Hogyan változtatja meg az életed az önreflexió ereje?

2020. április 15. 10:16 - Life Advisor

self_reflection.jpgBár hajalmosak vagyunk elhanyagolni az önreflexió erejét, ezekben a nehéz időkben sokkal nagyobb szükségünk van rá, mint valaha. Lehetséges, hogy azokhoz az emberekhez tartozol, akik a koronavírus miatt elveszítették a munkájukat. A bizonytalanság érzése felemészthet, de továbbra is békében maradhatsz önmagaddal. Az elméd továbbra is nyitott maradhat? Hogyan? Az önreflexió erejét kihasználva. Ilyenkor ugyanis a körülményektől függetlenül békében vagy a helyzettel azért, mert tudod, hogy ez nem marad örökre így. Az önreflexió segítségével tudod, hogy mit akarsz és így könnyebb lesz továbblépned.

Az önreflexió fogalmát sokan ismerjük, de a fontosságát is érted? Tudod, hogyan fordíthatod a saját javadra? Ez a poszt most azért íródott, hogy segítsen a kérdéseid megválaszolásában. A válaszok viszont egyénenként változhatnak, tehát nem fogom tudni az összes lehetséges megoldást neked felvázolni. Ehelyett inkább a személyes tapasztalataimat osztom meg veled, remélve, hogy legalább az egyiket te is hasznosítani tudod majd az életedbe.

Miért fontos az önreflexió?

Bár korábban kijelentettem, hogy bizonyára sokak számára ismert az önreflexió, azok kedvéért, akik most hallanak róla először kezdjük valóban a legelején. Az önreflexió, önvizsgálatot jelent. Ennek során az ember semlegesen, kívülről vizsgálja önmagát. Ha önismereti csoportba mész, vagy pszichológushoz, coachoz kezdesz járni, akkor elkerülhetetlen, hogy találkozz az önvizsgálattal.

Az önreflexió a szervezés lehetőségét biztosítja. Lehetővé teszi, hogy megértsd önmagad, mélyebbre áss és végül pozitív, hozzáadott értéket képviselő változásokat hajts végre az életedben.

Bárki tisztában lehet a gondolataival, érzelmeivel és érzéseivel, önmagában ez viszont még nem önreflexió. Ez ugyanis egy sokkal szélesebb körű folyamat, melyben nem csak tudatában vagy a gondolataidnak, érzelmeidnek, érzéseidnek, hanem javító intézkedéseket is hozol azért, hogy a negatív hatásokat megszüntesd, őszinte legyél önmagadhoz és visszanyerd az életed feletti irányítást.

Sok olyan dolog történik velünk, amelyet nem tudunk kontroll alatt tartani. A jelenlegi helyzet is ilyen. Az önreflexió éppen abban segít, hogy megfelelően rendezd és tudatában légy azzal, hogy mi az, ami a te kezedben van és irányítható és mi az, ami nem. Segíteni fog, hogy békében legyünk azzal, amit nem tudunk irányítani és őszinte legyünk magunkkal és feltárjuk, hogy mire is vagyunk képesek.

Számomra az elsődleges dolog, amiért önreflexiót kezdtem alkalmazni, a stressz kezelés volt. Megtanultam, hogy nem tudok mindent irányítani és ezáltal hatalmas súly került le a vállamról és nem voltam többé olyan tehetetlen, mint amilyennek éreztem magam.

Például, amikor azt izgulsz mások előtt beszélni és ettől ideges leszel, akkor az önreflexió segítségével kiderítheted, hogy ez rendben van így. Bár nem tudod ellenőrizni az érzést, ami ilyen helyzetben megjelenik, de tudod ellenőrizni, hogyan kezeled mindezt. Más szóval, visszanyered az irányítást az életedben.

Hogyan tudod te is ezt alkalmazni az életedben?

Szeretnék neked ebben segíteni, de ahogy írtam is, sokféleképpen lehet mindezt megközelíteni. Ahelyett, hogy egy végtelen listát osztanék meg veled, inkább azokat a tippeket mutatom be, amelyeket én kipróbáltam és az életemben működött. Ezután rajtad múlik majd, hogy belevágsz-e? Remélhetőleg a tapasztalataim megosztása számodra is motivációt nyújt majd.

Az írás az a módszer, amelyet a legjobban szeretek alkalmazni. Úgy gondolom, hogy az írás rendkívül sok lehetőséget kínál. Nagyszerű lehetőséget biztosít például azért, hogy megtisztítsuk az elménket. Lehetővé teszi számunkra, hogy jobban értelmezzük a gondolatainkat és érzelmeinket. De mit értek én "írás" alatt?

Brain Dump

Ez valójában az agy kiürítése. Amikor elveszek a gondolatok rengetegében, vagy nem tudom pontosan hogy hol is jár a fejem, akkor elkezdem gépelni, amit érzek vagy gondolok. Leegyszerűsítve nincs más dolgod, mint venni egy papírt vagy nyitni egy Word dokumentumot a gépeden és mindent leírni, ami a fejedben van.

Naplóírás

A másik módszer a naplóírás. Írd le az adott napon történteket összpontosítva a magas és mély pontokra. Miért voltál mély ponton? Miért érezted magad igazán boldognak? Mit érzel? Mit csináltál? Mi volt a helyzet, a körülmény?

Konkretizáld a dolgokat

Ha sikerül azonosítanod egy problémakört, akkor írj ezekről. Vegyük például a stresszt. Mikor éreztél stresszt vagy szorongást? Hogyan reagáltál ezekre? Mit tehetnél másképpen? Így fogod tudni megtalálni a sikert. Miután megismertem azokat a területeket, ahol kárt okoztam magamnak, elkezdtem elemezni őket egyenként. Ez rendkívül fontos, hiszen nem kezdhetsz el megjavítani valamit, ha nem ismered teljesen, hogy mit is kell javítanod.

Tegyél fel nagy kérdéseket

Mindannyiunk fejében felbukkannak nagy kérdések az életünkkel kapcsolatban, de ritkán vesszük komolyan őket. Például, ha hirtelen munkanélkülivé válsz. Valószínűleg fogalmad sincs arról, hogy mit akarsz csinálni majd pedig rájössz, hogy soha nem próbáltál meg erre a kérdésre választ adni magadnak. Tehát írd össze és válaszold meg magadnak ezeket a nagy kérdéseket. Mit akarok csinálni? Mit akarok az élettől?

Azáltal, hogy időt és erőfeszítést fektetsz ezen kérdések megválaszolásához, jobban megfogod érteni, hogy mi az, ami számít és mi az, amit akarsz. Nem minden kérdésre fogsz tudni azonnal válaszolni, de meg kell próbálnod. Megfogsz lepődni, milyen eredményekkel jár mindez.

A legfontosabb,hogy tudd az önreflexió időt és erőfeszítést igényel. A gondolkodásmódunk, az életmódunk megváltoztatása nem olyan, ami egy éjszaka alatt megtörténhet. Elkötelezettséget és hajlandóságot igényel, hogy őszinte legyél magaddal. Ha elkötelezett vagy a folyamat iránt, akkor növekedni fog az őszinteséged ennek ellenére nyitottnak kell lenned, hogy elkezd ezt a fajta utazást.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása