Life Advisor

A pozitivitás & motiváció forrása!

6 lecke a hajléktalanból lett dollármilliárdostól

2020. szeptember 08. 11:37 - Life Advisor

john_paul_dejoria.jpgA kihívást jelentő élettapasztalatok hozzájárultak a világ legbefolyásosabb és legsikeresebb embereinek kialakításához, ami alól John Paul DeJoria sem kivétel. 1944-ben született, szülei két éves korában váltak el. Kilencéves korától kezdve többek között újságokat árult, hogy talpon tartsa a családját. Sajnos ez azonban nem volt elég, testvérével együtt nevelőszülőkhöz került. John Paul DeJoria hozzáállása rengeteget segített a nehézségek leküzdésében. Mindig úgy tekintett ugyanis rájuk, mint a kemény munka lehetősége. Amikor nem volt étel az asztalon, újságot árult. Amikor nem volt pénze a főiskolára, enciklopédiákat adott el. Másra nem támaszkodhatott. Azt mondta, hogyha arra számítunk, hogy az ingyenes ebéd eljön, soha nem fogunk eljutni sehova. Nekünk kell lépéseket tenni, ha változtatni akarunk.

John Paul DeJoria kétszer is volt hajléktalan élete során. Az érdekesség itt viszont inkább az, hogy bár az autójában élt, megváltoztatta a körülményeit és végül milliárdos lett. Nem sok ilyen sikersztorit hallhatunk, de ő megcsinálta. A Forbes a 76 éves üzletember vagyonát 3,1 milliárd amerikai dollárra becsüli.

Hogyan sikerült neki hajléktalanságból a dollármilliókig eljutni? Ezt a 6 leckét tanítja azóta is mindenkinek.

1. Ismerd meg az elutasítást

Az egyik legnagyobb inspirációja korai karrierje során az volt, hogy képes volt legyőzni az elutasítást. Ahogy mondja, fel kell készülnünk az életünkben bekövetkező sok-sok elutasításra. Azt az időszakot emelte ki ezzel kapcsolatban, amikor enciklopédiákat árult. Ugyanolyan lelkesen kell odamennünk az 51. lakáshoz is, mint az 50. lakáshoz mentünk még akkor is ha előtte mind az 50 ajtót az arcunkra csapták. Nem szabad feladni!

2. Ne hagyd, hogy a múlt visszatartson

Ha hagyod, hogy a tévedéseid, a családi háttered és a nehézségek elárasszanak téged, akkor csak a jövőbeni képességeidet fogod korlátozni. DeJoria mindig a naposabb oldalt nézte. Amikor padlóra kerülsz, hajlamos vagy a múltra gondolni és hogy mi okozta ezt a helyzetet. Ez viszont nem vezet sehova. Gondold át, mi lesz a következő lépésed. Ne maradj a múltban, haladj egyenesen előre!

3. Soha nem lesz "megfelelő idő"

A vállalkozás elindításához nem létezik tökéletes alkalom. DeJoria 1980-ban alapította a John Paul Mitchell Systems-t, a lehető legrosszabb gazdasági helyzetben. Az infláció óriási volt, DeJoria pedig egy autóban élet, hajléktalanul. A vállalkozását 700 dollár hitellel és egyetlen üzenetrögzítővel indította. A  vállalkozásának logója fekete-fehér volt, mert egyszerűen nem engedhette meg magának a színes nyomtatást.

Nincs megfelelő idő az indulásra. A lényeg, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a rendelkezésre álló dolgokból.

4. Tedd a termékeid és szolgáltatásaid egyre jobbá

DeJoria úgy gondolja, hogy az ügyfelekkel nem egyszeri ügyfélként, hanem hosszútávú partnerként kell kezelni. Így sokkal nagyobb esély van arra, hogy megtartsuk őket. Ehhez persze arra van szükség, hogy a termékeidet és a szolgáltatásaidat folyamatosan fejleszd az igényeknek megfelelően.

5. Segíts másoknak is a siker elérésében

Azáltal, hogy másoknak is segítesz, új ügyfeleket fogsz vonzani és az alkalmazottaid is hűségesek lesznek hozzád. Az ügyfelek szeretnek együtt dolgozni olyan emberekkel, akik idejüket mások inspirálására, a bolygó megsegítésére és a közösség javára fordítják. Kötelezd el te is magad abban, hogy másokat is segítesz eljuttatni a sikerhez.

6. A kemény munka, ahogy eddig is, kifizetődő

Manapság elég szürkék a gazdasági kilátások, egyre nagyobb az emberek adóssága és az emberek egyre kevésbé tudnak döntéseket hozni.

DeJoria szerint viszont képesek vagyunk túlélni a nehéz időket egészen addig, amíg hajlandóak vagyunk dolgozni és erőfeszítéseket tenni és nem hátradőlve várni valaki másra. A gazdaság működik, de ahhoz, hogy működjön, ki kell menned és tenned kell valamit.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvisor.hu/api/trackback/id/tr8616194356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antisocialnetwork 2020.09.08. 21:58:32

3,1 billió dollár az lefordítva magyarra 3,1 milliárd.

Medgar 2020.09.08. 21:58:34

DeJoria entered the world of hair care as an entry-level employee of Redken Laboratories. He was fired from this position. In 1980, he formed John Paul Mitchell Systems with hairdresser Paul Mitchell and a loan for $700 and while living in a 20-year-old Rolls Royce automobile...

JoeJackRopi 2020.09.08. 22:03:03

Nekem a KFC-s sztori és az ottani tanácsok jobban bejöttek valahogy nem az a "csodasztori", mint itt.
Bár tény, hogy elképesztő, amit csinált és nem elvetendők ezek a tanácsok sem.

