Mi tanít nekünk a Marvel moziverzum a kockázatvállalásról?

2020. június 07. 11:33 - Life Advisor

marvel_comics.jpgA Marvel képregényei és filmjeit mindig is különös szemmel nézegettem. A karakterek a világ hősei és védelmezői voltak és továbbra is azok. Nagyot álmodnak, hihetetlen esélyekkel harcolnak és midig kitartanak. Fiatalként nagyon tetszettek, amit ott láttam. Ez a rajongás azonban elmaradt, amikor ezek a történetek a képregényekből átmentek a filmvászonra és egészen más tulajdonságokat világítottak meg. Ahogy felnőttem és továbbá is tiszteltem a készségeimet, tudásomat, tapasztalataimat, sikerült megvalósítanom a céljaimat is. Ezek végrehajtása azonban bizonyos fokú kockázattal jár.

A kockázatok eleinte félelmesnek tűnhetnek, ám a megnövekedett nehézség ellenére könnyebben vesszük a kudarcokat, emellett pedig növelik az elszántságunkat, a szellemi és fizikai elhatározásunkat is.

A Marvel moziverzum egy filmfranchise és kitalált univerzum, mely a Marvel Studios független szuperhősfilmjeinek helyszíne. Az, hogy a Marvel képregényeket filmvászonra tették komoly kockázatot jelentett, amely végül a Marvel javára óriási sikereket hozott. Amikor képesek vagyunk arra, hogy elképzeljük a céljainkat, a kockázatvállalás eredménye szinte midig megérdemli a további kellemetlenséget vagy a félelmet.

Egy évtizeddel ezelőtt olyan ismert hősök mellett, mint Pókember, a Fantasztikus Négyes és az X-Men szinte lehetetlen volt labdába rúgni. Azóta viszont a Marvel viharszerűen söpört végig a mozikon, hogy több, mint 20 filmet létrehozzon, miközben mozifilm-univerzumot épít fel, hogy ezen karakterek új formában jelenjenek meg.

A ma már nyilvánvaló siker, viszont nem volt garantált, hiszen nemcsak arról volt szó, hogy a képregény hősöket filmvászonra viszik, hanem arról is, hogy mit tudnak elérni, ha kockáztatnak. A Marvel olyan karaktereket használt mint Amerika Kapitány és Thor, amelyek esetleg megfordultak a háztartásokban, ám a közelébe sem értek még egy Pókembernek például. Azonban megvolt a tervük, hogy ezt hogyan oldják meg és mára ezek lettek a legnépszerűbb hősök.

AA Marvel filmek csakúgy, mint a képregények esetében tükörként szolgálnak a társadalomnak. Tükrözik a jelenlegi eseményeket, trendeket a karaktereik és a történetükön keresztül. Noha a kockázatok között bizonytalan helyzetek is szerepelnek, a Marvel filmekből kiderül, hogy a kockázatvállalásnak nem kell meggondolatlan törekvésnek lennie. Minden kockázatot, amit vállalunk, tájékozódás, gondos mérlegelés kell, hogy megelőzzön azért, hogy inspiráljon minket és létrehozza a céljainkat. Bár nem minden kockázat hoz nekünk egyértelmű szerencsét, az általunk vállalt kockázatok megtanítják, hogy lehet a jövőben mindent rendbe hozni.

Noha valószínűleg nem szuperhős történetekkel akarsz foglalkozni a jövőben és nem is filmkészítéssel szeretnél munkálkodni, a Marvel elmúlt évtized sikereiből levonhatunk olyan tanulságokat, amelyek mindannyiunknak segíthetnek.

1. Ne feledd a végcélt

A kockázatok akkor működnek a legjobban, ha a nagyobb célt szem előtt tartjuk. A Marvel nem a kockázatvállalás miatt vállalta a rizikót, hanem mert megvolt a nagy végcéljuk, tudták, hogy mit akarnak létrehozni. A csapatnak valahol el kellett kezdeni eme nagy képet létrehozni, de tudták, hogy itt a nagy cél tucatnyi film létrehozása és a történetek újszerű elbeszélése lesz. Amikor egy ilyen nagyszerű gondolkodás megnyitja a kockázatokat, hirtelen nem érzik majd a félelmet.

"Aki nem elég bátor ahhoz, hogy kockázatot vállaljon, semmit sem fog elérni az életben." /Muhammad Ali/

2. Felkészülés és türelem

A kockázatvállalás általában nem hoz azonnali eredményeket. A kockázatok pénzbeli előnyöket és pénzügyi megtérüléseket eredményezhetnek, de néha csak olyan "apró" előnyöket nyújtanak, amelyeket nehezebb mérni. A Marvel számára ez sok különféle demográfiai nézők figyelemfelkeltése volt és arra törekedtek, hogy ezek megjelenjenek a filmvásznon a Marvel Kapitány, a Pókember, a Fekete Özveny karakterében például. A kockázatok csak akkor hoznak eredményt, ha türelmesek vagyunk.

3. Mondd el, hogy miért zseniális az ötleted

Ha te megad nem tudod képviselni a saját kockázataid, akkor ne várd el, hogy más majd megteszi érted. Önmagad kell, hogy legyél a legnagyobb támogató az ötleteid létrehozásában. Robert Downey Jr-t ma már mindenki elismeri Iron Man-ként. A szerep előtt azonban egy bajba jutott színész volt a köztudatban, akit mindenki kockázatos javaslatnak tekintetett erre a szerepre. Jon Favreau az Iron Man rendezője azonban azért küzdött, hogy megszüntesse ez a "bajba jutott színész" megjelölést és bumm a film végül több milliárd dolláros bevételt hozott.  Igenis tudnod kell azokat a módszereket, amelyekkel megmutatod másoknak, hogy az ötletednek értelme van. Ezt más nem fogja helyetted megcsinálni.

Noha a kockázatok nem garantálják, hogy a dolgok működni fognak, egy átgondolt kockázat, amelyet egy nagyobb cél elérése ösztönöz, több szempontból is érdekes lehet. Nézz meg ma este egy Marvel filmet, nézd meg a nagy képet, találd ki hova akarsz eljutni és vállalj olyan kockázatot, amelyek hozzájárulnak a sikereidhez.

komment
süti beállítások módosítása