A siker újragondolása VUCA időkben

2020. május 29. 10:45 - Life Advisor

vuca_time_covid.pngHa valamilyen időszakra azt mondhatjuk, hogy VUCA, az éppen a mostani. A VUCA (Volatile,Uncertain,Complex,Ambiguous), azaz gyorsan változó, kiszámíthatatlan, bonyolult, bizonytalan világ. A pénzügyi piacok ingadoznak és a gazdasági válság, amellyel szembesülünk, példátlan. Úgy tűnik, hogy minden nap egymásnak ellentmondó híreket kapunk a világjárványról. Az országok újra megnyílnak, majd az esetek növekedésével újra le kell állniuk. A maszkok vagy segítenek vagy nem, attól függ, kire hallgatsz. Frusztráló lehet, olyan információkba megbízni, akikről mindenki véleményt alkot ugyan, de senki sem tud róla eleget.

A vezetők számára, akik már a válság kezdete óta pörögnek és küzdenek, további nyomásokkal szembesülnek. Simon Sinek beszélt erről nemrég a WorkHuman Livestreamben. Azt mondta, hogy bánat vár majd ránk. Erről azonban nem beszéltek eléggé. Az emberek a bánatra gondolnak, mint érzés, amely akkor fordul elő, amikor valaki közeli szerettünk meghal, de ennél sokkal többről van szó.

Közösen bánkódunk az eddigi munkavégzésünk miatt vagy épp az üzletünk csődje miatt. Néhányan sajnálják a COVID-19-ben elhunyt szeretteiket. Gyászoljuk a fizikai kapcsolataink elvesztését, még akkor is, ha csak egy kézfogásról van szó. Néhányan a magánélet és a személyes tér elvesztését sajnálják, amikor otthon dolgoznak. Sokan a termelékenységük és a fizikai egészségük vesztesége miatt keseregnek. Mások pedig a munkahelyük megszűnését.

Dióhéjban limbikus rendszereinket túlterhelték. A limbikus rendszer az agy azon része, amely felelős a trauma elleni küzdelemért. Mivel az agyunk jelentősen túlterhelt, a mentális egészségünk is sérülhet, amely nem ideális, ha hosszú távú sikereket szeretnénk elérni.

Ilyen időkben újra meg kell határozni, hogyan tekintünk a sikerre. Le kell dobnunk a perfekcionizmus maszkját. Mivel távol vagyunk egymástól sokszor anekdotikus történeteket hallunk az ügyfelektől, kollégáinktól, akikkel mondjuk Zoomon keresztül videó telefonálunk. Hallhatunk történetet arról, hogy a kollégánk azért nem volt elérhető, mert az anyukája eltörte a csípőjét és mindent el kellett dobnia, hogy segítsen neki. A hívás több, mint két órán át tartott. Megtapasztalhattuk, hogy csapatként mennyire kötődünk egymáshoz. Na és persze ott vannak azok a meetingek is, amelyeket félbe kellett szakítani, mert éppen sírt a gyerek. Az elmúlt hónapokban a teljes csapat "találkozott" egymás háziállataival és gyerekivel.

A példátlan időkben a siker nemcsak az eredményeket érinti. Arról is szól, hogy tiszteljük a saját és mások személyiségét ezekben az időkben is.

Ha pedig a siker újradefiniálásáról beszélünk, nézzünk pár tippet, amely segíthet a sikert újraértelmezni az ilyen nehéz időkben :

1. Légy rugalmas

Az állandóan változó információk általi káosz bizonytalanságot és nehézséget hoz mindannyiunk életébe. Fontos tehát, hogy rugalmasak legyünk. Ehhez pedig fel kell fedeznünk a céljainkat. Azok az emberek, akik ismerik a céljaikat és mindennapjukat a céljuknak megfelelően élik, automatikusan rugalmasabb életet is élnek.

2. Fejleszd az érzelmi intelligenciád

A kutatások szerint az érzelmi intelligencia is láthatóan megkülönbözteti a sikeres embereket a többi embertől. Fejleszd tehát te is az öntudatosságod meditáció, naplóírás segítségével. Figyeld meg az érzéseidet, vizsgáld meg őket, milyen érzéseid vannak és miért jönnek létre ezek az érzések.

3. Mozogj rendszeresen

A trauma és az azt kísérő gyász beragadhat a sejtjeinkbe. Amikor viszont sportolsz, mozogsz, elősegítheted hogy a fájdalom és a trauma kiszabaduljon a testedből. A fizikai egészséged ráadásul pozitív hatással lesz a mentális egészségedre is.

4. Gyakorold az éberséget

Kipróbálhatod a meditációt, de az is elég, ha egyszerűen figyelmet szentelsz a légzésedre és megpróbálsz minden gondolatot elengedni. Vagy ha az a szimpatikus, akkor próbálj meg jelen lenni minden tevékenységnél, amit végzel : vacsora főzés, játék a gyerekekkel, zuhanyzás stb.

A "normál" élethez való visszatérés még odébb van. A "normál" viszont nem volt sem egészséges, sem fenntartható. Ideje visszahozni az embert és az emberiséget, mert ez mindenkinek csak a javára válik majd.

süti beállítások módosítása