Társkeresés : 4 jel, hogy pszichopatával randizol

2020. június 22. 13:47 - Life Advisor

psycho_people.jpgPatrick Bateman az Amerikai pszichóban vagy akár Joe Goldberg a You (Te) című sorozatban. Mindketten pszichopatákat testesítenek meg a filmvásznon. A pszichopata szó valójában nem egy klinikai kórkép, hiszen nem diagnosztizálhatunk valakit pszichopataként. Alapvetően a pszichopata megfelel az antiszociális személyiségzavar kritériumainak. Klinikai szempontból tehát nincs értelme a pszichopata szónak, a köznyelvben azonban használjuk méghozzá olyan személy leírására, akinek viselkedése felülírja a társadalmai normákat.

A legnyilvánvalóbb diagnózis, amely tükrözi a pszichopaták viselkedését, a disszociális személyiségzavar. Ilyen helyzetben az egyén figyelmen kívül hagyják mások jólétét és tekintet nélkül végeznek el jó és rossz dolgokat egyaránt. Annak ellenére, hogy ezek a személyek egészségtelen, sőt mérgező partnerré válhatnak, hihetetlenül karizmatikusak és nagyon jól tudják színlelni az empátiát.

De mi az a 4 biztos jel, amiből kiderítheted, hogy neked is pszichopatával van-e dolgod?

1.  Megbánás nélkül árt neked akár érzelmi, akár anyagi, akár fizikai szempontból

A disszociális személyiségzavarban szenvedő emberek nagyobb eséllyel vesznek részt csalásban és bűnözésben, mert nem érdekli őket, ha megbántanak más embereket. Lelkiismeret furdalás nélkül hagyják figyelmen kívül mások jogainak megsértését.

2. Csak személyes előnyöket akarnak szerezni

Csak olyan dolgokat csinálnak, amik számukra hasznos és amivel előnyt szerezhetnek. Kihasználják a körülöttük lévő embereket akkor is, ha épp a családtagjaikról vagy szeretteikről van szó. Mindez manipulációban, hazudozásban, lopásban és más - a partnerrel szembeni - káros viselkedésben nyilvánulhat meg.

3. Nem empatikusak

A pszichopatákat szinten mindig gengszterként vagy gyilkosként ábrázolják. Tény, hogy erőszakosak is lehetnek, de ez nem mindig van így. Az empátia hiánya viszont minden esetben megfigyelhető. Ergó, nem kell senkit megölnie ahhoz, hogy megkapja a pszichopata diagnózist. Mindez megnyilvánulhat akár abban is, hogy hogyan neveli a saját gyerekeit vagy hogy mennyire önző a viselkedése.

4. Ritkán tudják, hogy pszichopaták, sőt nagyon bájosak

Rendkívül nehéz azonosítani egy disszociális személyiségzavarban szenvedő embert. Mégpedig azért, mert hihetetlenül elbűvölők tudnak lenni és odáig is képesek elmenni, hogy hamis empátiát idézzenek elő. Bájosak, figyelmesek, mindent alaposan átgondolnak és rendkívül könnyen csőbe húzhatnak minket.

6 komment
süti beállítások módosítása