Téged is visszatart az önbizalomhiány? 5 tipp, hogy ne így legyen.

2020. március 28. 12:18 - Life Advisor

self_esteem.jpgVolt valaha olyan ötleted, amelyet nagyszerűnek hittél aztán csak álltál egy helyben és figyelted, ahogy egy katasztrófa bontakozik ki belőle? Talán olyan hosszú ideig voltál kedves és elnéző valakivel, hogy már nem tudod irányítani a helyzetet, annak ellenére, hogy szorongást okoz. Próbáld ki ezt : csukd be a szemed és gondolj a legsikeresebb emberre, akit ismersz. Hogyan kezelte volna ez az ember a te helyzeted? Megvan ez a kép a fejedben? Jó. Akkor most gondolkodás nélkül válaszolj erre a kérdésre : miért nem így csináltad?

Miért nem úgy cselekedtél, mint az a személy az elmédben?

Vizsgáld meg, hogyan látod ezt a személyt és a helyzetet. Mi az, ami különbözik? Valószínűleg úgy látod, hogy ez a személy magabiztos és olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket önmagadban nem látsz meg. Az önbizalom különböző módon nyilvánul meg az emberekben ezért ne gondold azt, hogy csak azért, mert kicsit introvertált vagy, hiányzik belőled az önbizalom. Nem mindig a leghangosabb ember a legmagabiztosabb. A kakas is kiabálhat, de mégis a tyúkok tolják a tojásokat.

Az önbizalom és a magabiztosság tehát nem mindig azt jelenti, hogy hangosan és erőteljesen feltudunk lépni. Néha elegendő csak azt tudni, hogy igazunk van. De hogyan lehet javítani az önbizalmunkat és a magabiztosságunkat?

Íme 5 tipp, amely segíthet neked ebben.

1. Ellenőrizd a tényeket

Ha valaha is azon kapod magad, hogy kételkedsz a képességeidben és újra meg újra visszatérsz a negatív hiedelmeidhez, keress bizonyítékot és ellenőrizd a tényeket. Ha az alacsony önértékelésed azt mondja, hogy soha semmit nem fejezel be, akkor sorold fel azokat a dolgokat, amelyeket még soha nem fejeztél be. Ezután pedig azokat is, amelyeket igen.

Lehet,hogy a sok spoiler ellenére végignézted a Trónok Harca minden évadát. Időben beadtad az adóbevallásod. Látod? Igenis betudod fejezni a dolgokat, nem?

"Egyesek azt akarják, hogy megtörténjen, mások megteszik."

2. Készülj fel a legrosszabbra

Van egy küszöbön álló feladat vagy kötelezettség, amelytől rettegsz? Miért nem hagyod, hogy a fantáziád megzavarodjon egy kicsit és a lehető legrosszabb eredményt vázolja fel neked? Nyilván, nem elégedhetsz meg ezzel, de megoldásokon kell gondolkodnod, ha a legrosszabbra számítasz. Valószínűleg a legrosszabb opció, amit felidézünk csak csekély eséllyel következhet be, de bármi, ami valójában jön kisebb jelentőségű lesz, mint a legrosszabbnak vélt katasztrófa így úgy fogod tudni kezelni őket, mint egy bajnok.

3. Légy a saját szurkolócsapatod

Ha nyomorultnak érzed magad és el akarsz rejtőzni a kanapén, távol a világtól, akkor vegyél elő néhány pozitív kijelentést önmagadról. Mondjuk : "Tíz ember vacsoráját elkészíteni nem volt egyszerű, de a vendégek nagyszerű estét töltöttek nálam." Vagy : "Kétlem, hogy befogom tartani a határidőt, de valójában korán elkezdtem a munkát." Sorold fel az eredményeit és légy büszke rájuk. Igen, megcsináltad!

4. Mondj több igent, de ne feledd a nemet

Engedd meg magadnak, hogy új dolgokat tapasztalj meg. Csinálj olyan dolgokat, amelyek megfélemlítenek és amelyektől csodálkozni fogsz, hogy megtetted. Viszont ne felejtsd el a "Nem!" erejét sem.

Ha nem akarsz pletykálni valaki háta mögött, sétálj el a beszélgetésből, vagy kérd meg a partnered, hogy váltsatok témát. Ha nem tudsz elmenni a barátokkal a városba, mert meg kell csinálnod egy feladatot határidőre, akkor mond el nekik. Kövesd Phoebe példáját a Jóbarátokból : "Bárcsak tudnék segíteni, de nem akarok."

5. Figyelj mit mondasz!

Az a nyelv, amelyet önmagunkban használunk, belsőleg és más emberekkel egyaránt, hatással van arra, ahogyan látjuk magunkat. Az agytörzsünkben található a telefonközpontként - a tudatalatti elme és a tudat feletti elme között - működő RAS rendszer, azaz a retikuláris aktiválórendszer. Ez a rendszer segít abban is, hogy azokra a dolgokra koncentrálhassunk, amelyek fontosak. A negatív önbeszélgetés során akaratlanul azt mondjuk a RAS-nak, hogy keressen olyan információt, amely alátámasztja azt, hogy hülyék és inkompetensek vagyunk. Ha a kimondott szavakat megváltoztatjuk, az óriási hatással lehet az életünkre. Nézzük egy-két példát.

Negatív : "Jelenleg rengeteget küzdök az életemben."

Pozitív : "Jelenleg számos kihívással szembesülök, de érzem, hogy mindez csak átmeneti és megtanulok olyan készségeket, amelyet a jövőben ismét használni fogok."

Negatív : "Én örökre szingli maradok, mert senki nem talál vonzónak."

Pozitív : "Még nem találkoztam azzal az emberrel, aki megérdemli az időmet és olyan embert akar, amilyen én vagyok."

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása