Agyadra megy a koronavírus miatti bezártság?

2020. március 26. 16:08 - Life Advisor

boring_corona.jpgLassan, de biztosan egyre több ember idegeire mehet az otthoni bezártság a koronavírus idején. A konditermi edzést, a barátokkal való találkozás, a kollégákkal való sörözés stb. mindezek most nincsenek. Vannak, akik már az egész lakást kitakarították, átválogatták a régi fotókat és mindent láttak, ami a Netflixen lehetséges. Felhívjuk a barátainkat, családunkat és legalább rövid ideig úgy érezzük, mintha ott lennének. Utána viszont újra a négy fal vár minket és újra magunkra maradunk. Hogyan lehet elkerülni a bezártsággal kapcsolatos negatív érzéseket akkor, ha még nem látjuk a végét ennek az egész helyzetnek? Hogyan lehet megakadályozni, hogy az emberek mentálisan instabillá vagy akár betegekké váljanak, mert szociálisan elszigetelten élnek?

Van aranyszabály arra, hogy mennyi ideig tart, amíg az embernek úgymond az agyára megy a bezártság? Napok? Hetek? Sajnos ezt nem lehet pontosan megmondani, hiszen ahány ember annyi féle reakció. Túl különbözőek vagyunk. Az, hogy mikor lesz elegünk ebből attól is függ, hogy az illető személy mindennapi élete általában hogyan épül fel.

Azok, akik egyedül élnek nagyon gyorsan elveszthetik a türelmüket. Sokszor elég csak néhány nap és már elegük is lesz az állandó otthonülésből.

Rengeteg olyan társadalmi kapcsolat létezik, amelyhez nem kellett semmit tenni. Ilyen például, hogy összefutunk a szomszédunkkal, vagy amikor a reggeli kávénkért megyünk a kávézóba illetve amikor az irodában találkozunk a kollégáinkkal. Ezek a kapcsolatok csak úgy megtörténnek velünk. Az emberek egyébként észre sem veszik, milyen fontosak ezek a kis mindennapi találkozók. De most észre fogod venni, mert jelenleg ezek teljesen eltűntek.

Ezenkívül a jelenlegi helyzet annyira új és szokatlan mindenkinek, hogy ilyen helyzetben senkinek nincs tapasztalata, hogy mi is lenne a legjobb.

Félreértés ne essék, nem csak a magányosak számára nehéz időszak ez. Azok az emberek is érintettek, akiknek családja vagy lakótársa van. Most aztán éjjel-nappal együtt vagyunk ezekkel az emberekkel akár tetszik, akár nem. Elkezdjük észrevenni azokat a dolgokat is, amelyeket eddig figyelmen kívül hagytunk : a barátunk,barátnőnk szétszórt zokniját, zsebkendőjét, cuccait vagy akinek gyereke van a szétszórt Legót, ceruzákat stb.

Jelenleg mindenki életében nagy a stressz, a bizonytalanság és a feszültség. Ezek az aggodalmak a családban maradnak és nem szűnnek meg az irodába vagy haza felé vezető úton. Tehát mindenki bezárva él, nincs elég helyünk visszavonulni és mély lélegzetet venni. Az érzelmek gyorsan felforrósodhatnak.

Tehát mit lehet tenni?

Először is fontos megérteni, hogy az emberi psziché számára a mindennapi életben használatos rutinok létfontosságúak. Biztonság érzetet adnak számunkra, hogy igenis minden rendben van, a világunk kezelhető és ellenőrizhető.

Éppen emiatt nehéz a mostani helyzet, hiszen az emberek nem szeretik, ha a struktúrájuk összezavarodik a mindennapokban. Napjainkban mindenki élete összeomlott. Minden másként működik a munkában, az egyetemen, az iskolában és a szabadidőnkben is. Semmi sem kezelhető és semmit nem tudunk irányítani.

Mivel nem tudjuk a kialakult rutinunkat fenntartani könnyen frusztrálttá válunk. Igen, az emberek szeretik a megszokott rutinokat, de ez nem jelenti azt, hogy a kialakult stratégiáink optimálisak számunkra. Normál esetben nem tudnánk minden cselekedetünket ellenőrizni. De most mindez lehetséges. Most sok embernek, sokkal nagyobb ellenőrzési lehetősége van a mindennapi életben. Eljött az idő, hogy megkérdezd magadtól, hogy mit kell valójában csinálnod és mindazt, amit szeretnél megvalósítani, hogyan érheted el?

És nem csak gondolkodni kell a fenti kérdéseken, de cselekedni is. Szabadulj meg a rossz szokásaidtól, próbálj ki új dolgokat és alakítsd át az életed. Sokan ma már otthon dolgoznak, nagyobb rugalmassággal rendelkeznek és így szabadabban alakíthatják a mindennapi életüket.

Ha te is új szokásokat, rutinokat hozol létre,amelyek jobban illeszkednek az életedhez, akkor újra megtapasztalhatod az érzést, miszerint te irányítasz. Ne feledkezz meg arról sem, hogy olyan rutinokat és rituálékat is létrehozz, amelyek elválasztják a munkát és a szabadidőd, amely most különösen fontos mindenkinek, aki otthonról dolgozik. Ha te azok közé tartozol, akik eddig nem dolgoztak még otthonról, akkor ez is lehet egy feladat számodra, hogy az otthoni munkavégzést minél optimálisabbá varázsold.

Nem minden fog azonnal működni, de lépésről lépésre közelebb kerülhetsz egy igazán boldog élethez bezártság ide vagy oda. A reggeli ingázással töltött időt most használd ki arra, hogy megreggelizz, hogy elkészítsd az aznapi ütemterved stb.

Amit nem javaslok, az a "már csak 3-4 hétig kell kitartani és utána minden normalizálódik" hozzáállás. Senki nem tudja megmondani, meddig tart ez a helyzet. Óriási lehetőség a mostani annak kiderítésére és kipróbálására, hogy a munka és szabadidő hogyan is kellene, hogy kinézzen azért, hogy stabil és egészséges életet élhess. Ezért érdeme tehát minél jobban alkalmazkodni ehhez a helyzethez és igazán hangulatossá tenni, így nem számít, hogy ez a helyzet még így marad-e 3 hétig vagy akár hónapokig.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása