A 18 leggyakoribb alvással kapcsolatos mítosz

2020. május 27. 08:30 - Life Advisor

sleeping_myth.pngSokszor találkozhattunk már a pihentető alvás fontosságával. Ugyanilyen gyakran futhatsz bele különböző tippekbe, amelyek próbálják a te életedbe is megvalósítani az egészséges alvást a saját szellemi és fizikai jóléted érdekében. Én azonban most arra kérnélek, hogy felejts el mindent, amit eddig az alvásról tudtál. Íme a 18 leggyakoribb alvással kapcsolatos mítosz, amelyek közül néhány, amit már nagyszüleink is ismertek, a mai napig igazak.

1. Éjfél előtt elaludni a legegészségesebb

A válasz egy határozott "igen" egy óriási "de" társaságában. Éjfél előtt mély alvásciklust létrehozni ugyanis nem az időpontot, azaz a 0 órát jelenti. Sőt ez így ilyen formában teljesen értelmetlen. A biológiai éjfél ugyanis körülbelül hajnali 3-ra tehető.

2. A problémák éjjel súlyosbodnak

Felébredtél az éjszaka közepén, mert szorít egy határidő a projekteddel kapcsolatban vagy mert a magánéleti problémáid nem hagytak aludni? Lehetséges, ugyanis alvás során mindannyiunkban egy kisebb fajta depresszió alakul ki. Ha képes vagy rá, akkor viszont megtudod állítani ezeket a gondolatokat és "elhalaszthatod" reggelre ezeket az állítólagos óriási problémákat.

3. A nehéz étkezés alvási problémákat okoz

Ez a mítosz igaz. Legalább 4 órának el kell tennie az utolsó étkezés és a lefekvés között. Továbbá ajánlatos, hogy ne a vacsora legyen a nap legkiadósabb étkezése, bár tudom, ezt a mai rohanó világban nehezebb megvalósítani.

4. Legalább hat, hét, nyolc órát kell aludnunk

Semmiféle aranyszabály nem létezik az ideális alvási idővel kapcsolatban. A németek alig alszanak 7 óránál kevesebbet, néhány embernek pedig alig van szüksége 5 óra alvásra, még mások minimum 9 óra alvás nélkül egyszerűen használhatatlanok.

5. Az előre pihenés vagy az alvás bepótlása működik

Nagyon szűk kereteken belül lehetséges. Ennek előfeltétele, hogy mindkét tevékenység egy napon történjen. Ha például valaki egy egész estés partit akar túlélni, akkor délután szüksége lesz egy kis előre pihenésre. Viszont, ha valaki alvási problémákkal küzd, akkor nem tanácsos napközbeni pihenéseket beiktatnia, azért, hogy elkerülje a fáradtságot.

6. Aludni este kell

Tény, valójában ugyanis erősen függünk a bioritmusunktól, amelynek görbéje kora reggel, délben és éjszaka a legalacsonyabb. Az orvosok például több, mint 400%-kal több hibát követnek el éjszaka és több rossz diagnózis születik ilyenkor. A valódi "éjszakai bagoly" típusok nagyon ritkák.

7. Az alkohol segíti az alvást

Erről a mennyiség dönt. A legtöbb alváskutató nem kifogásolja, ha egy pohár bort vagy sört megiszunk este, azonban, ha az egész estét végig isszuk, akkor nyugtalan alvásra számíthatunk.

8. Az elektroszmog zavarja az alvást

Nem feltétlen. Az ugyan már bebizonyosodott, hogy az elektromos készülékek megváltoztatják az agyhullámok gyakoriságát alvás közben, viszont nem tudjuk biztosan megmondani, hogy mindez rossz alvást okoz-e? Ennek ellenére a mobiltelefont, laptopot és tévét érdemes teljesen áramtalanítani alvás előtt.

9. Alvás előtt ne együnk semmi zöldséget

Ezt a népszerű tanácsot már nagyszüleink is ismerték. És igazuk van: a magas rosttatalmú zöldségek ugyanis puffadást okozhatnak, ami zavarhatja az alvást.

10. Alvási zavarok csak altatókkal kezelhetők

Határozottan NEM igaz! Az összes, kezelést igénylő alvási rendellenesség kb.80%-a jobb alváshigiénia kialakításával és önfejlesztéssel "gyógyítható". Ezt követik a gyógynövényes kiegészítők, az altatók pedig csak végszükség esetén jöhetnek szóba.

11. Aki éjszaka felébred, alvászavarban szenved

Nyilvánvalóan nem. Az éjszakai során felmerülő éber szakaszok teljesen normálisak és gyakran előfordulnak. Általában óránként 4-szer, egy éjszaka alatt pedig átlag 28 alkalommal ébredünk fel. Éjjel körülbelül 3 percig is ébren lehetsz anélkül, hogy másnap reggel tudnál róla.

12. Az alvás megszépít

A nyugodt alvás sokkal több, mint egy szépséggel kapcsolatos összetevő, bár tény, hogy szerepe van benne. A bőr regenerálása az éjszakai alvás közben tökéletesen működik, amely biztosítja a kevesebb ránc kialakulását és a gyorsabb sebgyógyulást is.

13. Az ember "egészségesre" tudja magát aludni

Igaz, ugyanis az alvás erősíti az immunrendszert és segíti, hogy a szervezetünk megküzdjön az esetleges megfázásokkal, betegségekkel és sokkal hamarabb betudnak indulni a gyógyulási folyamatok.

14. A "szundikálás" egészséges

Alapvetően elmondható, hogy ez az állítás megállja a helyét. Különösen azért, mert régebben bizonyos kultúrákban például teljesen normális dolog volt sziesztát tartani. Arra viszont érdemes figyelmed, hogyha a tested rendszeresen kényszerít ki belőled délutáni szundikálást, az akár súlyos betegség jele is lehet.

15. Az alvási rendellenességek depresszióhoz vezetnek

Nem feltétlen. Nem minden alvászavar jelez mentális betegséget. Fordítva viszont már igaz az állítás, vagyis a depressziós emberek nagy része alvási zavarokkal küzd.

16. Csak a rossz álmokra emlékezünk

Az, hogy egy álomra emlékezünk-e vagy sem teljes mértékben egyénfüggő. Azonban azt nem jelenthetjük ki, hogy csak a rossz álmok maradnak meg bennünk.

17. Az alvásban a legfontosabb a mennyiség

Nem, ez csupán egy népszerű tévhit. Nem a mennyiség, hanem a minőség számít. A minőséghez pedig megfelelő alvási higiénia szükséges. Azaz elektromos készülékek kikapcsolása, nehéz ételek mellőzése stb.

18. Az alvási rendellenesség csak egy kis apróság

Nem szabad elbagatellizálni, ha szükséges, akkor kezelni kell. Ha úgy érzed, hogy nem vagy képes pihentetően aludni és már reggel hulla fáradt vagy, kérj tanácsot az orvosodtól.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

7 komment
süti beállítások módosítása