Minden változik! Hogyan kezeld az élet bizonytalanságait?

2020. április 02. 16:15 - Life Advisor

uncertentaity_life.jpgA Spotify heti ajánlóinak nagy rajongója vagyok. Valamilyen módon egy okos algoritmus kiválasztja a legjobb dalokat egy hatalmas gyűjteményből, hogy meglegyen az élvezetes zenehallgatás. Egy csésze frissen őrölt kávéval kombinálva ez a hétfő reggeli siker receptje. :) A probléma ezzel az, hogy néha olyan dalokat is kiválaszt az alkalmazás, amelyet nem szeretek csak azért, hogy néhány nap múlva mégis megszeressem. Ezt alkalmazzák a DJ-k is. Nem játszanak egy teljesen új dalt önállóan, hanem belecsempészik ismert és kedvelt dalok közé. A titok? Az ember szereti a biztos dolgokat.

Szerettem ellenállni a változásoknak az életem más területén is. Például soha nem szerettem állva dolgozni, tudjátok ilyen állítható íróasztalnál például. Néha ugyan megpróbáltam, hogy megerősítsem magamban, hogy ez őrültség. Egészen addig, amíg egyszer egy edzés után csúnyán meg nem húztam a hátamat. Ezután csupán kétféle pozícióba tudtam helyezni a testem. Vagy függőlegesen vagy vízszintesen. Mivel a padlón feküdni annyira nem kellemes, nem olt más lehetőség ismét esélyt kellett adnom az állítható íróasztalnál való munkának. Képzeld el, imádtam. Apró lépésekkel elértem odáig, hogy az állva dolgozás lett a "normális" opció, tehát ezt a posztot is a konyhapultnál állva írom. :)

Visszatekintve a múltra a szkepticizmus és a vonakodás óriási mértékeket öltött nálam. Kutatások is kimutatták, hogy az agy negatív elfogultsághoz való hajlandósága egyfajta evolúciós túlélési mechanizmushoz kapcsolódik. Ennek évezredek óta talán volt is értelme, de a barlangoktól és az ősemberektől már távol vagyunk. A változások kezelése a mai napok elengedhetetlen részei. Szerencsére ugyanaz az elme, amely az új tapasztalatokkal szembeni aggodalmat kelti, legyőzheti az evolúciós félelmeket és segíthet nekünk abba, hogy alkalmazkodjunk a változásokhoz.

Mit tehetsz te annak érdekében, hogy jól kezeld az élet bizonytalanságait?

1. Légy pozitív

Harcolj a fejedben lévő negatív, mindent tudó hang ellen és tanuld meg ösztönözni önmagad. A pozitív gondolatok segítségével a változás pozitív aspektusaira összpontosíthatsz.

Például, ha a világjárvány miatt otthonról kell dolgoznod, akkor amiatt fogsz szenvedni, hogy nem lesznek szociális kapcsolataid, hiszen nem tudsz bejárni a munkahelyedre a kollégákhoz, nem tudsz találkozni a barátokkal stb. Mivel azonban napközben ingáznod sem kell, dolgozhatsz a személyes projektjeiden, kitakaríthatod a lakást vagy megtanulhatsz bármilyen új készséget elsajátítani. Mindez hidegen hagy?

Leküzdve a társadalmi elszigeteltséget, videókonferencia segítségével is beszélhetsz az emberekkel. Tudom, ez nem ugyanaz, de legalább nem kell a sebeidet nyalogatni azért, mert nincs szociális kontakt az életedben.

2. A valódi kérdésekkel foglalkozz

A változások vagy az új kalandok az ismeretlen miatti félelemhez kapcsolódnak. Tedd ismertté az ismeretlent és próbálj meg a valódi kérdésekkel foglalkozni, semmint egyértelműsíteni, hogy a változás rossz és félelmetes.

Például, mielőtt elutazol valahova felkutathatod a biztonságos helyeket, óvintézkedéseket tehetsz. Tedd fel magadnak a kérdést : mit jelent ez a változás számomra? Csak objektív és konkrét válaszoknak szentelj figyelmet.

SZAVAZZ!

3. Légy a sofőr, ne csak egy utas

Az emberek nagyon alkalmazkodó lények. Amikor új változás történik, eleinte kellemetlen lesz, de apránként megfogod szokni. Fontos, hogy proaktív légy. Légy tisztában a változás forrásával, értsd meg a részleteket és ami még fontosabb, tanulj és szerezz tapasztalatot a változásból. Minden változás a személyes fejlődésünket és növekedésünket szolgálja.

Ne feledd, hogy amikor nemet mondasz egy változásra, valószínűleg lemondasz egy annak lehetőségéről, hogy jobb emberré válj.

4. Beszélj valakivel

Lehet, hogy a változás stresszt és kihívást jelent számodra, de nem kell egyedül megküzdened velük. Biztos vagyok benne, hogy a te életedben is van valaki, aki törődik veled. Beszélj ezzel a személlyel, oszd meg vele, hogyan érzed magad és kérj tanácsot tőle. Ne feledkezz meg arról, hogy ezt a fajta szívességet szükség esetén vissza is add, amikor a másik személynek van szüksége segítségre. A kapcsolatok kétirányú utcák.

5. Ügyelj az egyensúlyra

A változás mértéke lenyűgöző lehet. Noha a változás pozitív élmény, alternatívákat kell találnunk a változás és a stabilitás közötti egyensúly megteremtésére. Még a legjobb sportolóknak is időre van szükségük arra, hogy újra feltöltődjenek. Ügyelj arra, hogy csendes periódusokat is tarts a változások között, hogy legyen időd jól felhasználni a megszerzett tapasztalatokat.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása