Társkeresés : 4 jel, hogy pszichopatával randizol

2020. június 22. 13:47 - Life Advisor

psycho_people.jpgPatrick Bateman az Amerikai pszichóban vagy akár Joe Goldberg a You (Te) című sorozatban. Mindketten pszichopatákat testesítenek meg a filmvásznon. A pszichopata szó valójában nem egy klinikai kórkép, hiszen nem diagnosztizálhatunk valakit pszichopataként. Alapvetően a pszichopata megfelel az antiszociális személyiségzavar kritériumainak. Klinikai szempontból tehát nincs értelme a pszichopata szónak, a köznyelvben azonban használjuk méghozzá olyan személy leírására, akinek viselkedése felülírja a társadalmai normákat.

A legnyilvánvalóbb diagnózis, amely tükrözi a pszichopaták viselkedését, a disszociális személyiségzavar. Ilyen helyzetben az egyén figyelmen kívül hagyják mások jólétét és tekintet nélkül végeznek el jó és rossz dolgokat egyaránt. Annak ellenére, hogy ezek a személyek egészségtelen, sőt mérgező partnerré válhatnak, hihetetlenül karizmatikusak és nagyon jól tudják színlelni az empátiát.

De mi az a 4 biztos jel, amiből kiderítheted, hogy neked is pszichopatával van-e dolgod?

1.  Megbánás nélkül árt neked akár érzelmi, akár anyagi, akár fizikai szempontból

A disszociális személyiségzavarban szenvedő emberek nagyobb eséllyel vesznek részt csalásban és bűnözésben, mert nem érdekli őket, ha megbántanak más embereket. Lelkiismeret furdalás nélkül hagyják figyelmen kívül mások jogainak megsértését.

2. Csak személyes előnyöket akarnak szerezni

Csak olyan dolgokat csinálnak, amik számukra hasznos és amivel előnyt szerezhetnek. Kihasználják a körülöttük lévő embereket akkor is, ha épp a családtagjaikról vagy szeretteikről van szó. Mindez manipulációban, hazudozásban, lopásban és más - a partnerrel szembeni - káros viselkedésben nyilvánulhat meg.

3. Nem empatikusak

A pszichopatákat szinten mindig gengszterként vagy gyilkosként ábrázolják. Tény, hogy erőszakosak is lehetnek, de ez nem mindig van így. Az empátia hiánya viszont minden esetben megfigyelhető. Ergó, nem kell senkit megölnie ahhoz, hogy megkapja a pszichopata diagnózist. Mindez megnyilvánulhat akár abban is, hogy hogyan neveli a saját gyerekeit vagy hogy mennyire önző a viselkedése.

4. Ritkán tudják, hogy pszichopaták, sőt nagyon bájosak

Rendkívül nehéz azonosítani egy disszociális személyiségzavarban szenvedő embert. Mégpedig azért, mert hihetetlenül elbűvölők tudnak lenni és odáig is képesek elmenni, hogy hamis empátiát idézzenek elő. Bájosak, figyelmesek, mindent alaposan átgondolnak és rendkívül könnyen csőbe húzhatnak minket.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvisor.hu/api/trackback/id/tr9715907064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

luis5 2020.06.23. 18:57:16

A politikában Miferink a klasszikus pelda

Tartalom 2020.06.23. 18:57:18

Tehát a cikk szerint önző = pszichopata. Bravó. Én még nem láttam olyan embert aki ne próbált volna lopni valamit , ne próbált volna manipulálni valakit, ne próbált volna lelkifurdalás nélkül megbántani valakit. És ritkán találkozom olyannal is aki ne hagyná lelkiismeretfurdalás nélkül mások jogainak megsértését. Utóbbi (ha van ilyen) tapasztalatom szerint gyakran inkább az önös érdekből teszi nem pedig lelkiismeretfurdalásból, hátha a gyengébb rossznak ellenálva nyerészkedhet. Ilyennel már többször találkoztam. Meg is csodálom ilyenkor a "hős"-t.
A kapcsolat bizalmi dolog, de a sikeres kapcsolatok egy része önző emberek között köttetődik. A lopás meg bűncselekmény. Szóval nem egyszerű ami bonyolult. :)

Almandin 2020.06.23. 19:32:40

@Tartalom: Te tolvajok között élsz? Mivel azt írod, még nem láttál olyan embert, aki ne akart volna valamit lopni. Az önzés pedig egy bizonyos szinten túl igenis káros. Van egészséges önzés is, ami kb. az a szint, hogy az ember nem hagyja magát kihasználni. A káros önzés ott kezdődik, ahol valaki a saját igényeit más kárára kezdi kielégíteni. A pszichopatáknál ez szélsőséges méreteket ölt.
Randizás esetén a következő jelek azok, amelyek utalhatnak arra, hogy lehetséges, hogy pszichopata az illető (ez ugyanis azonnal nem látszik senkin): mindennek úgy kell történnie, ahogy ő akarja, de a célját rejtetten, manipulációkkal éri el, nagyon nyomul, pluszban bókol, jónak mutatja magát, általában nagyon népszerű az emberek körében (pont az ú.n. pszichopata báj miatt). Nekem is volt ilyen esetem, pár nap alatt elmenekültem, mert rémisztő volt a nyomulása, meg az, hogy folyton olyanokra akart rávenni, amit én nem akartam. Ha már egy ismerkedés elején ez megy, akkor mi lesz, ha kapcsolatban leszek vele? Folyton lenyomja majd az akaratát a torkomon, nem hagy élni, diktátorkodik? Szerencsére én ösztönösen elmenekülök egy ilyen helyzetből.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2020.06.23. 21:59:25

Tök jó, tényleg ilyen tulajdnoságaik vannak a pszihopatáknak.

Azt viszont nem értem, hogy ennek konkrétan mi köze a társkereséshez, ill. a randizáshoz.
Ez nem derült ki a cikkből. Semennyire sem.
Nem értem, hogy miért került bele a címbe ez a két szó.

Mary Vass 2020.06.24. 13:27:39

Ez a téma bonyolultabb.

mbazs 2020.06.24. 13:27:42

Az utóbbi évben két ilyen férget is elküldtem a k.. anyjába (kihasználtak, mint a huzat), és persze még ők voltak megsértődve, az egyik miatt még rendőrségen is voltam. Nem szabad kímélni az ilyen embernek látszó tárgyakat.
süti beállítások módosítása