GeriBoy1988 2020.09.08. 22:13:33

@JoeJackRopi: Nekem meg pont az tűnt fel, hogy DeJoria-nál legalább olvashattunk is a kemény munkáról.
Nem azt mondom, hogy a többi sikeres ember nem dolgozott meg érte, de DeJoria legalább ki is mondja....

Thisistruelove 2020.09.08. 22:22:08

Azért mielőtt félreértés lenne, ok, tény hasznos leckék, aláírom és jó volt olvasni, de nem csak ennyin áll vagy bukik a siker.

coolmanpapa 2020.09.08. 22:43:08

"Az érdekesség itt viszont inkább az, hogy bár az autójában élet, megváltoztatta a körülményeit" ??? hű, nehéz szakma az újságírás is.

Coffeemylife23 2020.09.08. 23:27:22

Az 5. pontot ajánlom jó pár - már most - sikeres ember figyelmébe!!!!!!

GeorgeEmpire 2020.09.08. 23:27:25

@coolmanpapa: egy elütés még nem a világ vége, pláne, hogy a mai újságíró szakmában miket láthatunk ezenkívül :D

@GeriBoy1988: de azért ő se árul el mindent... a többi a "segíts másoknak is a siker elérésében"-hez tartozik....gondolom

PattiLittleLotti 2020.09.08. 23:27:28

Nekem a soha nem szabad feladni, most újra több értelmet nyert. Szabó Péter is hajléktalan volt állítólag, csak ő azóta sem képes értéket adni.....mármint hosszútávon. Persze sok az olyan ember, aki beveszi amit mond, csakhogy a tényleges segítség elmarad...így addig húzhatja le őket, amíg él.

Amúgy a @GeriBoy1988: által leírt kemény munkára való tanácsa nekem is feltűnt. Ezt eddig én is mindig úgy olvastam csak, hogy "ahogy azt mindenkinél tudjuk, a kemény munka szükséges", itt viszont külön pontként szerepel, nem véletlenül.

AntiChrist 2020.09.09. 09:08:53

"A Forbes a 76 éves üzletember vagyonát 3,1 billió amerikai dollárra becsüli."
Milliárd lesz az, nem billió. Angolul valóban 3.1 billion USD a vagyona, a billion viszont magyarul milliárd. Dollárbilliós vagyona még Bezos bácsinak sincs :)

Amúgy le a kalappal, ha igaz a története. Mondjuk a fenti szöveget már millió megmondógurunál olvashattuk, persze attól még van bennük igazság.

@PattiLittleLotti: Szabó Péter szerintem egy rossz vicc. A múltjáról (általa) elmondottak nagy részét el se hiszem, a szövegei az angolszász motivációs-ezoterikus guruk pofátlan magyarításai. Bár én úgy gondolom, hogy mögötte van egy csapat, akik lapátolják össze a dumát meg a stílust - Szabó pedig az arc, aki a nyilvánosság elé kiáll az anyaggal. Mindenesetre hiteltelen számomra a pasas.
Nem nagyon bírom a jelenlegi magyar stand up előadókat, de Bellusnak van róla egy nagyon jól eltalált paródiája.

232323 2020.09.09. 09:10:10

90% sors, korulmenyek, stb.
10% rajtad mulik.

Vegtelenul kemenyen folyamatosan ihyekvp embereket ismerek akik fenyesre nyaljak mindem ugyfel segget, mindennap jobba teszik amilyuk van es mind egy kis lakasban nyomorog.

Akarni es tenni erte meg keves. Oruletes mazli is kell.

PattiLittleLotti 2020.09.09. 09:13:03

@AntiChrist: Ó igen valami paródia nekem is rémlett, most meg is keresem. Mondjuk kár,hogy nem paródia, hanem a kőkemény valóság :)

Life Advisor 2020.09.09. 09:15:17

@antisocialnetwork: @AntiChrist: @coolmanpapa:

Köszönjük az észrevételeket, javítottuk! :)

AntiChrist 2020.09.09. 12:52:45

@PattiLittleLotti: Igen, nekem is nagyon átjött az a paródia :)
Számomra Szabó az egyik legirritálóbb megmondóguru a palettán, hazai szinten pedig No. 1. Vannak emberek, akiknek értékesnek találom az ilyen jellegű tanításait, tanácsait, de ő nem tartozik közéjük.
@Life Advisor: Köszönjük! :)

Andimano1988 2020.09.09. 13:06:33

@PattiLittleLotti: Szerintem ha Szabó Pétert idekavarjuk, akkor az olyan, mintha körtét hasonlítanánk almához. Szabó Péter ahogy @AntiChrist: is megfogalmazta egy rossz vicc és a legnagyobb jóindulattal se találok semmi olyan "értéket", amit le tett volna az asztalra. Én inkább azon gondolkozom el újra és újra, hogy az a gáz hogy vannak ilyen megmondó guruk vagy inkább, hogy több, mint 200.000 ember követi is őt....és felse tűnik nekik, hogy csak fizetnek egy újabb előadásért, egy újabb könyvért, egy újabb hanganyagért stb. de semmi sem változik, mert nem ezen múlik. Szabó Péter viszont jól eltudja adni mindezt a sok birka (már bocsánat) elhiszi. Inkább ő is fontolja meg az 5. pontot, dolgozzon keményen és végre egyszer hitelesen.

Matthew30 2020.09.09. 13:14:28

Végre olyan tanácsok és leckék, amelyek megvalósíthatók. Úgy értem, hogy ha nem is hiszel benne, hogy ezek működnek, de mégis figyelsz rájuk, akkor kizárt, hogy ne változzon valami az életedbe.

@MAXVAL bircaman közíró: Ez a lopásos sztorit, miből szűrted le?
@PattiLittleLotti: Egy szó Szabó Péterről --> HÁNYINGER!!!