élet nem csak a munkából áll. Sok szép élmény vár felfedezésre. Szánj időt a kikapcsolódásra és a szórakozásra. Tölts időt a családoddal, nyaralj, üdüljetek, olvass, nézd meg a kedvenc tévé műsorod, egyél finom ételeket. A lényeg, szakadj el a munkahelyedtől! Ne felejtsd el : "Mindenkinek két élete van. A második akkor kezdődik, mikor rájövünk, hogy csak egy van."

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

komment
süti beállítások módosítása