6 lecke a hajléktalanból lett dollármilliárdostól

2020. szeptember 08. 11:37 - Life Advisor

john_paul_dejoria.jpgA kihívást jelentő élettapasztalatok hozzájárultak a világ legbefolyásosabb és legsikeresebb embereinek kialakításához, ami alól John Paul DeJoria sem kivétel. 1944-ben született, szülei két éves korában váltak el. Kilencéves korától kezdve többek között újságokat árult, hogy talpon tartsa a családját. Sajnos ez azonban nem volt elég, testvérével együtt nevelőszülőkhöz került. John Paul DeJoria hozzáállása rengeteget segített a nehézségek leküzdésében. Mindig úgy tekintett ugyanis rájuk, mint a kemény munka lehetősége. Amikor nem volt étel az asztalon, újságot árult. Amikor nem volt pénze a főiskolára, enciklopédiákat adott el. Másra nem támaszkodhatott. Azt mondta, hogyha arra számítunk, hogy az ingyenes ebéd eljön, soha nem fogunk eljutni sehova. Nekünk kell lépéseket tenni, ha változtatni akarunk.

John Paul DeJoria kétszer is volt hajléktalan élete során. Az érdekesség itt viszont inkább az, hogy bár az autójában élt, megváltoztatta a körülményeit és végül milliárdos lett. Nem sok ilyen sikersztorit hallhatunk, de ő megcsinálta. A Forbes a 76 éves üzletember vagyonát 3,1 milliárd amerikai dollárra becsüli.

Hogyan sikerült neki hajléktalanságból a dollármilliókig eljutni? Ezt a 6 leckét tanítja azóta is mindenkinek.

1. Ismerd meg az elutasítást

Az egyik legnagyobb inspirációja korai karrierje során az volt, hogy képes volt legyőzni az elutasítást. Ahogy mondja, fel kell készülnünk az életünkben bekövetkező sok-sok elutasításra. Azt az időszakot emelte ki ezzel kapcsolatban, amikor enciklopédiákat árult. Ugyanolyan lelkesen kell odamennünk az 51. lakáshoz is, mint az 50. lakáshoz mentünk még akkor is ha előtte mind az 50 ajtót az arcunkra csapták. Nem szabad feladni!

2. Ne hagyd, hogy a múlt visszatartson

Ha hagyod, hogy a tévedéseid, a családi háttered és a nehézségek elárasszanak téged, akkor csak a jövőbeni képességeidet fogod korlátozni. DeJoria mindig a naposabb oldalt nézte. Amikor padlóra kerülsz, hajlamos vagy a múltra gondolni és hogy mi okozta ezt a helyzetet. Ez viszont nem vezet sehova. Gondold át, mi lesz a következő lépésed. Ne maradj a múltban, haladj egyenesen előre!

3. Soha nem lesz "megfelelő idő"

A vállalkozás elindításához nem létezik tökéletes alkalom. DeJoria 1980-ban alapította a John Paul Mitchell Systems-t, a lehető legrosszabb gazdasági helyzetben. Az infláció óriási volt, DeJoria pedig egy autóban élet, hajléktalanul. A vállalkozását 700 dollár hitellel és egyetlen üzenetrögzítővel indította. A  vállalkozásának logója fekete-fehér volt, mert egyszerűen nem engedhette meg magának a színes nyomtatást.

Nincs megfelelő idő az indulásra. A lényeg, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a rendelkezésre álló dolgokból.

4. Tedd a termékeid és szolgáltatásaid egyre jobbá

DeJoria úgy gondolja, hogy az ügyfelekkel nem egyszeri ügyfélként, hanem hosszútávú partnerként kell kezelni. Így sokkal nagyobb esély van arra, hogy megtartsuk őket. Ehhez persze arra van szükség, hogy a termékeidet és a szolgáltatásaidat folyamatosan fejleszd az igényeknek megfelelően.

5. Segíts másoknak is a siker elérésében

Azáltal, hogy másoknak is segítesz, új ügyfeleket fogsz vonzani és az alkalmazottaid is hűségesek lesznek hozzád. Az ügyfelek szeretnek együtt dolgozni olyan emberekkel, akik idejüket mások inspirálására, a bolygó megsegítésére és a közösség javára fordítják. Kötelezd el te is magad abban, hogy másokat is segítesz eljuttatni a sikerhez.

6. A kemény munka, ahogy eddig is, kifizetődő

Manapság elég szürkék a gazdasági kilátások, egyre nagyobb az emberek adóssága és az emberek egyre kevésbé tudnak döntéseket hozni.

DeJoria szerint viszont képesek vagyunk túlélni a nehéz időket egészen addig, amíg hajlandóak vagyunk dolgozni és erőfeszítéseket tenni és nem hátradőlve várni valaki másra. A gazdaság működik, de ahhoz, hogy működjön, ki kell menned és tenned kell valamit.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

17 komment
süti beállítások módosítása