3 tipp, hogy végre meglépd a vágyott karrierváltást

2020. május 14. 16:52 - Life Advisor

work_challange.jpgHányszor mondtad már, hogy felmondasz, mert a jelenlegi munkád nyomorúságossá, kiégetté és üressé tesz téged? Mindannyian átéltünk már ilyet. Bár a legjobb szándékkal indítottunk, de abbahagytuk a próbálkozást. Végül vereséget érzünk és azt mondjuk, hogy kudarcot vallottunk. Vagy beletörődünk és ott maradunk a jelenlegi munkánkban, mert megkérdőjelezzük, hogy a változás megéri-e? Előjönnek az észszerűnek tűnő dolgok, mint hogy van már egy jó fizető állásunk, stabil munkahelyünk, pénzügyi biztonság, jó a társaság, kényelmes az iroda stb. Miért történik mindez? Miért félünk ennyire a változástól?

Sokszor nem tudjuk, hogy miért keresünk változást. Miért akarsz változtatni a karriereden, munkahelyeden? Időnként azért akarunk váltani, mert azt gondoljuk, hogy váltanunk kell és nem azért mert valóban váltani akarunk, hanem mert valaki más azt mondja, hogy változtatnunk kell. Máskor azt hisszük, hogy a változás óriási mértékben javítja majd az életünket. Ha kitartó vagy, akkor igenis szánj időt arra, hogy valóban átgondold, miért vagy szomorú a munkádban, fedezd fel a céljaid, majd utána állj neki változásokat eszközölni, hogy pozitív eredményt érj el.

A másik gyakori ok, hogy úgy gondoljuk, az egyik munkahelyről a másikra való váltás haladásnak tűnik. Lehet, hogy egy ideig boldogabb vagy, ám ez nagyrészt rövid ideig tartó boldogság. Előfordulhat egyébként olyan, hogy a környezet változás megfelelő, de általában nem a külső környezetet kell megváltoztatni, hanem a belső gondolatainkat és hiedelmeinket.

A harmadik ok pedig, hogy úgy hisszük, a változás egyik napról a másikra történik. Csakúgy, mint az élet minden jelentős változásaihoz , a karrier váltáshoz is idő kell. Úgy tűnhet, hogyha egyszerűen megváltoztatod a munkahelyed, akkor megoldod a problémákat, de valószínű, hogy csak egy rossz munkahelyet cserélsz egy ugyanolyan rosszra és ugyanott leszel, ahol elindultál. Az igazi változás időt és energiát igényel. Számos erőfeszítést kell tenni, ha tényleg pozitív eredményt akarsz elérni.

Most, hogy ismerjük azokat az okokat, amelyek miatt nehéz kitartani a karrierváltás mellett, hogyan válhatunk olyanná, aki kitart a váltás mellett?

1. Tervezz előre

Fontos megjegyeznünk, hogy a változás nem egyik napról a másikra történik, ez egy hosszú folyamat, hullámvölgyekkel. Ha felismered azt, hogy lesznek olyan időszakok, amikor stagnálni fog a haladásod, fejlődésed és nem haladsz úgy, ahogy szeretnél, akkor felkészültebb leszel.

Fordíts időt arra, hogy egy személyes jövőképet hozz létre arról, hogyan és hol látod magad a következő 1,3 és 5 évben. Menj bele a részletekbe, hogyan néz ki az életed, mivel telnek a napjaid, hol élsz stb.

Ez a fajta tervezés segíthet neked, amikor döntésekkel szembesülsz. Miután kitűzted a célod, folyamatosan figyeld meg az előrehaladásod. Ünnepeled meg a sikereidet. Ezzel további motivációt szerezhetsz.

2. Tisztázd a miérteket

Mélyre kell ásni ahhoz, hogy megértsd miért akarod a változást. Ez viszont segít mindezeket megvalósítani. Nem fogod pazarolni az időd és az energiád a különböző pozíciók betöltésére, mert sokkal tisztábban tudni fogod, hogy mire is vágysz. Ez nem azt jelenti, hogy nem próbálhatsz ki különböző munkákat, de szándékosan közelebb kell hoznod magad azokhoz a munkakörökhöz, amelyet ténylegesen szeretnél csinálni.

Ha megkérdezed magadtól, hogy miért akarsz váltani, mit válaszolsz? Írd le! Tedd fel újra a kérdést és írd le a következő választ is. Ezt csináld meg 5-6-szor addig, amíg meg nem találod a valódi okot.

3. Fókuszálj befelé

Mint azt fentebb említettem, a környezeted nem fog változást eszközölni, ezt neked kell megtenni. A gondolkodásmódod kell fejlesztened. Légy tisztában az értékeiddel, igényeiddel, vágyaiddal.

Kérdezd meg magadtól, hogy számodra mit jelent a sikeres karrier? Mi hátráltat most téged és hogyan tudsz továbblépni? Nézd meg, hogy volt-e korábban az életedben olyan helyzet, amikor boldogtalan voltál valami miatt? Mit tettél akkor másképpen?

Az egyik leggyakoribb dolog, amit én a coachingok során az ügyfelektől hallok, akik meglépték a karrierváltást, az volt, hogy bátorságra volt szükségük, hogy a változást megtegyék. Na már most, ha te időt szánsz a fenti tippek elvégzésére, azzal elkezdesz egy olyan belső munkát, amely garantáltan bátorrá tesz és így nem lesz legyőzhetetlen akadály előtted, hanem elkötelezetten haladsz a céljaid felé.

komment
süti beállítások módosítása