Bizalom - Vezetőként kötelező ismerned. Tudod miért?

2020. február 23. 12:20 - Life Advisor

bizalom.jpgKorunk legnagyobb vezetőinek tulajdonságai közül egy mindenek felett áll. Ez a tulajdonság pedig nem más, minthogy megbízhatóak. Lehet elképesztő látomásod, szilárd stratégiád, kiváló kommunikációs készséged, képzett csapatod, de ha az emberek nem bíznak benne, soha nem fogod elérni a kívánt eredményeket. Azok a vezetők, akik ismerik a bizalom fontosságát inspirálóbbak, harmonikus morált, állandó csapatot, innovációt, lojalitást és magasabb bevételt szereznek. A bizalom nélküli vezetők pedig csak a szkepticizmust, frusztrációt növelik, ráadásul sokkal kevésbé produktívabbak. A bizalom a vezető befolyását és minden munkatárs hozzáállását meghatározza. Jobban, mint bármi más.

Őszintén mondhatom, hogy szeretem az olyan cikkeket, könyveket, amelyek teljes részletességgel veséznek ki egy-egy konkrét témát. Szeretem azt látni és olvasni, hogy az író tényleg minden egyes részletre gondolt és öröm úgy olvasni egy könyvet, amikor elfog az az érzés, hogy bizony sokat fogsz most tanulni és a választott téma teljes részleteiben megvilágításra kerül majd. Az olvasásnak valahol ez is a lényege, hiszen óriási segítség számunkra az önfejlesztésben.

A bizalom,mint téma már előkerült a blogomon magánéleti szempontból (itt) azonban vezetői szempontból még nem igazán veséztük ki. Most se fogom ezt megtenni. Ennek elsődleges oka az, hogy decemberben a kezem ügyébe került egy - a témával rendkívül részletesen foglalkozó - könyv, amelyet én minden vezető kötelező olvasmányává tennék a szerző további könyveivel együtt.

torok_laszlo_konyv.jpg

Dr. Török László szerző, előadó, tanácsadó, ex-CEO, a BGE címzetes tanára legújabb "Bizalom a vezetésben" című könyvében rávilágít arra, hogy miért is fontos egy vezetőnek a bizalommal foglalkoznia. Az író 30 éves alkalmazotti lét alatt bejárta a ranglétrát, ahogy írja is :

"Kezdő statisztikusból egy nagybank vezérigazgatójává váltam. Sok nagyszerű főnököm volt, mígnem háromezer ember vezetője lettem. Függetlennek azonban soha sem érezhettem magam – csak most, amikor szerzőként, előadóként és vezetési tanácsadóként dolgozom."

A könyv teljesen az alapoktól indult, nevezetesen, hogy mit is jelent a bizalom, mi a lényege. Bevallom már az első mondatnál magamra ismertem egy kicsit :

"A bizalom szót mindenki ismeri, az emberek többsége azonban amolyan puha kategóriának tartja és különösebb figyelmet nem fordít a fogalom mélyebb tartalmának megértésére."

Miért? Őszintén én se gondolkoztam el soha a bizalom lényegén és jelentésén. Ismertem a szót, tudtam, hogy szükség van rá és jó ha van, azt azonban nem tudtam, hogy ha működtetjük, használjuk és megértjük, akkor micsoda óriási változásokat indíthatunk be az életben. Ráadásul ahány nemzet annyi megközelítés, viselkedés és értelmezés a bizalommal kapcsolatban.

Magyar szerzőként természetesen egy teljes fejezet foglalkozik a bizalommal Magyarországon. A bizalomhiány a társadalomnak és a gazdaságnak egyaránt súlyos költségeket okoz. Magyarországról elmondható, hogy a mások iránti bizalom tekintetében javuló tendenciát mutatunk, azonban az intézményi bizalom tekintetében erősen sereghajtók vagyunk. A könyvben egyébként ezekről is rengeteg szemléltető grafikont találsz, amelyek tovább növelik az olvasási élményt és a leírtak értelmezésében is segítenek.

De miért is fontos a bizalom a vezetésben?

Az egyik legnagyobb hiba, amelyet vezető elkövethet, annak feltételezése, hogy mások egyszerűen a címe alapján bíznak benne. A bizalom azonban nem egy olyan előny, amelyet az ajtón lévő kis táblácska fog garantálni. Minden vezetőnek ki kell építenie, meg kell keresnie és ez időbe telik. Azonban, ha egy szervezet magas bizalmi szinttel rendelkezik, akkor mindez magával hozza az értéknövekedést, a gyorsabb növekedést, több innovációt, hatékonyabb együttműködést, erősebb partneri kapcsolatokat, jobb végrehajtást és az erősebb lojalitást is. A bizalom tehát olyan dolog, amivel minden vezetőnek foglalkozni kell. A főnökök ezt nem ismerik, a vezetőknek viszont kötelező.

Emlékszel, hogy mit mondtam az elején? Az egyik dolog, amiért a könyv elnyerte a tetszésemet, hogy elképesztő részletességgel foglalkozik a bizalom témájával a vezetéssel összefüggésben. Dr. Török László szerintem az olvasóval is bizalmat akar kiépíteni, ezért ebben a könyvében beszélgetőtársakkal együtt ásott még mélyebbre a témában. Olyan emberek véleményét és hozzáadott értékeit ismerjük meg, akik valamennyien vezetők, viszont a sokszínűségre törekedvén a legkülönbözőbb szakmákat, szektorokat és élethelyzeteket képviselik.

Akár úgy is tűnhet, hogy a 140 oldalas könyvbe "túl sok információ" került bezsúfolásra, ez azonban nem így van. Tudományos, tanító, önfejlesztő és első szótól az utolsóig érthető. Elgondolkodtató, meghökkentő és óriási tudást átadó könyvről van szó, amelyet ahogy írtam is minden vezető polcán szeretnék látni. Persze miután elolvasta. :)

A bizalom kialakítása nem könnyű folyamat és nem is lehetséges varázsütésre elérni. Mindannyian máshogy értelmezzük és valahol ez is a szép benne, hiszen érdemes időt szánnunk arra, hogy megfejtsük számunkra mit is jelent a bizalom. Ami viszont biztos, hogy bizalom nélkül nincsen jó élet, így neked kell eldöntened, hogy foglalkozol-e vele, vagy csak a válladat vonogatod.

Sok könyv beszél a bizalomról egy fejezetben vagy gyors utalásokkal. Neked viszont többre lesz szükséged a jó hír pedig az, hogy a lehetőség már adott is. Garantálom, hogy a könyv olvasása során lesz jó pár "WOW" élményed.
Ha úgy döntesz, hogy a sikereid, a pozitív változások és az élhetőbb életet megalapozva jobban megismerkedsz a bizalommal és annak mélyebb jelentésével, akkor javaslom, hogy tanulj a legjobbtól és még ma szerezd be Dr.Török László könyvét és engedd, hogy az életed és a személyiséged, mint vezető és mint ember is megváltozzon, hogy megértsd miért is fontos a bizalom a vezetésben.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása